Matei Bogdan
Publicat în 26 iunie 2024, 17:29 / 61 elite & idei

Iulian Fota: O zi in care sa onoram drapelul Romaniei

Iulian Fota: O zi in care sa onoram drapelul Romaniei

Profesorul Adrian Niculescu este cel care , la inceputul lui 1997, a avut binevenita idee de a avea o zi in care sa onoram drapelul Romaniei . A propus si o data, cea de 22 februarie . In aceeasi zi, in 1848, la Paris, revolutionarii romani asezau tricolorul romanesc langa cel francez , pe cladirea primariei, ca o confirmare de adeziune la idealurile revolutiei pasoptiste. Noua elita politica a celor doua principate romanesti era deplin conectata intelectual si politic la noile idealurile europene moderne.

Cu sprijinul lui Constantin Dudu Ionescu, propunerea este agreata de premierul Victor Ciorbea si transpusa in practica prin intermediul unei HG. Pentru guvernul pro-occidental al CDR o astfel de zi era o dovada in plus a orientarii sale pro-europene. Ca si in februarie 1848, aderam la aceleasi valori care au construit statul roman modern, au construit Romania Occidentala. Sarbatoream un ideal national intr-un context european.

Din pacate , data de 22 februarie a rezistat doar un an. Era prea mult pentru partida anti-occidentala. In 1998, pe fondul debarcarii de la putere a premierului Victor Ciorbea, cativa „patrioti”, demagogi si incompetenti, au schimbat legea, vrand sa-i dea un iz mai „national”. Intentia lor a fost sa schimbe 22 februarie cu 14 iunie, cand ,in 1848, guvernul revolutionar adopta prin decret Tricolorul ca drapel national. Si 14 iunie este o data de mare importanta si m-as fi impacat cu ea.Romania moderna incepe cu 1848.

Dar intr-un moment de sinistra incompetenta, unul dintre „patrioti” a decis sa actualizeze data de secol 19. Contrar oricaror practici, care reclama ca datele cu relevanta istorica sa nu fie modificate. Astfel am ajuns sa onoram drapelul national la o data care nu are nici o legatura cu istoria sa.Dimpotriva, 26 iunie este o data de trista amintire, fiind ziua in care, in 1940, sub presiunea ultimatului militar sovietic, am cedat fara lupta Basarabia. Cum poti sa te bucuri intr-o zi ca asta?

Uite asa , din amestecul grotesc de demagogie nationalista si incompetenta, am ajuns sa sarbatorim un important simbol national la o data fara legatura istorica cu Tricolorul. Si ce este mai grav , nu deranjeaza pe nimeni. Academia Romana e ocupata sa se lupte cu UE.

P.S. Acum cativa ani am mai primit o explicatie pentru data de 26 iunie. Nu ar fi fost incompetenta ci o intentie clara, camuflata sub actualizarea datei, de a nu conecta direct ziua Drapelului cu perioada pasoptista a lui 1848. O forma abjecta de post-comunism. Oricum ar fi , incompetenta sau anti-pasoptism, tot aiurea e!

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe