Matei Bogdan
Publicat în 22 decembrie 2021, 10:33 / 170 elite & idei

Klaus Iohannis: Aflarea adevărului şi pedepsirea tuturor celor responsabili de ororile din Decembrie 1989, o restanţă impardonabilă a justiţiei române / E ruşinos că nimeni nu a plătit

Klaus Iohannis: Aflarea adevărului şi pedepsirea tuturor celor responsabili de ororile din Decembrie 1989, o restanţă impardonabilă a justiţiei române / E ruşinos că nimeni nu a plătit

Președintele Klaus Iohannis spune, într-un mesaj transmis miercuri, de Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, că aflarea adevărului și pedepsirea tuturor celor responsabili de ororile din Decembrie 1989 constituie „o restanță impardonabilă a justiției române”: „La 32 de ani de la Revoluția Română, este rușinos că nimeni nu a plătit pentru victimele acelui masacru cumplit”.

Iohannis afirmă că decembrie 1989 reprezintă reperul generațiilor noastre, punctul zero al istoriei recente, care a schimbat fundamental destinul României, pentru că atunci am câștigat lupta pentru libertate și demnitate împotriva unei odioase dictaturi, o izbândă plătită cu prețul sângelui prea multor tineri.

  • „Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății rămâne, de aceea, încărcată de durerea pierderii celor care și-au dat viața pentru ca națiunea noastră să lase în urmă trecutul întunecat al comunismului. Aceasta este ziua în care îi chem pe toți cetățenii României să onorăm memoria victimelor, să prețuim sacrificiul lor suprem și, totodată, să reiterăm angajamentul ferm de a apăra și proteja statul de drept, libertatea și drepturile fundamentale.
  • Decembrie 1989 a deschis drumul țării noastre către democrație, a permis integrarea în NATO, aderarea la Uniunea Europeană, încheierea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și profilarea României într-un furnizor de securitate regional. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără Revoluția noastră anticomunistă”, afirmă șeful statului.

El mai spune că „nostalgia comunismului pe care unii vor să o cultive este o cinică încercare de a exploata temerile și fricile justificate ale românilor, generate de perioadele de incertitudine prin care trecem”:

  • „În realitate însă, comunismul s-a dovedit distructiv și a generat o sinistră dictatură, ducând la înapoierea României și la un decalaj major față de Europa occidentală.
  • Lozincile și retorica nu țin loc de dezvoltare economică stabilă sau de viziune pentru un viitor prosper pentru fiecare cetățean.
  • Drumul țării noastre este indisolubil legat de valorile democratice, iar greșelile care au fost făcute în aceste peste trei decenii nu înseamnă că trebuie să ne facă să privim cu indulgență trecutul recent, ci că trebuie să fim mai responsabili și mai atenți la promovarea unor politici care să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor noștri”.

Klaus Iohannis mai arată, în mesajul său, că rememorarea faptelor și evocarea eroilor trebuie împletite cu asumarea corectă a trecutului, iar acest lucru presupune, mai întâi de toate, înfăptuirea dreptății.

  • „Din păcate, aflarea adevărului și pedepsirea tuturor celor responsabili de ororile din Decembrie 1989 constituie o restanță impardonabilă a justiției române.
  • La 32 de ani de la Revoluția Română, este rușinos că nimeni nu a plătit pentru victimele acelui masacru cumplit.
  • Justiția română nu trebuie să aibă liniște până ce vinovații pentru morții Revoluției nu vor fi identificați și trași la răspundere”, adaugă Klaus Iohannis.

www.hotnews.ro

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe