OraNoua.ro
Publicat în 8 ianuarie 2014, 02:29 / 448 elite & idei

Irina Socol: IT fabricat în România

Irina Socol: IT fabricat în România

La începutul anilor ’90 luau naștere primele companii IT românești, într-o industrie care pornea de la zero și care în câțiva ani a ajuns să valoreze sute de milioane.

Poveștile companiilor care au pus bazele acestei industrii la noi în țară încep, în cele mai multe dintre cazuri, de la mici afaceri ale unor familii de ingineri care au reuşit să descopere potențialul unei pieţe neexploatate.

Un exemplu în acest sens este Siveco. Irina Socol a înființat compania în urmă cu peste două decenii. Primul sediu al Siveco a fost în apartamentul familiei. Socol a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare a Politehnicii din București, a lucrat o perioadă în cadrul Institutul de Cercetări pentru Tehnologia Informaţiei și apoi a fost expert software al Ministerului Afacerilor Externe. În 1992, împreună cu soțul ei, înființa o companie de testare software. Cifra de afaceri a Siveco a fost în primul an de 3.000 de dolari.  Primul milion de dolari a fost atins în 1997, exclusiv din export .

„Nu au existat momente ușoare în cei peste 21 de ani de existență Siveco, după cum nu au existat obstacole insurmontabile. Dar am reușit să evoluăm constant pozitiv, inclusiv în perioade dificile, alegând, cu curaj și perseverență, să muncim atunci și acolo unde altora li s-a părut prea greu”, spune fondatoarea companiei. Iar, când vine vorba de lecții învățate în toți acești ani, ea crede că cel mai important este că au înțeles ce înseamnă să gândești european, „cu largă anvergură, nu doar ca o «companie  românească». Europa e un spațiu geografic extins, multicultural, care reprezintă, însă, din ce în ce mai mult, o piaţă unică, cu oportunități uriașe și cerințe pe măsură. Aderarea țării noastre la Uniunea Europeană a adus o perspectivă și șanse de dezvoltare pe care putem și știm să le valorificăm”, afirmă Irina Socol.

Capacitatea de a face faţă unor mari competitori de la nivel mondial se datorează în primul rând experienței dobândite în proiectele naționale, susţine reprezentanta companiei. Cu toate că în ultimele două decenii industria tehnologică a progresat enorm şi în România, mereu e loc de mai bine. „Domeniul IT a evoluat uluitor la nivel global. În România se găsește într-o perioadă de consolidare şi centrare pe proiectele finanţate din fonduri europene, exporturi şi furnizarea de soluţii necesare unor domenii de activitate specifice. Analizele efectuate de analiştii pieţei indică pentru următorii ani creşteri în zona de transport, comunicaţii, utilităţi şi producţie. De asemenea, sănătatea, sectorul privat şi guvernamental vor absorbi o mare parte din soluţiile IT. Nevoia de informatizare este foarte ridicată şi în zona administraţiei publice”, explică Irina Socol. Ea deţine în prezent 10,98% din acţiunile companiei. În 2005 fondurile de investiţii Enterprise Investors împreună cu Intel Capital au intrat în acţionariatul Siveco, achiziţionând un pachet de 32,5% din acţiuni pentru suma de 12 milioane de dolari, tranzacţie care la momentul respectiv a fost considerată cea mai mare investiţie internaţională într-o companie de software românească.

Dezvoltarea domeniilor din interiorul industriei IT a fost următorul pas important. Poziția geografică a țării noastre a avut o importantă influență în acest sens. „În cea de a doua parte a anilor ’90, Bulgaria era foarte activă în producția de viruși. Economia bulgară nu era într-o stare prea bună, iar tinerii, talentați în ceea ce privește tehnologia, credeau că problema nu vin din partea conducătorilor lor, ci a capitalismului occidental. Voiau să se răzbune, așa că au creat viruși pe care îi trimiteau via România către companiile din vest.

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe