Iulian Chifu – Interviu după vizita la Chişinău

Iulian Chifu, Consilier Prezidenţial pentru Afaceri Strategice şi Securitate internaţională
Domnule Consilier, aţi fost recent la Chişinău, într-o vizită oficială. Cum apreciaţi evoluţia Republicii Moldova pe drumul integrării în Occident?
Iulian Chifu: Trebuie să adresăm felicitări Republicii Moldova pentru cele două evenimente petrecute recent: Concluziile Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene din 19 noiembrie în urma cărora Republica Moldova a trebut la faza a doua a Planului de Acţiune privind liberalizarea vizelor. Aici gazdele au mulţumit României pentru scrisoarea iniţiată, alături de alte opt state central est europene pentru determinarea acestui pas.
Iulian Chifu: Salutăm eforturile Republicii Moldova de a deschide calea negocierilor de a susţine bunele relaţii cu administraţia nistreană şi de a menţine cursul ascendent al negocierilor, chiar dacă, din păcare, după un început încurajator la schimbarea conducerii autorităţilor separatiste, observăm mai nou paşi înapoi şi limitări tot mai importante ale dorinţei de negociere şi apropiere a poziţiilor ale administraţiei de la Tiraspol.
Am notat alături de gazde şi un activism crescut al Federaţiei Ruse la Tiraspol, pe dimensiunea militară, politică, economică, socială, financiară. Merită evaluat, din punct de vedere juridic dacă o parte a acestor acţiuni nu contravin suveranităţii Republicii Moldova şi poziţiei constante a Moscovei de susţinere a suveranităţii şi integrătăţii teritoriale a Republicii Moldova.Cum ar trebui să arate o soluţie pentru conflictul din Transnistria?
Republica Moldova a votat în unanimitate, încă din vara anului 2005, în Parlament orientarea strategică şi opţiunea integrării europene iar România apără şi sprijină această opţiune şi orice soluţie ce este acceptată de autorităţile legitime ale Republicii Moldova.Ce părere aveţi despre prezenţa militară străină pe teritoriul Republicii Moldova?
Iulian Chifu: România susţine opţiunea Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse şi armamentelor de la Colbasna, din regiunea separatistă. De asemenea România susţine schimbarea formatului de aşa-zişi „pacificatori” din zona de securitate şi înlocuirea cu o misiune civilă, real multinaţională, de observatori. România susţine principiul consimţământul statului gazdă pentru prezenţa trupelor străine, a armamentelor şi soldaţilor înţelegând princ aceasta că, pe teritoriul recunoscut internaţional al Republicii Moldova consimţământul aparţine autorităţilor legitime de la Chişinău.Aţi ajuns la Chişinău la o săptămână după reprezentantul Rusia, Dmitri Rogozin. Este această vizită o replică la vizita reprezentantului rus? Dumnealui a făcut o serie de declaraţii controversate cu această ocazie.
Ce pot spune despre asocierea eventuală cu Dmitri Rogozin este că este neavenită. Domnul Rogozin este un politician, cu aspiraţii la Preşedinţia Federaţiei Ruse şi absolvent de actorie. Eu nu am aspiraţii politice în România, sunt doar Consilier pentru Afaceri Strategice şi Securitate Internaţională al Preşedintelui României şi sunt specializat în analiză de conflict şi decizie în criză. Suntem pe dimensiuni paralele, nu putem fi comparaţi, eu neavând aspiraţii politice, iar domnului Rogozin trebuindu-i să mai citească vreo două biblioteci pentru a discuta profesional despre conflicte.
E adevărat că există numeroase persoane în MAE rus, în Consiliul Securităţii Naţionale şi în administraţia preşedintelui Putin care sunt pregătiţi, au cunoştiinţe şi sfătuiesc decidenţi precum Ministrul de Externe Serghei Lavrov sau preşedintele Putin pe aceste teme. Dmnul Rogozin nu se află în această categorie, deci nu există termeni de comparaţie.Dmitri Rogozin a vorbit despre deschiderea iminentă a unui consulat rus la Tiraspol. De asemenea a reacţionat dur la afirmaţiile Ministrului de Externe Corlăţean pe această temă. Cum vede România această perspectivă?
Iulian Chifu: Deschiderea unei reprezentanţe într-un stat ţine de cele două părţi implicate, statul acreditar şi statul acreditant. În cazul concret este vorba despre relaţia bilaterală între Federaţia Rusă şi Republica Moldova. România nu comentează aici.
În legătură cu „comunicatul” Ministrului Corlăţean, nu a fost vorba despre un comunicat, o poziţionare a MAE, ci despre un rspuns la o întrebare şi supradimensionarea răspunsului de către media. Ministrul Corlăţean este un bun cunoscător al MAE, al regulilor diplomatice, este de bună credinţă şi nu cred că ar fi putut să rişte implicarea în acest subiect dincolo de normele dreptului internaţional. Poate a fost furat de tentaţia de a comenta, deci de a fi analist sau de a-şi valorifica cunoştiinţele şi specializarea în drept internaţional pe tema dată.
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe