OraNoua.ro
Publicat în 11 mai 2016, 20:06 / 231 elite & idei

Kelemen Hunor, în cazul ONB: Eu aș fi căutat o soluție din exterior; Beatrice Rancea – o variantă bună

Kelemen Hunor, în cazul ONB: Eu aș fi căutat o soluție din exterior; Beatrice Rancea – o variantă bună

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, fost ministru al Culturii, consideră că problemele de la Opera Națională din București s-ar fi putut rezolva prin separarea Operei de Operetă și prin găsirea unei soluții din exteriorul instituției.

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, că el a dorit să separe cele două instituții încă din 2014, deoarece a fost o greșeală comasarea lor, și este de părere că o posibilă numire a coregrafei Beatrice Rancea în fruntea ONB ar fi o soluție bună.

”A fost greșeală în perioada lui Barbu când a comasat cele două instituții. Se poate, nu spun că nu se poate, dar problemele Operei s-au agravat într-o oarecare măsură după comasare. Deci, primul pas era separarea celor două Opere și, probabil, că aș fi căutat o soluție din exterior. Am auzit acum vehiculată o soluție: doamna Rancea, de la Iași. Eu am instalat-o pe Rancea, eu am dus-o la Iași, la Operă (n.r. — când era ministru al Culturii). Cred că este o soluție bună. (…) E o persoană care este în măsură să conducă o astfel de instituție. Fiindcă și la Iași erau conflicte. Nu vă dați seama câte scrisori, câte petiții am primit și eu”, a precizat Kelemen Hunor.

Acesta a reamintit că în 2009, când maestrul Cristian Mandeal a plecat din fruntea Filarmonicii ”George Enescu”, s-a confruntat cu o problemă similară, în calitate de ministru al Culturii, și a găsit soluția de rezolvare în afara instituției.

”Și acolo era un sindicat și acolo erau nemulțumiri. Soluția am adus-o din exteriorul instituției, pentru că eram convins că, dacă aleg o soluție din interior, lucrurile nu se vor rezolva nici măcar pentru 24 de ore. Eu am găsit această soluție”, a adăugat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu a fost un ”țap ispășitor” pentru problemele de la Opera Națională, acesta a spus că nu poate fi vorba de așa ceva, ținând cont că deciziile au fost luate de el și nu de consilieri sau de alte persoane.

”Nu a fost un țap ispășitor (n.r. — Vlad Alexandrescu). Deci, eu nu contest și nu am de ce să contest intențiile fostului ministru, dar de la intenții până la a pune în practică (…) trebuie să faci câțiva pași. (…) Dar Vlad Alexandrescu nu a fost un țap ispășitor în niciun caz. Nu poți să sugerezi așa ceva când ești ministru. Nici consilierii nu sunt de vină, nici alții nu sunt de vină pentru că deciziile le iei tu”, a explicat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR s-a aflat la Miercurea Ciuc la vernisarea expoziției pictorului ungar Csontvary Kosztka Tivadar, care a avut loc sub patronajul său și al ministrului resurselor umane de la Budapesta, Balog Zoltan.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe