OraNoua.ro
Publicat în 2 martie 2016, 18:51 / 181 elite & idei

Iulian Chifu: Dmitri Rogozin, cercetat de autorităţile ruse pentru deturnarea fondurilor destinate Transnistriei

Iulian Chifu: Dmitri Rogozin, cercetat de autorităţile ruse pentru deturnarea fondurilor destinate Transnistriei

Site-ul de ştiri deschide.md de la Chişinău, unul dintre cele mai prestigioase, cu care colaborez cu două editoriale săptămânale, a făcut rost de datele confidenţiale – prin intermediul autorităţilor de la Chişinău şi al membrilor numitului Soviet Suprem de la Tiraspol, un cvasiparlament local, controlat de opoziţia businessmen-ilor locali, conduşi de megafirma Sheriff – din care rezulta că vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, reprezentant special al preşedintelui rus pentru conflictul nistrean şi co-preşedinte al comisiei mixte interguvernamentale Rusia- Republica Moldova, este cercetat de Comitetul de Anchetă din Federația Rusă, pentru că ar fi utilizat în alte scopuri fondurile financiare destinate Transnistriei.

Practic, Dmitri Rogozin, cu complicitatea autoproclamatului preşedinte de la Tiraspol, Evghenii Şevchuk, au deturnat fondurile livrate de Rusia către regiunea separatistă nistreană.

Potrivit surselor deschide.md de la Tiraspol, banii din trezoreria Federației Ruse, prevăzuţi pentru achitarea pensiilor, salariilor și acoperirii găurilor financiare din bugetul statului- fantomă, au fost transferați, însă nu au ajuns la destinație. Se presupune că Rogozin, în cârdășie cu pretinsul președinte de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, prin anumite scheme financiare, au redirecționat banii Rusiei în diferite conturi bancare din zone off-shore.

Ancheta este iniţiată de Comitetul de Anchetă din Federația Rusă, în colaborare cu Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB). Comitetul de Anchetă din Federația Rusă este o instituție independentă politic și se subordonează doar președintelui Federației Ruse, iar anchetele pe care le desfăşoară sunt, de facto, expresia voinţei prezidențiale. În componența acestei instituții sunt incluși foști anchetatori ai Ministerului Afacerilor Interne.

Este de menționat că, în ultima perioadă, Dmitri Rogozin, reprezentant special al președintelui rus pentru Transnistria, se lăuda deseori cu proiectele sociale pe care Rusia le-a implementat în regiunea din stânga Nistrului. Printre acestea se numără reparații capitale la grădinițe și școli și alte obiecte de menire socială. Pentru finanțarea acestor proiecte, despre care Rogozin vorbeşte cu atâta mândrie, în Rusia a fost creată organizația non-guvernamentală „Integrarea Euroasiatică”, special pentru elaborarea și realizarea programului de ajutor financiar pentru regiunea transnistreană.

Din 2012, când a început activitatea organizației, au fost implementate 14 proiecte. Deși ONG-ul are drept scop susținerea transnistrenilor, prin construcția unor obiective sociale, accentul s-a pus pe faptul că, în timpul construcției, la muncă ar trebui angajați predominant transnistreni, dar situația este cu totul alta. Şantierele sunt închise, iar constructorii sunt din Rusia. Cu toate acestea, pe 9 mai 2015, în timpul ultimei sale vizite la Tiraspol, Rogozin, alături de Evghenii Șevciuk, a inaugurat Uzina de Betoane din Tiraspol.

La începutul verii trecute, Rogozin discuta cu pretinșii lideri de la Tiraspol despre deschiderea a trei grădinițe, construite din banii Rusiei și, potrivit oficialului, din ordinul direct al lui Putin. Pe 1 septembrie 2015, Rusia a donat 500.000 de manuale pentru școlile din Transnistria. Manualele donate sunt tipărite după standardele de învățământ din Rusia, a spus vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, în cadrul unui duplex cu liderul de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk.

Nu e prima oară când banii Rusiei nu ajung la Tiraspol. Zvonuri că anumite fonduri din Federația Rusă, care ar fi fost transferate, însă nu au ajuns la destinație, au mai apărut și în trecut. În 2014, administrația din regiunea transnistreană a micșorat salariile pentru angajații din sectorul bugetar cu 15%, după ce Rusia a încetat să mai finanțeze regimul transnistrean. Surse din regiune afirmă chiar că reducerile ar putea fi și mai mari – între 15-30%. La începutul anului trecut, Moscova a anunţat Tiraspolul că nu îi va da cele 100 de milioane de dolari solicitate drept ajutor. Banii urmau să fie cheltuiţi în principal pentru plata pensiilor şi a altor ajutoare sociale. Oficialii ruşi şi-au motivat refuzul prin faptul că şi Moscova se confruntă cu dificultăţi financiare.

evz.ro

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe