OraNoua.ro
Publicat în 11 mai 2016, 20:21 / 255 elite & idei

Klaus Iohannis a discutat cu adjunctul secretarului apărării al SUA despre scutul de la Deveselu

Klaus Iohannis a discutat cu adjunctul secretarului apărării al SUA despre scutul de la Deveselu

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe adjunctul secretarului apărării al SUA, Robert Work, cu care a discutat despre scutul antirachetă de la Deveselu.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, în cadrul discuțiilor, președintele Iohannis a subliniat faptul că Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, în special pe dimensiunea de securitate și apărare, reprezintă o prioritate de politică externă și securitate pentru țara noastră. Șeful statului a calificat drept excelentă relația dintre cele două state, subliniind că există premise favorabile pentru consolidarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic.

„Președintele României și adjunctul Secretarului Apărării american au apreciat în mod deosebit implementarea Sistemului Aegis Ashore de la Deveselu, contribuție semnificativă la sistemul de apărare antirachetă al NATO și expresie a solidității Parteneriatului Strategic româno-american, precum și a angajamentului ferm al SUA în securitatea europeană și euroatlantică”, se arată în comunicat.

În context, președintele Iohannis a reiterat natura defensivă a componentei antirachetă din țara noastră, cu rol în îndeplinirea principalei sarcini a NATO, asigurarea apărării colective a statelor aliate.

În comunicat se mai arată că a fost evidențiat faptul că Sistemul Aegis Ashore România vizează amenințări din afara spațiului euroatlantic, aspect comunicat public în repetate rânduri la nivel înalt.

De asemenea, atât partea română, cât și cea americană au manifestat deschidere și transparență pe parcursul dezvoltării proiectului, inclusiv în ceea ce privește ceremonia de inaugurare, care va avea loc joi la Deveselu.

În perspectiva Summitului NATO de la Varșovia, președintele Iohannis a semnalat aspectele de securitate și apărare de interes pentru România, cu accent pe asigurarea securității în regiunea Mării Negre.

În plus, a fost evaluată situația din Republica Moldova și Ucraina în contextul de securitate actual. În cursul discuțiilor, a fost subliniată importanța consolidării prezenței aliate în mod echilibrat, pe întregul flanc estic al NATO și relevanța implementării Inițiativei de Reasigurare Europeană a SUA.

La rândul său, adjunctul secretarului apărării american a reconfirmat angajamentul SUA atât în plan bilateral româno-american, cât și în context aliat în vederea consolidării securității și apărării în spațiul euroatlantic.

Oficialul american a salutat implicarea activă a țării noastre în eforturile NATO de stabilizare și post-conflict și contribuția semnificativă a forțelor armate române în Afganistan, Irak și Balcanii de Vest.

Robert Work a transmis condoleanțe pentru decesul celor doi militari români în Afganistan.

Oficialul american se află în România cu ocazia inaugurării facilității antirachetă Aegis Ashore de la Baza militară din Deveselu, care va avea loc joi.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe