Matei Bogdan
Publicat în 3 iunie 2020, 14:32 / 224 elite & idei

Iulian Crăciun: Elon Musk și rușii. Povestea unei negocieri

Iulian Crăciun: Elon Musk și rușii. Povestea unei negocieri

Elon Musk și rușii. Povestea unei negocieri

După ce a vândut PayPal, Elon Musk voia să înceapă aventura spațială cu bani obținuți de pe urma tranzacției.

Principala sa problemă consta în faptul că, la acea dată, nu avea rachetele necesare.

Din acest motiv, a plecat în Rusia pentru a cumpără trei racheete balistice intercontinentale ICBM, după cum el însuși a povestit într-un interviu acordat „Esquire” în 2012.

Negocierile au avut loc într-o cameră mică și au fost însoțite, desigur, de foarte multă vodka.

După acest moment, următoarea întâlnire a avut loc în Los Angeles, prilej cu care rușii au cerut 5000 de dolari ca să poată continua discuțiile. Musk a plătit și, astfel, au stabilit că ultima rundă de negociere va avea loc tot în Rusia.

Deși înțelegerea inițială a fost 21 milioane de dolari pentru cele trei rachete, în ultima rundă de discuții rușii au cerut 21 milioane pentru fiecare rachetă.

În momentul în care Elon Musk a refuzat, generalii ruși au exclamat sarcastic: „Oh, little boy, you don’t have the money?” (O, băiețaș, nu ai banii necesari?”.

Între timp se pare că „băiețașul” Musk a scos din business rachetele rusești, deoarece costurile de lansare ale Space X sunt mult mai mici, iar tehnologia e net superioară celei rusești.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe