OraNoua.ro
Publicat în 1 octombrie 2014, 20:22 / 1000 elite & idei

Iulian Chifu a lansat cartea “Prospective of Ukraine Crisis: Scenarios for a mid-long term evolution”

Iulian Chifu a lansat cartea “Prospective of Ukraine Crisis: Scenarios for a mid-long term evolution”

Vineri, 12 septembrie 2014 la ora 14.00 a avut loc lansarea cărţii semnată de Iulian Chifu şi realizată împreună cu cercetătorii de la Centrul de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning Bucureşti “Prospective of Ukraine Crisis: Scenarios for a mid-long term evolution”. Este vorba despre o lucrare de studii prospective în legătură cu perspectivele Ucrainei în 6-12 luni, 3-5 ani, 10-15 ani.

Este prima lucrare de studii prospective din România, care utilizează o tehnică proprie şi pregăteşte lansarea în perspectivă a unei metodologii de studii prospective româneşti. Metoda are la bază o evaluarea a tuturor indicatorilor ce influenţeazăpe termen scurt, mediu şi lung evoluţiile din Ucraina, în domeniul politic, economic, social, militar şi, printr-un proces de rafinare, crează un sistem de indicatori esenţiali care alcătuiesc un sistem complet şi necontradictoriu de indicatori ce organizează spaţiul de perspectivă pe termen mediu şi lung.

Indicatorii esenţiali identificaţi sunt:

 1. Frontieră spiritualizată/ frontieră întărită;
 2. Direcţia Ucrainei: a) Est; b) Vest ; c) rămâne pe loc (ambiguitate, naţionalism etc.);
 3. Câtă Ucraină rămâne: a) fără Crimeea; b) fără Est; c) fără Malorusia;
 4. Rusia rămane: a) revizionistă; b) revine la statu-quo (cu respectarea normelor internaţionale);
 5. Care sunt variantele de relaţie SUA-Federaţia Rusă: a) confruntare/Război Rece; b) big bargain

Pe baza acestor indicatori esenţiali sunt elaborate toate scenariile posibile, după care sunt rafinate scenariile distincte, care au idnetităţi evidente şi evoluţii distincte pe termen mediu şi lung. Scenariile sunt grupate pe trei categorii: scanarii de continuitate, cu semnale puternice(evoluţii de trend), scenarii bazate pe semnale slabe(indicatori nerelevanţi astăzi dar care pot determina schimbări majore în viitor) şi evenimenteld e tip “black Swan”(evoluţii neaşteptate, cu probabilitate redusă, dar cu un impact atât de mare încât planificarea în ceea ce priveşte o asemenea evoluţie nu poate fi ignorată. Studiul nu face o ierarhie a scenariilor, nici nu face prognoze, ci oferă o cercetare ştiinţifică a scenariilor posibile, a căror probabilitate evoluează în timp, dar care permite planificarea din timp a reacţiilor.

 A. Scenarii de continuitate

 1. Ucraina occidentală (ca stat unitar fără Crimeea sau fără încă o bucată din teritoriu); întărirea frontierei. Ucraina merge către UE şi NATO
 2. Transnistrizare, federalizare sub control rus (partea estică). Drept de veto rus asupra opţiunilor de politică externă, apărare, securitatea şi spaţii de liber schimb.
 3. „Stop & go” – anarhie, continuă activitatea violentă a filierelor pro-ruse. Rusia stă până se absoarbe problema Crimeii, apoi mai face un pas, ocupă Estul Ucrainei şi începe destabilizarea într-o altă regiune (Odesa, Kerson etc.), ia câte o bucată, azi Crimeea, peste 6 luni E Ucrainei, apoi în 2 ani Odesa etc. Continuă starea de ambiguitate la centru, fără posibilitatea unei apropieri substanţiale de drumul occidental.
 4. Abandon, nereuşită a Rusiei în planurile privind Ucraina. Ucraina nu o ia către Vest, rămâne într-o formulă naţionalist-ambiguă, cu suişuri şi coborâşuri, o reformă trenantă apoi revenirea la sistemul democraţiei oligarhilor.
 5. Finlandizarea Ucrainei. Dezvoltare pro-occidentală cu neutralitate, nealiniere, „politică non-bloc” sau control pe dimensiunea de securitate şi apărare de către Rusia.
 6. Sterilizarea Transnistriei. Transnistrenii şi trupele ruse din Transnistria intră în Odesa pentru a produce destabilizare. Ucraina intră (cu/fără acordul RM) în Transnistria, pentru a steriliza luptătorii pro-ruşi şi a-şi apăra spatele frontului.
 7. Balanţă de putere – concertul internaţional asupra Ucrainei. Scenariul presupune o balanţă de putere fragilă între Est şi Vest asupra Ucrainei. Ucraina rămâne fără Crimeea,statutul ei va rămâne unul de ţară tampon ce va regal balanţa de putere dintre Uniunea Europeană (asistată de SUA) şi Rusia, într-un format de tip Geneva. De fiecare dată când Rusia vrea negocieri, determină instabilitate şi lupte în Ucraina, chiar dacă vrea atenţie pentru alte dosare. De fiecare dată când Occidentul are nevoie de Rusia, face o cedare asupra Ucrainei pentru a avea sprijinul Rusiei într-un terţ dosar.

 B. Weak signals (elemente care nu sunt neapărat relevante acum, dar prin evoluţie pot deveni, au un impact major dacă scenariul se realizează, chiar dacă posibilitatea e mică)

 

 1. Schimbarea lui Putin de către sistem, exasperat de sancţiuni şi izolare internaţională, după trecerea momentului actual de criză şi stabilizarea estului Ucrainei. Ruperea Rusiei, pe termen mediu, Occidentul nu va mai accepta menţinerea Rusiei unitare de această dată, aşa cum a împiedicat implozia din 1992 – 1993. Integrarea europeană-euroatlantică a Rusie de Vest.
 2. Război Rece, containment, militarizarea regiunii estice (state frontieră), amplasarea de capabilităţi nucleare (front line: Polonia, România). Înarmarea şi reformarea armatei şi sectorului de securitate al Ucrainei pentru a putea menţine frontiera întărită.
 3. Anarhie fără reguli (dezmembrare state slabe → sat global). Grupuri anarhice paramilitare, miliţii locale şi în Vest şi în est preiau controlul în statul slab Ucraina în care Poroşenko îşi pierde susţinerea publică şi încrederea. Nici Rusia nu poate prelua controlul, ci totul se topeşte într-un stat slab anarhic şi inconsistent la frontiera dintre Occident şi spaţiul rus.
 4. Alianţă revizionistă conjuncturală (Bulgaria + Ungaria + Rusia). Pe drumul revizionist deschis de Rusia asupra frontierelor Europei Centrale şi de Est se aliniază, conjunctural, şi alte state. Ungaria din interes, altele în siajul Rusiei – Bulgaria, Serbia. Scenariu cu impact major pentru România.
 5. Ocuparea militara completa/doar a estului Ucrainei de către Rusia. Pe fondul absenţei capacităţii de descurajare a Occidentului prin sancţiuni şi măsuri punitive, Rusia ocupă întreaga Ucraină pentru a o putea târî în procesele de integrare euro-asiatice sub conducerea sa.

 C. Scenarii de tip „Black swan events” (scenarii cu grad redus de probabilitate sau improbabile, rezultat al unor accidente sau erori, dar al căror impact asupra realităţii este enorm)

 

 1. „Sinuciderea lui Putin” (la figurat) – dispariţia bruscă prin eliminarea sa de către sistem. Se lansează astfel lupta pentru succesiune, cu reprezentanţi ai sistemului mult mai puţin pregătiţi decât Putin. Ucraina rămâne lăsată în seama ei, dar nici nu are cum dialoga viitorul, datoriile şi schimburile comerciale cu nimeni, pentru că Moscova e ocupată cu dezbaterea succesiunii lui Putin.
 2. Bomba atomică explodează accidental în Coreea de Sud, zona Japoniei, în fapt, este vorba despre un eveniment care se produce într-o cu totul altă zonă a globului, dar care reclamă reacţii urgente şi atenţia este îndreptată spre regiunea în cauză cu participarea şi a SUA, şi a Rusiei, şi a UE. Ucraina rămâne unfinished business, e lăsată în seama ei, fără resurse suplimentare şi fără interesul actual alocat, devine o „criză veche”.
 3. Abdicarea Europei sau a NATO, practic, UE îşi structurează formula cu două viteze, Europa Occidentală se ocupă de migranţi şi ameninţările sale şi lasă frontiera de Est în seama Europei Centrale şi de Est, care e obligată să dobândească conştiinţă de sine, să acomodeze poziţiile şi să devină jucător. Estul Europei este fie actor în sine, îşi moderează ambiţiile şi conlucrează liderii spre a apăra frontiera, fie constată că e şvaiţer, cu găuri şi goluri, cu state care merg spre varianta Rusia first şi altele care sunt îngrijorate de ameninţările care vin dinspre Rusia.
 4. Sector Dreapta dă lovitură de stat, îl elimină pe Poroşenko după dizolvarea Parlamentului şi înainte de alegerile generale care nu mai au loc. Sector Dreapta e parte a coaliţiei pro-occidentale, dar naţionalist, xenofob şi după o lovitură de stat. Rusia nu poate negocia pentru că l-a declarat deja fascist, UE, SUA nu pot negocia din cauza gesturilor făcute de Sector Dreapta, dar nici nu-şi permit să piardă pe seama acestei mişcări. Se merge spre un regim autoritar militarizat de dreapta, rusofob şi eurosceptic.
 5. Intervenţia Turciei în Crimeea. Conflictul dintre Ucraina şi Rusia se acutizează, iar desprinderea Crimeii de Rusia alimentează şi mai mult îngrijorarea în rândul celor 300.000 de tătari care trăiesc în peninsula de la Marea Neagră. Pe fondul slăbiciunilor Rusiei, a incapacităţii Ucrainei, la cererea tătarilor krîmleni, Turcia ocupă Crimeea şi preia administrarea sub forma republicii tătare.
 6. Scenariul big bargain. Târgul în regiune. Rusia păstrează Crimeea, cu o formă de recunoaştere de facto, dar SUA negociază cu Iranul şi decide schimbarea lui Bashar al-Assad cu un allawit, menţinerea Siriei pe zona rămasă, eliminarea Rusiei din baza navală de la Tartus (Siria), schimbarea furniturilor militare ale Siriei către SUA şi eliminarea Rusiei din MEditerana de Est.
 7. 7. Ucraina îşi reconstruieşte arsenalul nuclear. Pusă sub ameninţarede către Rusia, neapărată de occident, constatând inutilitatea garanţiilor de securitate de la Budapesta, 1994, când a acceptat intrarea în Tratatul de neproliferare nucleară, Ucraina contactează reţelele ilegale de trafic de capacităţi nucleare şi, cum are încă know how-ul, îşi reclădeşte un arsenal nuclear suficient pentru a constitui descurajarea necesară menţinerii suveranităţii şi independenţei, chiar dacă părţile de teritoriu pierdute nu mai pot fi recuperate pe această bază.

15 septembrie 2014

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe