OraNoua.ro
Publicat în 23 decembrie 2015, 17:52 / 189 elite & idei

Iulian Chifu – SUA țară de imigranți: selectați, pe contingente și mai mulți decât următoarele trei state din listă, Germania, Rusia, Arabia Saudită

Iulian Chifu – SUA țară de imigranți: selectați, pe contingente și mai mulți decât următoarele trei state din listă, Germania, Rusia, Arabia Saudită

de Iulian Chifu

Preconcepții, bârfe, realități, toate se combină în spațiul mediatic în materie de imigranți.

Totuși statisticile ONU sunt cele care dau dimensiunea reală a migrației pentru locuri de muncă, atractivitatea, capacitatea de integrare și plus valoarea pe care imigrația o aduce statelor dezvoltate ale lumii, dacă ele probează capacitatea corectă de integrare și angajare în activitatea productivă a imigranților potriviți. Căci nu trebuie să uităm, în multe cazuri, respectiv în întreg topul statelor cu imigranți, aceștia sunt recrutați și importați în contingente în locuri potrivite și pentru activități unde deficitul local este evident.

Astfel, potrivit Thomson Reuters Foundation, New York și datelor statelor și ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, numărul migranților internaționali în anul care se încheie a ajuns la 244 milioane, o creștere cu 40% față de anul 2000, studiul fiind făcut pe 15 ani. Principalele motivații sunt problemele economice în statele de origine, piețele globalizate ale muncii, dorința de o viață mai bună, toate contribuind la procesul de migrație.

În subsidiar, studiile arată că migrația este situată pe o curbă cunoscută în raport cu creșterea economică, la început este extrem de scăzută sau chiar nulă când statul țintă e foarte sărac și nu oferă resurse nici pentru procesul de migrație și stabilire într-un alt stat, apoi începe și crește pe măsura creșterii economice și a resurselor, iar curba descrește pe măsură ce standardul de viață din țara de origine devine comparabil cu cel din țara predilectă de destinație.

Jumătate dintre migranții lumii s-au născut în Asia, care a dat cei mai mulți migranți, 1,7 milioane pe an în ultimii 15 ani, urmată de Europa, potrivit Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU. Pe de altă parte, Europa a primit 900.000 de refugiați și migranți anul acesta până în prezent din care jumătate sunt sirieni (reali sau în acte false) care pretind că fug din zona de conflict din regiune, potrivit UNHCR.

Două treimi din migranții la nivel internațional trăiesc în doar 20 de state de destinație, potrivit raportului. Iar în top se menține SUA cu 47 milioane de migranți, cel mai mare număr ale lumii, mai mare decât următoarele 3 destinații din ultimii 15 ani, Germania 12 milioane, Rusia 12 milioane și Arabia Saudită 10 milioane. În toate aceste cazuri, este vorba despre migranți recrutați pe contingente sau acceptați să intre pentru a ocupa locuri de muncă deficitare, cu excepția Rusiei, unde migranții provin din fostele state sovietice și unde motivația e mai degrabă politică iar rezultatul e unul nepotrivit, acela că etnicii ruși nu mai lucrează în construcții, munci grele sau rușinoase, în schimb dau cel mai mare număr de patroni, investitori și șefi de lucrări.

India este statul cu țara de origine a celor mai mulți imigranți, 16 milioane, care sunt născuți în India și lucrează peste hotare, urmat de Mexic, Rusia și China. Țările de origine nu dau migranții doar din rațiuni economice, din contra, contează cel puțin la fel de mult motivațiile politice sau calitatea de top a migranților selectați să se stabilească în altă țară sau chiar calitatea lor de investitori, averile mari deținute la mutare.

Cum tema migranților este aici și va dura o perioadă și la nivel european, este necesar ca și România să-și dezvolta calități pentru a putea absorbi migranți utili și a putea utiliza diferitele contingente selectate pentru a-și completa meseriile nedorite, care reclamă pregătire importantă, iar salariile sunt mici. Această abilitate va deveni o adevărată sursă de greutate strategică și un avantaj negociat la nivel european, în viitorul apropiat. Nu e simplu, trebuie adaptări speciale, pentru că piața muncii este una complexă, majoritatea țărilor occidentale sunt pe această piață iar migranții vin cu familiile, dar mai ales cu toate problemele geografiei și politicului sau infracționalității din statele de origine. Iar responsabilitatea statului român față de proprii cetățeni este să-i integreze și să-i absoarbă deplin în societate pe migranți pentru a evita rupturile sau efectele secundare ale sosirii migranților la muncă.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

evz.ro

Ultima ora:

ObservatorAlina Bârgăoanu, la evenimentul de lansare a raportului „Stop Coronavirus #Disinformation”

PoliticAnca Dragu: „Lucrurile se desfăşoară civilizat la USR PLUS”

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAlina Bârgăoanu, la evenimentul de lansare a raportului „Stop Coronavirus #Disinformation”

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialBarbu Mateescu: Puneți-vă centurile, pilotează PNLClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe