OraNoua.ro
Publicat în 27 aprilie 2016, 17:44 / 459 elite & idei

Iulian Chifu: În Siria, luptele de pe teren contează din nou pentru conturarea raportului de forţe la negocieri

Iulian Chifu: În Siria, luptele de pe teren contează din nou pentru conturarea raportului de forţe la negocieri

de Iulian Chifu

Negocierile de pace din Siria nu s-au mai reluat, mai mult, opoziţia siriană a anunţat că se retrage de la negocieri pentru că pe teren forţele ruse s-au amplificat iar Al Assad continuă ofensiva împotriva opoziţiei siriene cu care trebuia să încheie pacea, şi nu cu organizaţia teroristă Daesh, autointitulată Stat Islamic.

Practic, negocierile de pace au fost doar un intermezzo pentru a permite reaşezarea pe teren şi noi ofensive menite să consolideze sau să extindă teritoriile controlate, pe baza cărora se va porni negocierea de la masa verde.

Siria a revenit la război complet: opoziţia siriană a declanşat operaţiuni militare ofensive în provincia al Al Latakia, fieful sunit regăsit de Al Assad şi întărit cu forţele Spetznaz, forţele speciale ruse şi cu voluntarii ruşi, în tentativa de reechilibrare a situaţiei d e pe teren. Trupele ruse au adus artilerie şi material greu comasat în aceleaşi regiuni, în timp ce opoziţia siriană pare să piardă poziţiile de la graniţa cu Turcia în faţa Statului Islamic. Mai mult, coaliţia arabă de opoziţie a fost avertizată că, dacă nu controlează regiunea, vor fi aduse forţele kurde Peshmerga ale PYD pentru a prelua operaţiunile.

Casa Albă a comunicat săptămâna trecută preocuparea privind noi cantităţi de armament şi muniţie aduse de Rusia pe teren, în special echipament greu, cu obiectivul de a menţine poziţiile lui Bashar al Assad în condiţiile prăbuşirii acordului de încetare a focului. O asemenea poziţie subliniază clar nemulţumirea Moscovei pentru faptul că întâlnirea bilaterală cu secretarul de stat american şi discuţiile telefonice succesive la nivel de preşedinţi nu au garantat poziţia dominantă a Rusiei în Estul Mediteranei contra renunţării la Bashar al Assad, aşa cum propuneau. Occidentul a respins tipul acesta de înţelegere, astfel că Rusia se vede obligată să-şi apere poziţiile şi nu are nici un motiv să renunţe la Al Assad.

Asaad Zoubi, negociatorul şef al principalelor forţe de opoziţie moderată, Înaltul Comitet pentru Negociere, a susţinut că membrii săi vor părăsi discuţiile de pace de la Geneva dacă situaţia de pe teren nu se schimbă radical. Trimisul special al ONU, Staffan de Mistura urmează să decidă dacă aceste negocieri asupra unui război ce a împlinit deja 5 ani şi care a dus la uciderea a cel puţin 250.000 de oameni, poate continua fără principala forţă a opoziţiei, în lipsa deja înregistrată a forţelor kurde şi a Jabbat al Nusra, organizaţie a opoziţiei afiliată Al Qaeda, în condiţiile în care toate părţile de la masă se acuză deja una pe alta că au pornit luptele deschise.

Cel mai probabil, de Mistura va continua aceste negocieri cel puţin până miercurea asta invocând sosirea tardivă a delegaţiei guvernamentale siriene. Înaltul Consiliu de Negociere a rămas la masă şi pentru discuţiile tehnice extinse, substanţiale şi relevante pentru procesul de pace. De aceea negociatorul ONU încearcă mai departe să continue procesul strângând idei de la diferitele componente de la masă pentru a-şi crea spaţiul de mişcare şi a concretiza o viitoare propunere de pace. De altfel organizaţia opoziţiei a rămas pentru consultări tehnice, nu însă şi pentru negocieri, după cum anunţase.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului, Salem al-Meslet, a sugerat ca de Mistura să încheie actualele negocieri şi să înceapă pregătirea viitoarelor runde asigurându-se că reprezentanţii guvernului Al Assad sunt serioşi când vin la masă şi respectă angajamentele luate, mai mult, nu aduc lumea în jurul mesei doar pentru a tărăgăna constatarea că pe teren luptele sunt în toi, tot mai puternice, cu armamentul şi trupele ruse pe linia întâi.

Reuters citează un înalt oficial american care susţine că Rusia îşi repoziţionează artileria în Nord, acolo unde se află la linia de contact cu opoziţia siriană, cu o pungă de luptători kurzi, cu turcomanii de la frontiera cu Turcia şi luptători ai Frontului Al Nusra, pregătind un nou asalt asupra oraşului Alep, divizat în ceea ce priveşte controlul. E de înţeles deci de ce opoziţia siriană nu mai poate negocia atunci când regimul continuă tacticile de înfometare şi asediu asupra zonelor din Siria pe care nu le are sub control şi unde forţează acapararea teritoriului. Pentru a avea negocieri, asemenea practici trebuie oprite şi garanţii asupra nerepetării lor sunt necesare pentru opoziţie. Sosirea întăririlor ruse poate reaprinde războiul la o intensitate superioară. Ministerul rus al Apărării nu a comentat evoluţiile de pe teren reclamate de opoziţie, iar Preşedintele Vladimir Putin „s-a arătat preocupat” de „degradarea serioasă a situaţiei”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului.

evz.ro

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”

PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare

EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România

ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene

SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!

EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!

EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!

CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe