Iulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?
In gandirea strategica romaneasca, dupa chestiunea integritatii teritoriale, a doua mare tema este cea a ruperii de Occident si a recuperarii decalajului de dezvoltare fata de Vest. In istoria noastra avem trei mari momente de separare geopolitica de Vest, de capturare a noastra de catre Orient, toate cu consecinte grave asupra dezvoltarii noastre economice si intelectuale .
Mai intai a fost retragerea aureliana, la sud de Dunare, pe fondul marilor migratii dinspre est.Pe fondul asta am bajbait prin istorie cam o mie de ani, supravietuind cu greu. Urmeaza dominatia otomana asupra Valahiei si Moldovei, a doua perioada de orientalizare. Fiind rupti geopolitic de Occident, ratam sincronizarea cu ei pe Renastere, Iluminism si mai ales pe Revolutia Industriala.Capitalismul incepe sa se dezvolte in Principate cu 200 de ani intarziere. In fine, dupa 1945, orientul comunist ne rupe iar de Vest, rezultatul fiind stiut. In decembrie 1989 Romania era o tara falita economic si izolata politic, fiind cu 50 de ani in urma tarilor dezvoltate. De fiecare data, ruptura geopolitica ne-a condamnat la inapoiere civilizationala .
Ei bine, chiar daca acum suntem in NATO si UE, am inceput sa ma tem ca nu vom putea profita de avantajul geopolitic, pentru a-l transforma in dezvoltare economica si mai ales civilizationala. Iar ecuatia istorica se poate schimba. Ma tem ca de data asta riscam mai intai defazajul de educatie si tehnologic,cu grave consecinte economice, ce pot duce ulterior si la ruperea geopolitica.
Occidentul se pregateste din nou de salt civilizational, fiind obligat sa se adapteze la noua revolutie tehnologica. Mai mult, va accelera acest proces de pregatire, presiunea fiind dublata si de competitia geopolitica cu China sau de lebede negre gen pandemia de COVID 19. Occidentul va investi masiv in stiinta, realizarea in cateva luni a vaccinului anti-COVID fiind dovada cea mai buna ca o astfel de initiativa este rentabila din mai multe puncte de vedere.
Pe fondul asta noi suntem tara UE cu cea mai mica alocare bugetara pentru cercetare stiintifica. Avem o imensa problema cu lipsa de modernitate a invatamantului romanesc. Scoala inca te invata sa fi cuminte, nu sa gandesti. Tinerii romani care vor sa invete pleaca in Occident. Cei care raman in tara, intr-o proportie mult prea mare, vor doar diploma. Mai ales pe bani. Suntem pe ultimul loc, in UE ,la inovare si avem un indice digital foarte scazut, pozitia 25 din 27 de tari evaluate.
In conditiile astea este exagerat sa ma tem ca, de data asta, urmatoarea rupere de Occident va fi , mai intai, pe vector tehnologic ? Putem ramane in pas cu ei?
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe