Adriana
Publicat în 5 septembrie 2018, 09:04 / 348 elite & idei

Iulian Chifu: Învolburata Ucraina intră în an electoral cu războaie, conflicte și mari susțineri internaționale

Iulian Chifu: Învolburata Ucraina intră în an electoral cu războaie, conflicte și mari susțineri internaționale
+ Observator

Ucraina se pregăteşte să intre în anul electoral 2019, un an în care au loc deopotrivă alegeri prezidenţiale în luna mai şi alegeri generale în noiembrie. Un moment de cumpănă şi un moment în care confruntările de pe teren, din regiunea separatistă Donbas, se acutizează.

Se acumulează semnalele privind militarizarea regiunii, iar dronele OSCE au descoperit prezenţa de armamente importante de nouă generaţie, aduse de convoaiele presupus umanitare ale Rusiei în regiune. Mai mult, confruntarea şi încrâncenarea se pregăteşte să izbucnească oricând în conflict deschis.

Executarea prin atentat cu explozie a liderului separatist Aleksandr Zaharcenko, al autoproclamatei Republici Populare Donetsk, a determinat reacţii vehemente de la Moscova, cea care acuză Serviciul de Securitate al Ucrainei – SBU de asasinat, considerat acţiune teroristă. Deşi asasinatul diferiţilor comandanţi şi lideri separatişti este la ordinea zilei, răbufnirea Moscovei la toate nivelurile, de la purtător de cuvânt al MAE rus la Ministrul Lavrov şi însuşi Putin, nu anunţă vremuri foarte calme.

Pe de altă parte, e la fel de adevărat că mandatul lui Zaharcenko se încheia în noiembrie, că el nu mai era în graţiile Moscovei, că rivalităţile de afaceri şi tâlhării erau reglate de ceva timp prin asasinate în regiunea separatistă iar martorii de la începuturile agresiunii militare ruse în Estul Ucrainei sunt reduşi la tăcere şi de către serviciile speciale ruse. De aceea, ameninţările privind retragerea Rusiei din toate tipurile de negocieri pe acest motiv par un joc de scenă prost regizată de către partea rusă, care nu respectă nici acordurile de la Minsk şi nici înţelegerile din formatul Normandia sau pe cele dintre trimişii speciali rus şi american, Kurt Volker-Vladislav Surkov.

Pe de altă parte, rolul Ucrainei de apărător al frontierei de facto între Occident şi spaţiul rus a fost asumat de către SUA, care a anunţat livrarea de arme letale pentru refacerea capacităţii maritime şi apărării antiaeriene, un răspuns la noile agresiuni rampante de preluare a controlului rus în Marea de Azov şi strâmtoarea Kerci, după construirea podului spre Crimeea. Nu întâmplător şi relaţiile Ucrainei cu NATO s-au încălzit, ca şi promisiunile tot mai încurajatoare venite de la Washington privind viitorul Ucrainei în Alianţă.

Uciderea liderului separatist Zaharcenko într-o explozie aruncă în aer şi procesul de pace de la Minsk

Ucraina se află din nou pe marginea prăpastiei, în prag de război, după ce liderul auto-proclamatei Republici Populare Donetsk, Alexandr Zaharcenko, a murit într-un atentat cu bombă în cafeneaua Separatistul de lângă casă. Asasinatul a aruncat în aer regiunea, fiind declarată starea excepţională, drumurile au fost blocate, orice ieşire din oraş a fost interzisă, unităţile paramilitare separatiste au fost pusă în alertă înconjurând complet oraşul, în timp ce deschiderea şcolilor (care are loc tradiţional la 1 septembrie, în tot spaţiul post-sovietic) a fost amânată în toate regiunea separatistă. Iar reacţiile au cuprins toate nivelurile, până la Preşedintele Vladimir Putin, dând naştere la acuzaţii reciproce privind autorii asasinatului.

Zaharcenko este un fost electrician miner, antrenat în mişcările separatiste şi ajuns lider al autoproclametei republici la 4 noiembrie 2014. Şi în privinţa succesiunii sale, există două variante: Reuters a anunţat că Demis Pushilin, Interfax şi TASS au vorbit despre Dmitri Trapeznikov, prim vicepremier al separatiştilor, care ar fi fost desemnat ca lider în exerciţiu al republicuţei separatiste. De altfel, Trapeznikov a fost cel care a vorbit presei locale preluată de cea rusă că ar fi fost arestaţi câţiva suspecţi, iar aceştia ar demonstra implicarea SBU, Serviciul de Securitate al Ucrainei, care a negat imediat acuzaţiile. Mai mult, SBU nu a validat nici informaţia despre arestarea vreunui supect.

Citeste mai mult: adev.ro/peiue1

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe