OraNoua.ro
Publicat în 3 februarie 2016, 18:52 / 198 elite & idei

Kelemen Hunor: UDMR nu își schimbă poziția privind legea alegerilor locale

Kelemen Hunor: UDMR nu își schimbă poziția privind legea alegerilor locale

UDMR rămâne ferm pe poziție în ceea ce privește Legea alegerilor locale, a declarat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, luni la finalul consultărilor cu premierul Dacian Cioloș.

„Am prezentat domnului Cioloș poziția noastră. Poziția noastră este constantă, fermă, și fiind vorba despre niște principii nici nu considerăm că trebuie să schimbăm această poziție din cauză că e dorită dintr-o parte sau dintr-o altă parte”, a declarat Hunor.

El a reamintit că la momentul votului dat anul trecut în Parlament la Legea alegerilor locale UDMR a afirmat că se poate merge în orice direcție, inclusiv spre turul doi pentru primari.

„Parlamentul cu unanimitate, inclusiv PNL, a votat pentru un singur tur de scrutin”, a subliniat președintele UDMR.

Kelemen Hunor a mai spus că pe de altă parte mai există și o decizie a Curții Constituționale, care poate fi discutată, dar stabilește că nu se poate schimba Legea electorală cu un an înainte de alegeri, el adăugând că trebuie să primeze principiul că ‘regulile jocului nu se schimbă în timpul jocului’.

„Dacă noi am accepta un compromis, atunci cred că și statul de drept și funcționarea instituțiilor fundamentale ar fi pusă într-o paranteză nedorită. Fiindcă mâine-poimâine ar veni altcineva cu altă presiune să schimbăm legea alegerilor parlamentare în octombrie, eventual legea alegerilor locale în aprilie și de ce nu am accepta și o astfel de schimbare?! Este mai puțin important cui folosește, este mai puțin important pentru noi cine ar câștiga mai multe primării dintr-o astfel de schimbare. Mult mai important este să încercăm să fim predictibili, să încercăm să nu schimbăm regulile jocului în timpul jocului”, a argumentat liderul UDMR.

De asemenea, el a subliniat că în mod normal numai Parlamentul poate să își asume o decizie politică de schimbare a sistemului de vot cu trei luni înainte de începerea campaniei electorale. „Eu sunt convins însă că Guvernul, prin OUG sau prin angajarea răspunderii, nu trebuie să intervină în procesul electoral”, a afirmat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai ținut să precizeze că întâlnirea sa cu premierul Dacian Cioloș de la Vila Lac I s-a desfășurat mai târziu decât era programată întrucât Compania Tarom a anulat cursa de dimineață Cluj-București, drept urmare el fiind nevoit să se deplaseze cu mașina spre Capitală.

Întâlnirea cu UDMR a încheiat seria consultărilor pe care premierul Dacian Cioloș le-a avut luni cu partidele parlamentare pe tema modificării legislației electorale.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe