Matei Bogdan
Publicat în 10 martie 2021, 15:48 / 67 elite & idei

Iulian Crăciun: Transparența este esențială într-o democrație

Iulian Crăciun: Transparența este esențială într-o democrație

Transparența este esențială într-o democrație. Prin transparența instituțiilor, cetățenii, cei care sunt teoretic deținătorii puterii, își exercită controlul asupra celor pe care i-au ales să-i conducă. Așa funcționează democrația reprezentativă.
Transparența împiedică instituțiile să săvârșească abuzuri la adresa cetățenilor. Sau să desfășoare, în totală secretomanie, acțiuni pentru care nu au primit mandat de la cetățeni, prin vot. Așa cum se întâmplă cu vaccinarea paralelă a angajaților din instituțiile din domeniul securității naționale sau a altor categorii de „esențiali”.
Ceea ce a făcut ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, este foarte corect. Contribuabilii trebuie să știe toate informațiile despre modul în care au organizat instituțiile campania de vaccinare. Pentru că au plătit pentru asta.
Pentru că genul acesta de informație este un bun public, nu o favoare pe care îl fac decidenții instituționali. Este un drept democratic.
Modul cum au reacționat unii reprezentanți ai statului, unii dintre ei politicieni tineri și de perspectivă, este dezamăgitor.
Nu putem accepta o castă de privilegiați ca în comunism, care să aibă acces la resurse înaintea celorlalți.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe