OraNoua.ro
Publicat în 2 ianuarie 2013, 17:15 / 275 elite & idei

Iulian Chifu: Noua strategie de politică externă a Rusiei este reunificarea spaţiului post-sovietic. Am revenit în plin război rece

Iulian Chifu: Noua strategie de politică externă a Rusiei este reunificarea spaţiului post-sovietic. Am revenit în plin război rece

Consilierul prezidenţial Iulian Chifu afirmă, într-o analiză transmisă duminică agenţiei Mediafax, că obiectivul esenţial al noii strategii de politică externă a Federaţiei Ruse, publicată în această lună, este „reunificarea spaţiului post-sovietic”, ceea ce înseamnă că „am revenit în plin război rece”.

„Federaţia Rusă a publicat din nou ambiţiile pentru perioada următoare sub forma unei noi strategii de politică externă. Obiectivul esenţial: refacerea Uniunii Sovietice. Mă rog, reunificarea spaţiului post-sovietic. Am revenit în plin război rece, de parcă nimeni nu a învăţat nimic. URSS s-a rupt pentru că era alcătuită din componente care nu acceptaseră niciodată să facă parte din acelaşi stat sovietic. Ba chiar şi separatisme în Federaţia Rusă provin din aceeaşi sursă a păcatului originar”, afirmă consilierul preşedintelui Traian Băsescu pentru afaceri Strategice şi securitate internaţională.

Potrivit lui Chifu, „prin constrângere nu se poate dobândi nimic trainic”, el evidenţiind în acest sens exemplele Republicii Moldova, Ucrainei şi Transnistriei.

„Ucraina are nevoie şi de componenta sa europeană. Ucraina nu poate fi constrânsă să devină membră a Uniunii Vamale sau să fie parte a proiectului militaro-strategic rus pos-sovietic. Kievul a trăit Imperiul şi a trăit libertatea. Are nevoie de Occident şi nici un conducător nu va putea înfrânge voinţa populară. Şi o ştie şi Moscova, şi Occidentul, şi Kievul oficial că a pierdut alegerile recente şi că opţiunea populaţiei merge pe refuzul de a abandona independenţa în mâinile fostei metropole”, arată consilierul Chifu.

El consideră că jocul cu preţul la gaze sau cu constrângerile juridice în privinţa Republicii Moldova „riscă să se întoarcă împotriva Moscovei”. „Nici Republica Moldova nu mai poate fi constrânsă. Se pot utiliza pârghii, unii politicieni se pot îmbăta cu apă rece că lucrurile revin la modelul istoric cunoscut şi dorit, dar lucrurile nu mai sunt aşa. O majoritate largă doreşte drumul spre Vest. Spre Uniunea Europeană. Iar jocul cu preţul la gaze sau cu constrângerile juridice riscă să se întoarcă împotriva Moscovei”, consideră Chifu.

Potrivit acestuia, inclusiv liderul comunist Vladimir Voronin ştie că viitorul Republicii Moldova e la Vest, spre integrarea europeană. „Tentaţia incitării separatismelor şi a manevrării politicienilor e greu de reluat astăzi când există un vot copleşitor cvasi-unanim pro-european în 2005, sub guvernarea comunistă. Restul sunt jocuri de imagine sau formule de atragere a sprijinului sau finanţărilor. Dar nici Voronin la Chişinău nu-şi vrea răul poporului său şi ştie că viitorul e la Vest, spre integrarea europeană. Şi nici un politician serios nu-şi riscă viitorul în istorie pentru a fi calificat drept trădătorul care şi-a îndepărtat ţara de la perspectiva prosperităţii, modernităţii, securităţii”, consideră consilierul prezidenţial.

De asemenea, el este de părre că „nici măcar Transnistria nu mai poate fi controlată pe deplin”. „În realitate, de ce ar fi nevoie de trupe multe şi arme noi dacă lucrurile şi voinţa oamenilor din regiunea separatistă ar fi clar manifestată şi nu ar fi dubii sau chiar idei clare despre profitul pe care-l aduce revenirea la normalitate, la legalitate, la acorduri de finanţare transparente şi fără condiţii politice, la sprijin şi acces la perspectivele europene care se întrevăd la Chişinău ?”, evidenţiază Chifu.

Consilierul prezidenţial argumentează şi că în ultima vreme s-au acumulat mai multe dosare „complicate şi de divergenţe majore” ale Rusiei cu Occidentul.

„Dacă constrângerile aplicate la Chişinău sunt ilegitime şi constituie linii roşii pentru România, pentru Uniunea Europeană, pentru NATO, pentru SUA, nu mai puţin importante sunt tot mai multe tematici în care Federaţia Rusă joacă propriile interese şi riscă să se izoleze definitiv şi de soluţii, şi de un rol în arena internaţională. Primăvara arabă, Siria, Iran, ocuparea Georgiei, blocarea negocierilor în chestiunea nistreană, rolul nefast în dosarul Nagorno-Karabakh, toate se conjugă într-o acumulare majoră de teme în care poziţia Rusiei e nerealistă în tentaţia de a-şi maximiza obiective pe care nu le mai poate atinge astăzi. Mai mult, în conflictele îngheţate, dar şi în celelalte cazuri, Rusia se afirmă tot mai mult nu ca putere garantă, facilitator, mediator, ci ca actor în sine, cu propria agendă pe care doreşte să o impună, dincolo de voinţa părţilor”, arată Chifu.

El adaugă că „acest tip de acţiune începe să coste, iar în anul 2013, dacă nu există o revizuire a acestei atitudini, va costa şi mai mult”. „ªi nu am vorbit aici despre situaţia internă din Federaţia Rusă sau despre suma de gesturi inamicale de o brutalitate nemaiîntâlnită de la Războiul Rece, la care Rusia a recurs până şi în ultimele zile ale anului, cu legea anti-Magniţki”, concluzionează consilierul prezidenţial.

Moscova a incitat la scandal între preşedintele Băsescu şi Guvernul Ponta

Autorităţile Federaţiei Ruse au folosit postul public Vocea Rusiei de la Moscova pentru a se amesteca în treburile interne ale României cu “elemente de incitare la scandal” între preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul Victor Ponta, susţine Iulian Chifu, consilier pentru afaceri strategice şi securitate internaţională la Palatul Cotroceni.

“Dacă analiza şi părerile sunt libere, ca în cazul oricărui instrument media – şi numai de asta nu se poate plânge cineva, că nu ar exista presă liberă n România – amestecul în treburile interne ale unui stat (principiu pe care Moscova clamează cât se poate de sus şi tare că-l apără şi promovează) şi elementele de incitare la scandal şi divergenţe în special pe linia Preşedinte-Guvern, acestea sunt inacceptabile. Aici s-a depăşit grav măsura şi cred că responsabilii postului şi autorităţile de la Moscova trebuie să realizeze acest lucru”, a acuzat consilierul preşedintelui Băsescu, într-o analiză remisă Mediafax.

În context, el a apreciat că acordul dintre preşedintele Băsescu şi premierul Ponta a condus la o situaţie de coabitare, de tip “win-win”, din care au de câştigat şeful statului, prim-ministrul şi România, deopotrivă.

Replica Vocii Rusiei: “Dosare” şi “scandaluri” care pot ieşi la suprafaţă – riscuri inedite pentru Cotroceni

Într-un comentariu publicat luni pe site-ul său, în limba română, postul Vocea Rusiei avertizează Cotroceniul cu scoaterea la suprafaţă a unor dosare şi scandaluri, care prezintă “riscuri absolut inedite”.

“Vocea Rusiei a oferit şi va oferi în continuare cititorilor noştri posibilitatea de a-şi exprima deschis opiniile şi a prezenta informaţiile pe care mass-media din România nu le va publica vreodată. Pentru echipa de la Cotroceni, această situaţie deschide riscuri absolut inedite. „Dosare” şi „scandaluri” pe care le credeau „îngropate” şi „uitate” pot ieşi la suprafaţă la momentul cel mai nepotrivit”, scrie postul public de radio rus, într-un comentariu publicat luni.

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană, despre mobilizarea de forțe militare ruse la granița cu Ucraina: Există elemente care ne fac să credem că este ceva serios

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe