OraNoua.ro
Publicat în 7 octombrie 2015, 19:45 / 480 elite & idei

Iulian Fota: Cod portocaliu de instabilitate geopolitica. Sfarsitul Vacantei

Iulian Fota: Cod portocaliu de instabilitate geopolitica. Sfarsitul Vacantei

de Iulian Fota

Din vizita Papei Francisc la New York, din discursul tinut in fata Adunarii Generale a ONU, din vizita la memorialul dedicat atentatului de la 11 septembrie 2001 sau din superba ceremonie a reprezentatilor principalelor religii ale lumii se desprinde un singur mare mesaj: aparati pacea Planetei.

Numai asa, in pace, prin cooperare internationala, umanitatea se poate apleca mai mult asupra problemelor globale, ce ameninta planeta Pamant: incalzirea globala, saracia si subdezvoltarea, refugiatii.

Avand in spate experienta istorica a 2000 de ani de existenta, Vaticanul simte si intelege, ceea ce omul simplu nu realizeaza inca, ca am intrat intr-o epoca in care probabilitatea razboiului este mai mare decat a pacii. Suntem deja pe cod portocaliu de instabilitate geopolitica, fiind martorii unor evolutii internationale periculoase, de intensitate mare.

Acum zece ani discutam de „state falimentare” in Orientul Mijlociu. Astazi putem discuta de „regiuni falimentare”, intreaga zona a Orientului Mijlociu, cu foarte putine exceptii fiind prabusita, falimentara politic si economic, prabusire ce genereaza multiple tsunami-uri geopolitice.

Desi se spera in continuare ca va fi pace, din ce in ce mai multe tari se pregatesc de vremuri tulburi, inclusiv sa faca fata unor situatii majore de criza internationala si chiar razboi. Vecinii nostri polonezi au hotarat sa investeasca in dotarea si pregatirea fortelor lor armate 30 de miliarde de euro. O tara care de-a lungul istoriei a fost destramata de trei ori de catre imperiile din jurul sau vrea ca data viitoare, daca va fi cazul, sa fie pregatita.

Polonezii inteleg poate mai bine ca oricine in Europa Centrala ca „vacanta s-a terminat”. De aici si schimbarea lor de atitudine, atat ca cetateni, cat si ca oameni politici. Tinerii au inceput sa-si afiseze convingerile patriotice, in numar din ce in ce mai mare batand pe la portile Ministerului Polonez al Apararii sau ale unitatilor militare, oferindu-si serviciile. Sa se stie ca daca tara lor va fi in primejdie, ei sunt gata.

Geopolitic, lucrurile au fost mult mai simple intre 1990 si 2008, am avut cod verde. Am fost martorii sfarsitului Razboiului rece, ai prabusirii comunismului si ai „sfarsitului istoriei”, Occidentul continuand sa domine lumea. Economia s-a dezvoltat continuu, participarea la globalizare scotand din saracie sute de milioane de oameni. Predominau jocurile de suma pozitiva, traind intr-o epoca a „euforiei”, perioada foarte bine descrisa si analizata de editorialistul lui Financial Times, Gideon Rachman.

Comunitatea internationala avea mari sperante ca Rusia va deveni un partener strategic al Vestului, iar China era doar la inceputul impresionantei sale cresteri economice. Ordinea internationala era liberala si nu-i trecea nimanui prin cap sa o conteste, nici politic, nici militar.

Din pacate nu ne scaldam de doua ori in apa aceluiasi rau, lucrurile evoluand, schimbandu-se continuu. In paralel cu toate acele evolutii pozitive descrise mai sus aveau loc alte evolutii, mult mai putin favorabile Occidentului, ce aveau sa duca in 2008 la cod galben de instabilitate geopolitica.

Prin analogie cu codul culorilor din metereologie, intre 2008 si 2014 am avut cod galben de instabilitate geopolitica, risc crescut de evolutii geopolitice periculoase. In 2008 am avut in Europa un prim razboi al Orientului impotriva Occidentului. Rusia a dorit pedepsirea militara a georgienilor pentru indrazneala de a dezvolta in tara lor un sistem politic alternativ celui oriental, rusesc, un sistem occidental, bazat pe democratie si drepturile omului. Mesajul catre Vest era foarte clar. Calea Georgiei spre NATO nu mai este una pasnica, iar pedeapsa include inclusiv pierderi teritoriale.

Tot in 2008, dar in toamna, trecand Atlanticul criza economica devine globala, transformandu-se in cea mai grava criza economica de la Marea recesiune din anii treizeci ai secolului trecut.

Aceste doua mari evenimente, cu multiple si profunde implicatii, mi-au sugerat dealtfel ideea de „sfarsit al vacantei”, prezentata public pentru prima data in 2009, la o reuniune a Statului Major al Armatei Romane. Pentru Romania, anii buni de dupa 1990, relativ linistiti din punct de vedere geopolitic, se sfarsisera.

Ulterior lui 2008, fiecare an care se scurgea avea sa aduca alte fracturi geopolitice, evenimente nationale si internationale potential periculoase pentru Occident. In primul rand avem dezoccidentalizarea globalizarii prin cresterea economica spectaculoasa a „Restului”, China, India, Brazilia chiar si Rusia fiind mult mai importante ca in trecut. De aceea apare in 2009 G 20 ca o recunoastere a acestei noi realitati.

Avem apoi evenimentele asa numitei „primaveri arabe” si lantul de cauzalitati generate ulterior sau criza economica europeana si toate discutiile despre viitorul euro sau al Greciei in UE, toate aceste evenimente avand potentialul schimbarii drastice, in rau, a ordinii internationale.

Si pentru ca tabloul sa fie complet, in 2014 intram pe cod portocaliu de instabilitate geopolitica, prin anexarea ilegala a Crimeii de catre Rusia si generarea, tot de catre ea a unui razboi, limitat dar tot razboi, impotriva Ucrainei.

Rusia a hotarat sa arunce in aer ordinea politica europeana si sa conteste deschis ordinea globala liberala. Din nou, doar ca mult mai aproape de Romania de data asta, manifestarea aceleiasi politici de pedepsire. Doar victima era diferita, in loc de Georgia avand Ucraina.

Si ca sa nu mai avem deloc dubii asupra vremurilor pe care le traim, 2015 avea sa aduca atat de complicata criza a refugiatilor din Orientul Mijlociu. In acest moment UE are de gestionat patru mari crize in acelasi timp: Rusia, viitorul euro si propria sa credibilitate economica, refugiatii din Orientul Mijlociu si posibila iesire din uniune a Marii Britanii, asa numitul Brexit.

Insuccesul in gestionarea acestor nedorite evenimente poate insemna nu doar scaderea nivelului de trai, dar insasi disparitia UE in actualul sau format. Asa ceva nu-ti accepta nimeni acum zece ani ca ipoteza de lucru. Astazi multi se tem de posibilitatea asta, de intoarcerea Europei in secolul 19. Cand pretul pacii intre marile puteri se calcula in functie de teritoriile noastre.

Cine nu ma crede sau a uitat istoria sa citeasca scrisoare lui Napoleon Bonaparte catre tarul Alexandru al Rusiei, publicata acum cativa ani de ziarul Romania Libera. Valahia si Moldova, oferite de Napoleon Tarului, reprezentau pretul pacii.

Iulian Fota este fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

ziare.com

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”

PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare

EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România

ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene

SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!

EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!

EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!

CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe