OraNoua.ro
Publicat în 18 noiembrie 2015, 15:09 / 198 elite & idei

Klaus Iohannis: Am reușit în timp record să avem o nouă strategie națională de Apărare

Klaus Iohannis: Am reușit în timp record să avem o nouă strategie națională de Apărare

România a reușit în timp record să aibă o nouă strategie de Apărare, care include paradigme noi, noțiuni precum prevenire, securitate națională extinsă și colaborarea interinstituțională, a afirmat, marți, președintele Klaus Iohannis.

„În acest an am reușit să creăm un cadru care deschide posibilitatea pentru Armata Română să își ia locul pe care îl merită. La începutul anului am reușit împreună cu partidele politice să ne înțelegem asupra unui pact privind finanțarea cheltuielilor cu apărarea. Faptul că până în 2017 vom avea o alocare de 2% din PIB și vom menține timp de cel puțin un deceniu această finanțare deschide orizonturi absolut noi pentru ceea ce se poate face în domeniul Apărării. (…) Am reușit în timp record și cu o muncă asiduă să avem o nouă strategie națională de Apărare, o strategie care vine cu paradigme noi, o strategie de apărare care pentru prima dată include noțiuni precum prevenire, securitate națională extinsă, include în premieră colaborarea interinstituțională ca și element al securității naționale. (…) Această strategie se poate aplica doar atunci când se modernizează legislația care se referă la instituțiile și procedurile legate de securitatea națională”, a spus Iohannis la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Apărării de către Mihnea Motoc.

El a amintit că Armata Română are încrederea populației, dar a precizat că nivelul de înzestrare este încă în urmă.

„Dacă reușim să convingem acest Guvern, următorul guvern și poate încă unul să țină de finanțarea de 2% pentru Apărare, atunci puteți să vă imaginați că avem o șansă unică, avem șansa să rezolvăm problema înzestrării. Atunci, cu problema înzestrării rezolvată, cu problema finanțării cheltuielilor de personal rezolvată, cu proceduri noi, moderne de interoperabilitate, atunci vom fi în situația să spunem acum suntem pregătiți”, a mai spus președintele, urând succes lui Mihnea Motoc în funcția de ministru al Apărării.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe