OraNoua.ro
Publicat în 10 februarie 2016, 18:38 / 192 elite & idei

Kelemen Hunor: Nu mai e posibilă modificarea legislației electorale dacă suntem oameni serioși

Kelemen Hunor: Nu mai e posibilă modificarea legislației electorale dacă suntem oameni serioși

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a susținut luni că nu mai este posibilă modificarea legislației electorale, adăugând că trebuie să se meargă în campania de la locale pe baza legii votate și nu altfel.

„Dacă ceva dăunează grav democrației este și lipsa de predictibilitate. Cine ne va crede oameni serioși dacă vede că în funcție de interesul politic al unuia sau altuia noi schimbăm legislația electorală cu mai puțin de patru luni înainte de campania electorală. Schimbăm sistemul, schimbăm modalitatea, schimbăm regulile jocului. Anul trecut, cu majoritate zdrobitoare de 89% a fost votată legea privind alegerile locale 115/2015. Sunt de acord cu premierul Cioloș când spunem că Guvernul nici prin OUG, nici prin angajarea răspunderii nu dorește și nu poate interveni în acest moment în modificarea sistemului electoral. Trebuie să ne împăcăm cu toții că, dacă anul trecut, în mai, am votat această lege, trebuie să mergem în campanie electorală pe baza legii votate și nu altfel și când e vorba de alegerile locale, și când e vorba de alegerile parlamentare cu votul prin corespondență cu tot”, a afirmat Kelemen Hunor, la „Ora prim-ministrului” de la Camera Deputaților.

El a adăugat că UDMR a avut o poziție consecventă în această chestiune și nu mai este posibilă modificarea legislației electorale.

„Nu mai este posibilă (modificarea legislației electorale—n.r.) dacă suntem oameni serioși, oameni corecți, dacă suntem oameni onești și responsabili. Avem și câteva argumente în sprijinul acestei afirmații. În primul rând, chestiunea democrației, cum este mai democratic — dacă primarul este ales după un singur tur de scrutin sau dacă este ales după al doilea tur de scrutin? Are vreo legătură cu democrația? Nu are nicio legătură directă. Este 100% democratic și dacă avem un singur tur de scrutin și dacă avem două tururi de scrutin. (…) Ar fi la fel de democratic dacă primarul ar fi ales de către consiliul local, sunt state unde primarul așa este ales”, a menționat Kelemen Hunor.

În opinia sa, în primul tur de scrutin alegătorii se duc la vot pentru a alege un candidat, un program, ”în turul doi, după niște înțelegeri mai puțin transparente, de foarte multe ori oamenii se duc și votează împotriva cuiva”.

„Cât de moral este să schimbi regulile jocului în timpul jocului? Cât de moral este să nu ții cont de decizia CCR de data aceasta decizia 51/ 2012. Putem discuta dacă acea decizie era una corectă, argumentul cu recomandarea Comisiei de la Veneția era suficient de bună, dar nu putem contesta o decizie a CCR fără să punem în paranteză seriozitatea și greutatea instituției în sistemul nostru de drept”, a arătat liderul UDMR.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe