OraNoua.ro
Publicat în 2 septembrie 2015, 17:06 / 379 elite & idei

Kelemen Hunor: Indiferent cine va guverna, responsabilitatea este comună

Kelemen Hunor: Indiferent cine va guverna, responsabilitatea este comună

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că, prin consensul la care liderii partidelor parlamentare au ajuns cu privire la proiectul Codului fiscal, responsabilitatea implementării măsurilor prevăzute de actul normativ va fi una comună, indiferent cine va guverna România după alegerile din 2016.

„Sunt de acord că a fost o înțelegere absolut necesară, pentru că, indiferent ce se va întâmpla anul viitor la alegeri sau înainte de alegeri, indiferent cine va guverna, responsabilitatea este comună pentru partidele parlamentare. De aceea, mă bucur că, până la urmă, discuțiile tehnice, cu mici nuanțe, au fost acceptate și cu toții ne-am asumat politic acest Cod fiscal. Sper ca săptămâna viitoare — marți, miercuri, joi cel târziu — în Camera Deputaților vom da un vot și va fi publicat în Monitorul Oficial după promulgare”, a declarat liderul UDMR, joi, după întâlnirea liderilor partidelor parlamentare.

El a amintit că, într-o primă fază, UDMR a susținut ideea reducerii TVA la 19%, însă, după discuțiile tehnice, a acceptat varianta micșorării în etape.

„Am ținut cont, ca și săptămâna trecută la discuțiile tehnice, de câteva principii importante. Am spus că nu trebuie să depășim deficitul bugetar de 2% și că trebuie să urmărim o relaxare fiscală pentru a asigura o creștere economică continuă și o atractivitate pentru investitori. În același timp, relaxarea fiscală trebuie să fie în așa fel gândită încât fiecare cetățean să simtă, la sfârșitul lunii, că există într-adevăr posibilitatea de a mai rămâne cu niște bani în buzunar sau în contul bancar. De aceea, noi am propus inițial să ne întoarcem la 19% TVA, acolo de unde am plecat în 2010, pentru că și atunci am spus că este o măsură temporară creșterea la 24%, dar am ajuns la concluzia și am acceptat și noi — 20% TVA începând cu 1 ianuarie 2016 și 19% de la 1 ianuarie 2017, deci o reducere etapizată”, a explicat președintele UDMR.

Kelemen Hunor a întărit, de asemenea, importanța încadrării într-un deficit bugetar de 2%. „Ca să ne încadrăm în deficitul bugetar, și trebuie să fim foarte prudenți mai ales în condițiile economice date și cu ce se întâmplă pe piața bursieră, am spus că acele măsuri pot fi amânate până în 2017 și spațiul fiscal să rămână pentru investiții, pentru a acoperi acele investiții absolut necesare în 2016 și în continuare și fără de care nu se poate discuta despre o creștere economică permanentă și continuă”, a subliniat liderul UDMR.

Întrebat dacă măsurile anunțate și limitarea la un deficit de 2% pot fi considerate o garanție că în anul electoral 2016 nu vor fi luate măsuri populiste, Kelemen Hunor a replicat: „Eu sper că tot ceea ce am discutat azi legat de Codul fiscal, de bugetul de anul viitor va fi respectat și atunci sigur că nu vom avea derapaje, așa cum ne-am obișnuit să avem, derapaje mai mici sau mai mari într-un an electoral. Nu avem voie să facem așa ceva, nici cei care sunt la guvernare și nici noi, care ne aflăm în Opoziție. Au fost niște discuții absolut sincere și constructive și sper că așa vom merge mai departe și în momentul în care Guvernul va veni în Parlament cu proiectul de buget”.

Ultima ora:

ObservatorCorina Murafa, la emisiunea „Banii Azi”

PoliticMarco Badea: Două cazuri care arată cât de importantă este Uniunea Europeană pentru democrațiile fragile care au făcut parte din URSS

EconomieRadu Burnete: Cât de mult a crescut România de când a intrat în UE. Ascensiunea economică e destul de serioasă

ExternRobert Lupițu: Miniștrii de externe ai României și Olandei au discutat, la București, despre sprijinul pentru Ucraina și consolidarea apărării NATO pe flancul estic

SocialCiprian Stănescu: Câștigătoarea celei de-a treia ediții a primit premiul de 2000 de euro oferit de Social Innovation Solutions

EvenimenteAndreea Negru: Conferința „Dezvoltare sustenabilă între trend și necesitate” va avea loc în data de 22 mai

EditorialAlexandru Grumaz: „Liniile roșii” ale Orientului Mijlociu au fost șterse!

CulturaCristina Popescu: Sărbătoarea florilor la Senatul RomânieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe