Iulian Chifu: Maia Sandu. Operațiunea reclădirea speranței și blocarea lui Iurie Leancă
de Iulian Chifu
La Chișinău am văzut un episod al construirii guvernului de coaliție al Alianței pentru Integrare Europeană alcătuit din PL (Mihai Ghimpu), PD(Marian Lupu/Vlad Plahotniuc) și PLDM(Vlad Filat), ultimul fiind cel mai mare partid din coaliție și urmând să dea Premierul.
Un episod extrem de interesant, după respingerea în coaliție a lui Vlad Filat ca premier (și pe baza unor arierate de imagine, și a unor implicări de natură juridică a sa și a familiei), a fost nominalizarea informală a ministrului interimar al Educației, Maia Sandu, ca premier interimar.
Doamna Maia Sandu are toate avantajele pentru o ofensivă de imagine și de reclădire a speranței în Alianța pentru Integrare Europeană 3. Este școlită în SUA, fost șef de oficiu la Banca Mondială, femeie, frumoasă, deșteaptă, cultivată și cu o imagine politică deosebită. Astfel, Maia Sandu a știut să valorifice (după model Ponta în România) televizarea începutului ședințelor de guvern, acolo unde, de fiecare dată a știut să se promoveze în calitatea de contestatar al tarelor sistemului, principiu de contrapunere pentru premierul fără studii Gaburici și vorbitor excelent de limba română.
Maia Sandu și-a creat și o aură de luptător împotriva corupției prin poziții luate la nivelul guvernului în cazul jafului de 1 mld: a cerut mai întâi distribuția raportului Kroll în Guvern, apoi publicarea lui, s-a pronunțat în mod repetat pentru condamnarea vinovaților, pentru justiție independentă și o luptă reală împotriva corupției. O imagine bine constituită și definită pentru un politician, elemente care au acoperit un episod mai puțin fericit consemnat la nivelul cunoscătorilor și care expunea o legătură personală cu șeful său de partid și de guvern la acea oră, Vlad Filat.
La ora la care scriu acest text, predicția mea de după anularea întâlnirii de joi, ora 16, cu PD, pentru a obține de la acesta voturile pentru investitură s-a dovedit reală. Coaliția nu o poate accepta pe Maia Sandu ca premier, lucru care probabil se va fi consemnat la publicarea editorialului. Cert este că exercițiul a permis PLDM un alt câștig, de data asta față de Partidul Popular European din Moldova al lui Iurie Leancă, fostul său membru de partid și premier, partid care nu e încă înregistrat și nu a intrat în majoritate.
Astfel, pentru a evita drenarea voturilor spre un partid pro-european rămas în opoziție, cu imagine bună, Alianța pentru Integrare Europeană putea să implice un lider reprezentativ al PPEM și cu rezultate la ultimele alegeri ca Ministru în guvern. Jocul nu e pierdut, odată ce Vicepremierul pentru reintegrare a rămas neasumat și urmează să fie atribuit prin consens inclusiv cu partenerii de dezvoltare, după stabilirea restului membrilor guvernului. Totuși introducerea Maiei Sandu ca principiu de coagulare a speranței, ea fiind membru PLDM, îl scoate din statutul de speranță pe Iurie Leancă, și el afectat de semnături date direct pe actele de privatizare și pe cele ce au stat la baza manevrei de escrocare a 1 miliard din Banca de Economii a Moldovei. Nu că ar fi vinovat, asta vor stabili organele de anchetă, dar implicarea sa e de netăgăduit ca prim-ministru, ceea ce Maia Sandu nu are ca pată în biografie. Deci speranța se canalizează ca rezervă tot la un partid al Alianței pentru Integrare Europeană, fapt ce diminuează drastic spațiul de manevră al PPEM.
evz.ro
Ultima ora:
ObservatorCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”
PoliticCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”
EconomieAndrei Dudoiu: SeedBlink offers now access to Bolt, the $14B global leader in urban mobility, through a secondary investment opportunity
ExternRobert Lupițu: “ROEXIT” – Ce pierd românii, din țară și din diaspora, dacă România iese din Uniunea Europeană și NATO
SocialCsibi Magor: Burnoutul este legat mai degrabă de cât de mult lăsăm munca să ne domine viața
EvenimenteCiprian Stănescu: Inovatori în sustenabilitate din patru țări din CEE s-au reunit într-un eveniment regional la București
EditorialCristian Grosu: O crimă – Locul gol al României de la masa următorului deceniu
CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe