OraNoua.ro
Publicat în 16 martie 2016, 19:41 / 233 elite & idei

Iulian Chifu – Inventivitate ucraineană: strada Lenin a devenit Lennon

Iulian Chifu – Inventivitate ucraineană: strada Lenin a devenit Lennon

de Iulian Chifu

Mă aflu într-un turneu de lucru şi documentare cu mai multe conferinţe în regiunea Mării Negre, care m-a purtat la Chişinău şi Kiev, în drum spre Istanbul.

Ei bine, dacă lumea e la fel de preocupată de războiul ce vine, de agresiunea Rusiei, de presiunile militare asupra tuturor statelor, de războiul din Estul Ucrainei şi militarizarea Crimeii, ba chiar a Mării Negre în întregime, sunt şi câteva raze de speranţă, bun gust şi umor ce merită remarcate.

Dacă în Republica Moldova, cu precădere la Bălţi – oraşul primarului anti-sistem Renato Usatâi, care e mai des în cluburi şi discotecile din Moscova şi în studiourile de televiziune din Chişinău decât în biroul său de primar – dăinuie statuile şi cultul lui Lenin şi Stalin, ultimul mai degrabă prin minţile membrilor partidelor pro-ruse Partidul Socialist din Republica Moldova, condus de Igor Dodon, şi Partidul Nostru, a mai sus citatului Usatâi, în Ucraina lucrurile se află la polul opus.

La Kiev, scoaterea în afara legii a propriul partid comunist a venit concomitent cu aplicarea legii de ştergere a propagandei sovietice şi a memorialurilor şi locurilor de celebrare publică a cultului lui Stalin şi Lenin. Astfel, la 22 februarie, în Ucraina era ultima zi în care denumirile, statuile, alte forme de celebrare publică a simbolurilor comuniste trebuiau înlăturate. Şi, odată cu apropierea expirării termenului, a venit şi o grabă a primarilor şi edililor de orice rang să găsească soluţii rapide de modificare a acestor simboluri, de redenumire a obiectivelor care aveau denumire sovietică, dreptul de a schimba numele revenind cu precădere autorităților locale.

Poate cea mai inventivă soluţie a găsit-o guvernatorul regiunii ucrainene Zakarpatia – Transcarpatia, de la graniţa cu România, Ghenadie Moscal, care a făcut epocă în întreaga Ucraina cu găselniţa sa: a redenumit o stradă din localitatea Kalina, din strada „Lenin” în strada „John Lennon”, în cinstea liderului trupei Beatles, John Lenon, scrie TVRAIN. Totodată în comuna Mejgorie au fost redenumite câteva străzi, în urma adoptării aceleiaşi legi care se referă la ștergerea urmelor comunismului. Inventivitatea a făcut ocolul mediului online, în primul rând, dar şi presa de prim plan a găsit loc unei asemenea isprăvi, printre mişcări de pe frontul de Est, expulzări de ucraineni şi tătari din Crimeea, încălcarea drepturilor omului în peninsula anexată de Rusia şi militarizarea regiunii. Lângă o ştire privind alegaţia de amplasare a unor capabilităţi de rachete cu rază lungă de acţiune şi încărcătură nucleară în peninsula subiect al raptului teritorial al Rusiei, ştirea cu modificarea numelui străzii Lenin şi strada John Lennon, în localitatea Kalina, regiunea Zakarpatia din Ucraina a făcut furori.

Cred că merită subliniată această inventivitate şi umor voluntar pentru că ea apare exact într-o ţară supusă presiunilor majore din partea Armatei ruse, în toate formele, armamentului rus, voluntarilor ruşi, o ţară în care zilnic mor oameni pe frontul nerecunoscut din Estul Ucrainei. Mai mult, cred că şi John Lennon ar zâmbi acolo în ceruri, unde se află, auzind că peste ani, a ajuns inspiraţie pentru aspiraţiile de libertate ale ucrainenilor. Cam tot aşa cum s-ar simţi Sylverster Stalone să-şi găsească numele pe vreun bulevard sau parc numit până mai ieri Stalin, ca omagiu pentru rolul jucat în seria Rambo, un supranume luat de foarte mulţi voluntari ce au luptat în linia întâi în Donbas, împotriva armatei, trupelor, armamentelor, voluntarilor şi conducerii militare ruse, agresiune militară şi ingerinţă nerecunoscută de Rusia lui Putin nici astăzi.

evz.ro

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe