OraNoua.ro
Publicat în 26 august 2015, 16:25 / 205 elite & idei

Kelemen Hunor, despre amânarea dezbaterilor la Codul fiscal: E mai bună decât o respingere a cererii de reexaminare

Kelemen Hunor, despre amânarea dezbaterilor la Codul fiscal: E mai bună decât o respingere a cererii de reexaminare

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru AGERPRES că înțelege decizia de amânare a dezbaterilor la Codul fiscal, dar consideră că trebuie găsită cât mai repede o soluție în acest sens pentru a nu se transmite un mesaj de instabilitate politică și nesiguranță către cetățeni, mediul de afaceri și partenerii internaționali.

‘Eu am înțeles că nu există, în acest moment, în coaliție, o decizie politică și de aceea au solicitat amânarea dezbaterii și votului, dar trebuie să vedem care sunt argumentele de a amâna, dincolo de faptul că nu există o decizie politică (…) Într-adevăr, după discuțiile tehnice trebuie și o asumare politică în ceea ce privește soluția tehnică de săptămâna trecută și trebuie să se întâmple cât mai repede. Oricum, o amânare e mult mai bună decât o respingere a cererii de reexaminare și eu cred că în câteva zile trebuie lămurită toată povestea aceasta, fiindcă nu e bine coaliția să transmită un mesaj de instabilitate politică, de nesiguranță către cetățeni, către mediul de afaceri și către partenerii internaționali’, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii a arătat că PSD ‘trebuie să vină cu o propunere, cu o soluție, cu o altă soluție, cu nuanțe, cu argumente’, astfel încât să nu se depășească limitele de deficit bugetar pentru 2016-2017 și să existe spațiu fiscal pentru reducerea TVA.

‘Eu cred că trebuie să vină cu o propunere, cu o soluție, cu o altă soluție PSD-ul, cu nuanțe, cu argumente, fiindcă săptămâna trecută într-adevăr am ajuns de la 19 la 20 la sută TVA, amânarea anumitor taxe sau anumitor măsuri din Codul fiscal. Se poate nuanța mai departe, important este să găsim o soluție pentru a păstra deficitul anului viitor 2016-2017, deficitul de 2% — maxim 2,1-2.2%, să nu depășim acest deficit și în interiorul acestui deficit să avem și spațiu fiscal pentru a reduce TVA-ul. Este o prioritate’, a arătat Kelemen Hunor.

El a punctat faptul că UDMR susține în continuare reducerea TVA la 19 sau la 20 la sută și amânarea anumitor măsuri, astfel încât să nu se pună în pericol nici țintele de deficit bugetar și nici macrostabilitatea economică, dar consideră că Uniunea nu poate face nimic până când membrii coaliției nu ajung la o soluție.

‘Fără coaliția de guvernare, fără un acord din partea lor, că dețin majoritatea în Parlament și au această responsabilitate, responsabilitatea majorității, noi singuri nu putem să modificăm și să facem altceva decât să așteptăm până când ei se lămuresc între ei’, a mai spus președintele UDMR.

Potrivit lui Kelemen Hunor, Uniunea va accepta invitația la dialog pe această temă și susține că la începutul sesiunii parlamentare trebuie să se ia o decizie referitoare la Codul Fiscal.

‘Vom accepta invitația la dialog, mi se pare absolut normal să existe dialog între Opoziție și Putere, între Putere și Opoziție. Acum să vedem dacă va fi miercuri, dacă va fi joi. Vor fi discuții politice de această dată, așa am înțeles și așa cred că e și bine, dar la începutul sesiunii parlamentare cel târziu trebuie o decizie. (…) Nu e indiferent care e decizia, dar trebuie decizia. Fiindcă nu trebuie să transmiți un mesaj de nesiguranță și de instabilitate’, a conchis Kelemen Hunor.

Liderii partidelor parlamentare se vor întâlni joi, la ora 10,00, la Palatul Parlamentului, pentru discuții politice pe tema noului Cod fiscal, a anunțat președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe