Adriana
Publicat în 13 februarie 2013, 14:06 / 260 elite & idei

Irina Socol, mâna de fier din IT

Irina Socol, mâna de fier din IT

„Ca să ai performanţă, trebuie să îţi placă foarte mult ceea ce faci”, începe povestea despre cariera sa, din ultimii patru ani, Irina Socol, preşedinte şi director general al Siveco România.
Adaugă că această pasiune trebuie să fie dublată de profesionalism, curaj, o bună intuiţie a oportunităţilor, capacitatea de a evalua corect riscurile, puterea de a depăşi greutăţile şi de a persevera, chiar atunci când obstacolele par de nedepăşit, abilitatea de a insufla celor din echipă dorinţa de a fi cei mai buni.

A pus bazele companiei acum 20 de ani, împreună cu Alexandru Rădăşanu. Între timp, Siveco România a devenit liderul industriei locale de software şi un nume recunoscut pe 19 pieţe din lume. Se numără printre foarte puţinele firme româneşti de IT care are numeroase contracte cu instituţii ale Uniunii Europene. Are proiecte cu Oficiul pentru Publicaţii al UE, Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei, Agenţia Executivă pentru Sănătate şi Consumatori, Direcţia Generală Sănătate şi Consumatori, Institutul de Statistică al Uniunii Europene Eurostat, Direcţia Generală pentru Dezvoltare şi Cooperare EuropeAid. Pentru aceste instituţii dezvoltă soluții informatice complexe, cum ar fi sisteme financiare, management de documente şi conţinut, în general, aplicaţii administrative, sisteme informatice geografice (GIS), portaluri web.

Intensificarea prezenţei pe pieţele externe reprezintă una dintre reţetele de succes în această perioadă, în care vânzările de soluţii software pe plan local s-au contractat. Totuşi, anul record în materie de rezultate financiare rămâne 2008. Cu toate acestea, a crescut numărul angajaţilor faţă de 2008, cu până la 35%, iar acum exportul reprezintă o treime din veniturile Siveco.

În plan – creşterea pe pieţe externe
Şi-a asumat riscuri realiste, care au însemnat şi participarea la sute de licitaţii internaţionale, câştigarea a zeci de contracte externe, însă mereu s-a bazat pe experiența dobândită în ţară în proiecte foarte mari şi grele în domeniul sănătăţii, agriculturii, învăţământului, vămilor. În prezent, operează în 22 de ţări cu potenţial de dezvoltare din Comunitatea Statelor Independente, Orientul Mijlociu, Nordul Africii şi Uniunea Europeană, ţări în care a avut posibilitatea să multiplice expertiza dobândită în proiectele naţionale. În topul vânzărilor

how to win a guy

internaţionale se situează soluţiile de eLearning, cu o pondere considerabilă în ţările arabe, unde investiţiile în educaţie sunt semnificative. A continuat şi în ultimii patru ani să conducă după acelaşi model de business – încurajarea oamenilor să aibă iniţiativă – însă l-a adaptat în funcţie de evoluţia companiei. Vorbeşte cu pasiune despre echipa sa, fără de care poate nu ar fi ajuns la nivelul actual. „Principiile au rămas aceleaşi, dar, cu siguranţă, lucrurile funcţionau diferit acum 20 de ani, când eram o mână de oameni, acum 10 ani, când eram 100, faţă de acum, când suntem 1.000”, menţionează managerul Siveco. Apoi adaugă: „Lucrăm într-un domeniu care a fost tot deauna foarte competitiv, iar proiectele pe care le facem noi sunt complexe. Criza economică a reconfirmat că avem o echipă de management foarte bună şi o strategie corectă”.
Subliniază că niciodată în ultimii 20 de ani, de când a înfiinţat compania, nu au existat momente în care funcţia sa să fie în pericol şi nu s-a temut că în locul său ar putea fi adus un alt manager, atâta timp cât a gestionat afacerea înţelept, pentru a aduce rezultate pozitive. „Noi avem o echipă de management călită în încercări dificile. Majoritatea colegilor din top management suntem în companie de peste 15 ani şi rezultatele au fost constant bune de-a lungul timpului. Cifra de afaceri, numărul de proiecte şi de clienţi au crescut constant, portofoliul de produse s-a diversificat şi îmbogăţit, teritoriile geografice în care activăm acoperă trei continente”, arată Irina Socol.

Direcţia de dezvoltare a companiei este stabilită împreună cu acţionarii Siveco – Intel Capital, Enterprise Investors, Siveco Netherland, iar misiunea întregii echipe este să aducă valoare companiei. Îşi doreşte ca Siveco să ajungă lider regional în domeniul furnizării de soluţii IT şi să crească, în continuare, prezenţa internaţională. În acest context, libertatea de decizie şi de acţiune trebuie folosite cu discernământ şi înţelepciune. „Noi beneficiem de experiența globală, exhaustivă a acţionarilor noştri, lideri mondiali în gestiunea afacerilor. Acest lucru ajută”, precizează Socol.
Echipa numără 1.000 de specialişti care trebuie să ştie să negocieze, să-şi managerieze timpul, să urmărească permanent scopul final.
Articol publicat pe www.incomemagazine.ro

zp8497586rq

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

PoliticCristian Diaconescu, în vizită de lucru în județul Alba

EconomieTraian Halalai: Focus pe identificarea de soluții pentru sprijinirea militarilor veterani din teatrele de operații

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialBarbu Mateescu: O dispută din care câștigă o singură persoană și un singur partidClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe