Matei Bogdan
Publicat în 13 mai 2020, 15:14 / 464 elite & idei

Justin Ștefan: Negustorii de realitate

Justin Ștefan: Negustorii de realitate

de Justin Ștefan

Ceea ce ne oferă media reflectă realitatea așa cum este ea? Sau media ne dă o mână de ajutor în construirea unei realități?

Mitul spune că media nu face altceva decât să reflecte realitatea din jurul nostru. Știrile ne povestesc ce s-a întâmplat în acea zi. Serialele de comedie reflectă valorile și stilul de viață din cadrul societății noastre. Filmele pun accent asupra problemelor și îngrijorărilor cu care ne confruntăm. Iar Facebook-ul prezintă punctele de vedere ale celor din comunitatea noastră. Trăim într-o lume care este departe de a fi perfectă, în care violența, pornografia, jignirile nu reflectă decât realitatea urâtă a lumii în care trăim. 

Înainte să dăm crezare acestui mit ar trebui să ne întrebăm totuși de ce regimurile autoritare doresc să controleze la sânge canalele media? Mai ales dacă ele nu fac altceva decât să prezinte realitatea fix așa cum este ea. Nu cumva pentru că aceste regimuri doresc să controleze modul în care oamenii văd realitatea?

Așa încât ar fi bine să ne întrebăm dacă nu cumva considerăm anumite evenimente importante doar pentru că ne sunt prezentate ca atare în cadrul știrilor. Hei, dar îmi place cum trăiește personajul X din serialul de comedie pe care tocmai îl urmăresc pe Netflix. Cred că aș putea să împrumut anumite valori sau chiar stilul de viață de la el. S-ar putea să fiu mai fericit trăind așa. Ultima dramă pe care am văzut-o trata problema relațiilor abuzive dintre părinți și copii. Abia după ce am văzut filmul, am dezbătut problema împreună cu prietenii mei, nefiind conștient de ea înainte de a urmări filmul. Anumite stereotipuri ne învață cum sunt oamenii din diferite grupuri sau cum ar trebui să funcționeze o relație romantică. Spre exemplu, după ce ai văzut filmul Godfather, nu ți-ai dat seama că unii dintre mafioți sunt niște oameni drepți, cu principii și valori solide, care aleg să își facă dreptate doar pentru că justiția statală trage deseori un pui de somn? Iar violența din media, fie că vorbim de știri sau de ultimul film de acțiune al lui Vin Diesel, ne spunee zilnic că trăim într-o lume violentă. Ce să mai vorbim despre reclamele care ne-au făcut să realizăm că avem anumite nevoi sau dorințe pe care înainte nici nu le conștientizam? Mulțumită reclamei la Pringles mi-am dat seama că am nevoie de acești cartofi pentru o viață mai sănătoasă și mai distractivă. La fel stă treaba și cu Coca Cola. Dar stai, parcă Moș Crăciun era verde înainte să apară reclamele la Cola. 

Privită din această ultimă perspectivă, realizăm că media nu reflectă doar realitatea, ci construiește o lume care devine realitate pentru consumator. Iar dacă consumăm media la greu, va fi foarte dificil să realizăm că există un astfel de proces în background, care ne implantează o lume nouă în mintea noastră, pe care în curând vom ajunge să nu o mai putem distinge de realitatea obiectivă. Chiar dacă media ne arată de multe ori ce este în lume, să nu uităm că ea alege ce ne spune despre lume, prin setarea agendei, iar noi acceptăm această interpretare, care ne este cultivată în fiecare zi, devenind parte din memoria și experiența noastră. 

După ce ai terminat de citit acest articol ar fi bine să te gândești puțin la realitatea ta și la aportul avut de media în construirea ei.

www.justinstefan.ro

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe