OraNoua.ro
Publicat în 23 decembrie 2015, 17:36 / 175 elite & idei

Kelemen Hunor: Anul 2015 a fost unul al regresului în ceea ce privește drepturile minorităților

Kelemen Hunor: Anul 2015 a fost unul al regresului în ceea ce privește drepturile minorităților

de Kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că anul care se încheie a fost unul al regresului din punct de vedere al drepturilor comunității maghiare.

”În urma tragediei de la clubul Colectiv, putem spune că România a încetat să fie o țară în care faptele nu au consecințe. Dar, dintr-o altă perspectivă, pot să spun că această performanță nu este o performanță în toate domeniile și sub toate aspectele ei, fiindcă din punct de vedere al drepturilor comunității maghiare, 2015 a fost un an foarte prost, în mod evident un an al regresului. De la începutul anului și până la acest moment au fost multe evenimente, multe inițiative și multe decizii și hotărâri în diferite instituții ale statului prin care s-a încercat, pe de o parte, limitarea drepturilor obținute prin lege și, pe de altă parte, victimizarea, culpabilizarea—și acest lucru mai ales în spațiul public, datorită dezbaterilor foarte animate—comunității maghiare după evenimentele de la Târgu Secuiesc’, a afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, faptul că UDMR a fost în opoziție s-a repercutat negativ în ceea ce privește relațiile dintre majoritate și minoritatea maghiară.

”UDMR s-a aflat în opoziție și am simțit acest lucru de foarte multe ori, mai ales în acțiunile guvernului care a fost în funcțiune până în noiembrie. Am simțit de foarte multe ori acțiuni și decizii în această privință prin care și climatul între majoritate și minoritate a fost schimbat și înrăutățit, cu toate că intenția noastră și interesul nostru a fost și rămâne de a stabili niște relații echilibrate și, dacă se poate, relații bazate pe încredere între români și maghiari”, a menționat președintele UDMR.

În context, Kelemen Hunor a spus că evenimentul cel mai important al anului care se încheie a fost schimbarea Guvernului Ponta cu un guvern de tehnocrați.

”Cel mai important eveniment al anului 2015, dacă ne uităm la aspectele generale, este schimbarea Guvernului Ponta după evenimentele foarte tragice din noiembrie. Schimbarea guvernului înseamnă și o altă modalitate de abordare, poate o modalitate atipică, ieșită din tiparul consacrat, fiindcă vorbim despre un guvern tehnocrat, despre un guvern care (…) are o majoritate și nu are minoritate, nu are opoziție. Este o invenție foarte interesantă, un guvern care nu are o majoritate clară conturată, stabilită printr-un acord politic, dar nu are nici opoziție. Parcă toată lumea susține, toată lumea este alături de acest guvern. Noi am spus că democrația nu se poate fără o majoritate clară, o majoritate politică, dar nu se poate nici fără opoziție’, a completat președintele UDMR.

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe