Adriana
Publicat în 3 aprilie 2013, 17:24 / 282 elite & idei

Iulian Fota: Energia bazată pe utilizarea gazelor de şist, mult mai puţin poluantă decât cea pe cărbune

Iulian Fota: Energia bazată pe utilizarea gazelor de şist, mult mai puţin poluantă decât cea pe cărbune
+ Observator

Folosirea gazului neconvenţional este o operaţiune mult mai puţin poluantă decât ceea ce se utilizează la ora actuală, cum ar fi, de exemplu, cărbunele, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Iulian Fota, consilier prezidenţial pe probleme de securitate.

„Folosirea gazului neconvenţional este mult mai puţin poluantă decât ce se utilizează la ora actuală, cum ar fi cea a cărbunelui. În general, este bine să ne uităm la aspecte de protecţie a mediului când vorbim despre gazul neconvenţional, dar trebuie să ne uităm şi la competitivitate. Gazul necovenţional, cel puţin în Statele Unite, este ieftin şi a repornit industria, după cum se doreşte şi la noi. Va fi dificil să reindustrializăm România dacă nu oferim posibilitatea achiziţiei de gaz ieftin”, a spus Fota.

La sfârşitul lunii februarie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că România ar putea începe explorarea gazelor de şist pentru a şti în ce stadiu se află, ca mai târziu să se treacă şi la exploatare cu ajutorul noilor tehnologii.

Peste 7.000 de cetăţeni au protestat, luna trecută, la Bârlad (estul ţării), împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice de către compania americană Chevron.

În 2012, România i-a concesionat grupului american Chevron suprafeţe însumând 870.000 de hectare. Cu toate acestea, de curând, Chevron şi-a suspendat operaţiunile de prospectare şi producţie a gazelor în România. Între timp şi alte companii, inclusiv Petrom, Romgaz, MOL, Sterling şi East-West, au devenit la rândul lor interesate de oportunităţile din România.

Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei organizează, în perioada 11-12 martie, la Bucureşti, conferinţa „European Unconventional Gas Developments: The Science, Technology and Best Practices”.

Subiectul conferinţei vizează evoluţiile europene în privinţa practicilor de explorare a gazelor neconvenţionale, cum ar fi cele de şist, precum şi descoperirea celor mai bune tehnologii în domeniu.
www.qmagazine.ro

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe