OraNoua.ro
Publicat în 10 iunie 2015, 20:27 / 370 elite & idei

Iulian Chifu: Jihadiștii francezi au constituit 400 de nuclee teroriste în Franța

Iulian Chifu: Jihadiștii francezi au constituit 400 de nuclee teroriste în Franța

de Iulian Chifu

Eșecul gestionării radicalismului, segregaționismului și jihadismului în Franța a fost relevat la nivelul cel mai înalt, în fața Parlamentului francez, ca urmare a audierii Ministrului francez de Interne, Bernard Cazeneuve.

Acesta a dezvăluit, unei Franțe oripilate, faptul că există cel puțin 400 de nuclee teroriste în Franța, gata să acționeze la solicitarea Al Qaeda, Statului Islamic sau oricărei francize a celor două organizații teroriste. În cadrul audierilor din plenul Adunării Naţionale, Ministrul francez de Interne a adus noi date despre cetăţenii francezi angajaţi în acţiuni teroriste în Siria şi în Irak. „Sunt 1.700 de persoane, deseori foarte tinere, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, care includ femei şi câţiva minori, angajate în operaţiuni teroriste” în cele două ţări. Numărul evocat pare relativ stabil față de cel prezentat în luna mai de către Ministerul de Interne francez: 1.683 de persoane.

Potrivit datelor serviciilor de informații franceze, prezentate în plen, „aproximativ 450 de persoane se află la faţa locului”, în Irak și Siria, în special luptând alături de Statul Islamic, dar și în cadrul grupării Frontul Al Nusra aparținând Al-Qaeda, a mai precizat Bernard Cazeneuve. Din cele 1.700 de persoane evaluate, puţin peste 350 s-au întors în Franța, 350 intenţionează să plece înapoi în regiune şi 250 s-ar afla „undeva între Franţa şi Siria sau Irak”.

Sistemul francez de supraveghere a capotat în momentul atentatului de la Charlie Hebdo tocmai pentru că există o limită a mandatelor – și a capacității tehnice – de supraveghere a înregistrărilor, deci a numărului de mandate emise de judecător. În condițiile unui număr atât de mare de jihadiști, o mare parte dintre ei cetățeni de origine franceză convertiți, auto-radicalizați și atrași de aventurile din Orientul Mijlociu, numărul s-a dovedit insuficient și sistemul a clacat.

E motivul pentru care a fost aprobată o nouă lege a informațiilor care permite mai multă flexibilitate și oferă un instrumentar necesar serviciilor interne și externe, care supervizează evoluția jihadiștilor francezi în țară și peste hotare. Potrivit lui Bernard Cazeneuve, acestor persoane trebuie să li se adauge „1.000 de internauţi care fac apel, incită la terorism sau la violenţă, provoacă ură. În total, urmărim aproximativ 3.000 de indivizi cu 3.000 de angajaţi la Direcţia Generală pentru Securitate Internă (DGSI). Dacă nu ne modificăm modul de lucru, dacă nu luăm în calcul dimensiunea europeană a subiectului, riscăm să avem probleme”, a explicat ministrul, în fața Parlamentului francez.

Dar poate informația cea mai alarmantă este cea a numărului de celule dormante, acoperite și imobile pentru moment, care sunt pregătite, au știința și capacitatea de a efectua un atac terorist oricând în orice loc din Franța. Este vorba despre 400 de ţinte, care pot fi considerate celule jihadiste în conservare, grupuri de jihadiști care au deja trainingul necesar, au fost în tabere sau chiar în operațiuni de luptă, știu să-și procure cele necesare unui atentat teroriste și pot fi activate în orice moment.

Acum nu fac nici un fel de mișcare sau acțiune care să atragă atenția asupra lor, sau care să reclame intervenția în sensul interpelării sau anchetării lor. Totuși, potențialul de acțiune teroristă al acestora e enorm și pot fi contractați oricând sau declanșați din exteriorul Franței. De aceea reclamă acțiune preventivă constantă și control al servicilor speciale, nu întreruperea supravegherii ca în cazul Kulibaly.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

evz.ro

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe