Adriana
Publicat în 30 mai 2018, 08:03 / 227 elite & idei

Iulian Chifu: Bătălia SUA versus Rusia pentru Orientul Mijlociu: Înfruntarea de la distanță în Siria

Iulian Chifu: Bătălia SUA versus Rusia pentru Orientul Mijlociu: Înfruntarea de la distanță în Siria
+ Observator

Faptul că Siria a devenit nodul gordian în Orientul Mijlociu e un fapt clar. Bătălia s-a concentrat într-atât de mult pe teren încât formulele de ieşire din încleştare se întrevăd tot mai puţin pe spaţiul diplomatic iar blocajul împinge spre înfruntare directă sau prin intermediari.

Iar asemenea înfruntări au existat deja odată ce, după cei 200, alte voci spun 600 de mercenari ruşi de la Wagner, împreună cu forţele speciale ale GRU au fost ucişi în timpul unor tentative de a ataca o zonă controlată de Forţele Democratice Siriene, kurdo-arabe, sub coordonarea trupelor SUA, alţi 4-7 soldaţi, de data asta din forţele speciale ruse, au fost ucişi. Sursele diferite vin de la diferenţele între datele oficiale ale Armatei Ruse şi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţiei non-guvernamentală cu sediul la Londra care are surse pe întreaga suprafaţă a Siriei.

Bătălia pentru Siria şi-a consumat câteva episoade. Intervenţia de anul trecut a trupelor SUA cu rachete Tomahawk, atacurile chimice din acest an, distrugerea capabilităţilor din lanţul armelor chimice siriene – depozite, rachete, aerodromuri şi laboratoare de cercetare – tot de către trupele SUA, decredibilizarea Rusiei şi delegitimarea sa în Siria după respingerea a cel puţin 6 rezoluţii ale Consiliului de Securitate privind atacurile chimice ale lui Assad, respingerea planului de pace occidental pentru Siria (al patrulea în fapt) plus respingerea ruşinoasă şi costisitoare a propunerii de rezoluţie rusă pentru condamnarea atacurilor anglo-americane asupra programului militar chimic al lui Al Assad, soldat cu doar 3 voturi pentru în Consiliul de Securitate şi 8 împotrivă, cu Kazahstanul printre cele 4 abţineri, toate arată încleştarea asupra Siriei şi conştientizarea că acolo se dă bătălia.

Nu e mai puţin adevărat că SUA a încercat mutarea greutăţii chiar pe conflictul israeliano-arab, prin gestul mutării ambasadei şi lansarea unui plan de pace încă neprecizat, prin crearea unui avantaj moral care să domine convorbirile, cu o autoritate palestiniană slabă şi un Israel dependent şi complet dator SUA după ultimul gest. Probabil că finalul Ramadanului va aduce în prim plan acest plan susţinut de statele arabe Sunnite, care pot crea avantaje, dar nu reechilibra chestiunea militară, care se dispută în Siria.

Mai mult, pe table de şah din Siria, SUA a găsit nişa pentru a relansa raportul de forţe şi a văduvi Rusia şi regimul Bashar al Assad de principalele forţe de pe teren, miliţiile şiite şi forţele iraniene Al Quds. Pe presiunea generală determinate de retragerea din Acordul Nuclear, JCPOA, pe teren în Siria Iranul şi forţele sale interpuse au devenit ţinta. Nu-i vorba, pe înţelegerea sa punctuală cu Rusia, Israelul bombardează şi elimină constant ţinte şi baze iraniene şi şiite, armament, transferuri de rachete şi alte acţiuni. Rusia nu poate face nimic, iar orice gest aduce intervenţia anunţată deja a SUA, care abia aşteaptă să aibă un duşman iranian, de data aceasta în Siria, nu pe propriul său teritoriu, fapt ce-i permite o victorie militară directă şi reaşezarea raportului de forţe.

Cine va ajunge primul la liman, Rusia cu marele târg şi îmbunătăţirea situaţiei tehnologice şi economice sau SUA, cu avantajele directe obţinute în Orientul Mijlociu, prin politica de forţă a lui Donald Trump, care-I vor asigura al doilea mandat.

Dacă Rusia lui Putin aştepta întâlnirea cu Trump pentru un Mare Târg, în care să valorifice avantajele sale de pe teren, din Siria, astăzi o asemenea perspectivă e îndepărtată, iar vizitele lui Macron şi Merkel la Putin, ca şi a lui Bashar al Assad şi liderilor iranieni nu fac decât titlurile de primă pagină după realegerea Ţarului, nicidecum nu dau consistenţă negocierilor. Ba mai mult, atât doamna Merkel, cât şi Emmanuel Macron au marcat public faptul că dincolo de certurile în familie şi divergenţele de abordare, SUA rămâne partenerul privilegiat al Europei, şi nu Rusia, mai mult, poziţiile agresive ale Rusiei în cazul intervenţiei în alegeri, atacului asupra lui Serghei Skripal la Londra şi ingerinţelor în statele europene independente pentru a genera disensiuni nu au cum să determine o schimbare de cap compas.

Din contra, se aşteaptă un nou val de sancţiuni pe tema Skripal şi doborârii aeronavei MH 17 chiar în iulie, la nivel european. Rusia rămâne tot singură şi în Orientul Mijlociu, şi în interpretarea sa asupra acordurilor de la Minsk, izolată în chestiunea soluţiei pentru Coreea de Nord în care a dorit să interfereze, la un moment dat, măcar pentru a strica aşezările de pe teren, inexistentă în disputele sino-americane din Marea Chinei de Est şi Sud şi cu resursele economice tot mai împuţinate. Cine va ajunge primul la liman, Rusia cu marele târg şi îmbunătăţirea situaţiei tehnologice şi economice – a ieşit public că celebra rachetă supersonică anunţată de Putin nu a zburat niciodată mai mult de 35 km şi nu a trecut niciodată la combustibilul pentru zborul hipersonic – sau SUA, cu avantajele directe obţinute în Orientul Mijlociu, prin politica de forţă a lui Donald Trump, care-I vor asigura al doilea mandat.

Citeste mai mult: adev.ro/p9heak

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe