Adriana
Publicat în 23 noiembrie 2016, 12:54 / 103 elite & idei

Iulian Chifu: România înconjurată, abandonată de SUA, pradă Rusiei – descoperire sau o simplă exagerare jurnalistică?

Iulian Chifu: România înconjurată, abandonată de SUA, pradă Rusiei – descoperire sau o simplă exagerare jurnalistică?
+ Observator

Ultima perioadă este marcată de promovarea pseudo-analiştilor şi a pretinselor analize jurnalistice care sunt menite să scoată senzaţionalul în prim plan. Pseudo-analiştii scot aberaţii nesusţinute de realitate, de fapte, fără nicio referinţă valabilă. DE ACELASI AUTOR Trei hăndrălăi, o ditamai biserica şi maşina rusă de război informaţio… Schimbare tectonică la Casa Albă: Donald Trump, Preşedinte Alegeri la Chişinău: orbecăiala neadecvaţilor riscă să pună frontiera … Nepregătiţi şi superficiali, pseudo-analiştilor le-ar fi greu să-şi dezvăluie şcolile de specialitate absolvite, produsele analitice care-i consacră până la momentul tuflirii scenariului abracadabrant, ca să nu mai vorbim de vreo ipoteză de lucru sau vreo metodologie de analiză în abordările marcate de psihologia hărţii şi cugetarea dezinhibată a gospodinei. Pretinsele analize jurnalistice au măcar o relaţionare cu realitatea, chiar dacă ordinea de zi este „arta cu intenţie”, respectiv orientarea analizei decupând doar elementele utile consacrării unei anumite teze prestabilite şi ignorarea cu bună ştiinţă a argumentelor opuse şi, în orice caz, fuga după senzaţional, audienţă, vizibilitate. Pe aceeaşi linie de gândire se situează teza înconjurării României de state cu orientare pro-rusă. Senzaţia de citadelă înconjurată e cunoscută românilor care şi-au conservat latinitatea în mijlocul popoarelor slave şi hungro-finice. În plus, faptul că am fost întotdeauna înconjuraţi de imperii şi teritoriul a fost dorit de mai toate, a creat o senzaţie profund înrădăcinată a izolării, singurătăţii, dar şi a singularităţii şi excepţionalismului românesc. Peste toate, ultranaţionalismul comunist izolaţionist al lui Ceauşescu a accentuat această tendinţă. De aceea, nu e de mirare faptul că, după alegerile din Republica Moldova şi Bulgaria – unde au venit la conducerea statului preşedinţi pro-ruşi, am fost înconjuraţi şi suntem presaţi de regimuri pro-ruse, teza citadelei înconjurate (şi izolate) şi-a făcut apariţia în prim plan, cu presupuneri, interpretări, ceva argumente şi multă emoţie colectivă. Cum suntem şi în campanie electorală, cu măcar trei partide ce valorifică naţionalismul cu diferite grade de pregnanţă, am ajuns la impunerea senzaţiei de izolare. Şi cum, peste toate, Donald Trump a câştigat alegerile pentru Casa Albă, introducând un nou fior de izolare şi abandonare posibilă, senzaţia de incertitudine, pericol, percepţia ameninţării crescute din Est au devenit dominante. Este motivul pentru care ne-am propus să demitizăm, nuanţând faptele şi respingând concluziile produse în ultima săptămână. Şi o facem foarte clar, de pe poziţiile analizei concrete a relaţiilor internaţionale curente şi a gradului de influenţă al liderilor proaspăt aleşi asupra politicilor propriilor state.

Citeste mai mult: adev.ro/oh1fa2

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe