Bogdan Daradan
Publicat în 18 iulie 2012, 12:46 / 596 elite & idei

Iurie Leancă s-a întâlnit cu Secretarul General al OSCE, Lamberto Zannier

Iurie Leancă s-a întâlnit cu Secretarul General al OSCE, Lamberto Zannier

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a avut ieri o întrevedere cu Secretarul General al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa Lamberto Zannier, aflat într-o vizită de lucru în ţara noastră, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass media al MAEIE.

În cadrul întrevederii au fost abordate diverse subiecte pe agenda dialogului între Republica Moldova şi OSCE. O atenţie deosebită a fost acordată evoluţiilor recente în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Interlocutorii au apreciat pozitiv dinamica dialogului politic în formatul 5+2 şi progresele înregistrate la capitolul măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Ambii oficiali au remarcat că negocierile politice în formatul 5+2 au trecut faza discuţiilor de pregătire şi se vor concentra pe viitor pe probleme ce vizează nemijlocit reglementarea conflictului. În acest context, partea moldovenească a accentuat rolul deosebit al OSCE în pregătirea şi desfăşurarea procesului de negocieri.

Lamberto Zannier a menţionat că soluţionarea conflictului transnistrean este o prioritate pentru OSCE şi domeniul principal de activitate al Misiunii OSCE din Moldova. Eforturile autorităţilor moldoveneşti în vederea identificării unei soluţii viabile a conflictului vor fi sprijinite şi în continuare de către această organizaţie internaţională.

De asemenea, au fost abordate subiectele ce vizează situaţia în Zona de Securitate, problematica retragerii forţelor militare străine ş.a.

În altă ordine de idei, interlocutorii au trecut în revistă cooperarea Republicii Moldova şi instituţiile OSCE. A fost apreciată cooperarea cu structurile organizaţiei responsabile de combaterea traficului de fiinţe umane, problematica minorităţilor naţionale, drepturile omului ş.a. Partea moldovenească a exprimat mulţumiri pentru proiectele de asistenţă implementate prin intermediul Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe