Adriana
Publicat în 20 iunie 2018, 07:51 / 234 elite & idei

Klaus Iohannis i-a promis trimisului lui Donald Trump: ‘România este profund determinată’

Klaus Iohannis i-a promis trimisului lui Donald Trump: ‘România este profund determinată’
+ Observator

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit marți, 19 iunie a.c., pe domnul Wess Mitchell, asistent al Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, cu prilejul vizitei pe care acesta o efectuează în țara noastră, în contextul desfășurării celei de-a șasea sesiuni plenare a Dialogului Strategic România-SUA.

Președintele României a reiterat, cu această ocazie, angajamentul puternic, al României şi al său personal, pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, pe toate dimensiunile sale. Președintele Klaus Iohannis a amintit întrevederea deosebit de fructuoasă pe care a avut-o cu Președintele Donald Trump, la 9 iunie 2017, la Washington, și care a reprezentat un puternic imbold politic pentru dinamizarea dialogului bilateral în domenii-cheie precum securitatea și apărarea, economia, comerțul și schimburile culturale.

În acest context, Președintele României a subliniat angajamentul clar şi ferm al părţii române pentru împărţirea responsabilităților (burden sharing) în cadrul NATO, prin implementarea măsurii de alocare a 2% pentru cheltuieli de apărare, cu rol important în realizarea coeziunii transatlantice. Oficialul american a transmis apreciere pentru angajamentele asumate de România, atât regional, cât şi ca Aliat NATO, inclusiv prin decizia României de alocare a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare.

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că întărirea relaţiei transatlantice rămâne de importanță vitală, țara noastră fiind un stat care este dedicat în egală măsură proiectului european, cât şi Parteneriatului Strategic cu SUA. Preşedintele României a subliniat că relaţia transatlantică nu este importantă doar pentru securitatea şi prosperitatea comune ale Uniunii Europene şi ale SUA, dar şi pentru setul esenţial de valori democratice ale comunităţii occidentale din care facem parte.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat, în acest context, că țara noastră este profund determinată pentru a acţiona ca un furnizor de securitate şi stabilitate în regiune, dar şi ca promotor al acestui set de valori democratice, într-un context regional în care există şi provocări la adresa acestor valori. Totodată, Preşedintele României a subliniat că Preşedinţia Consiliului UE pe care ţara noastră o va exercita în semestrul I al anului viitor va reprezenta o oportunitate deosebită şi pentru promovarea şi consolidarea parteneriatului transatlantic, pentru care toţi actorii implicaţi de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să acţioneze consecvent şi hotărât.

Întrevederea cu Wess Mitchell a prilejuit o discuție aprofundată și despre găzduirea, de către Președintele Klaus Iohannis, la București, a Summitului Inițiativei celor 3 Mări (17-18 septembrie 2018). Președintele României a subliniat că obiectivul principal este acela de a trece într-o nouă fază a Inițiativei, cea a rezultatelor concrete. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că Inițiativa are rolul de a contribui inclusiv la consolidarea relaţiei transatlantice și a încurajat o reprezentare americană cât mai consistentă la Summit, acesta fiind de natură să aducă beneficii în plan regional, dar și în relațiile economice româno-americane. Asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice a exprimat susţinerea puternică de către Statele Unite, la cel mai înalt nivel, a obiectivelor Summitului din România şi faţă de abordarea pragmatică, orientată spre rezultate concrete, a părţii române, ca gazdă a acestuia. În acelaşi timp, a subliniat importanţa strategică pe care Iniţiativa celor 3 Mări o are la nivel european şi pentru relaţia transatlantică.

Apreciind caracterul de excelenţă al dimensiunilor politică, militară şi de securitate ale Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, Președintele României a încurajat totodată identificarea de soluţii creative şi eficiente pentru consolidarea dimensiunii economice a acestuia inclusiv prin investiţii şi proiecte de afaceri comune. Pentru ca oamenii de afaceri să se simtă încurajaţi, este nevoie de stabilitate, predictibilitate şi un sistem puternic de justiţie, aceasta nefiind o opţiune, ci singura alegere pe care trebuie să o facem. La rândul său, Wess Mitchell a subliniat importanţa dimensiunii energie a Parteneriatului Strategic, respectiv susţinerea pentru proiectul strategic BRUA, a cărui implementare este esenţială pentru România şi pentru regiune.

Oficialul american a exprimat aprecierea deosebită pentru soliditatea Parteneriatului Strategic cu România, care este aliat de încredere al SUA în NATO, a mulţumit pentru modul în care țara noastră îşi îndeplineşte angajamentele luate în cadru aliat, și a evidențiat importanța ca România să rămână un aliat predictibil, stabil și responsabil, care respectă şi promovează valorile democratice și statul de drept.

În acest context, asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice a arătat că în Statele Unite, inclusiv la Casa Albă, Preşedintele Klaus Iohannis se bucură de cea mai mare apreciere şi respect pentru ceea ce face pentru România, precum şi de sprijinul deplin al SUA pentru rolul său esenţial în întărirea democraţiei şi a statului de drept în țara noastră. Domnul Wess Mitchell a exprimat speranța că România va continua progresele pe această linie, subliniind că SUA urmăresc cu atenție evoluțiile din țara noastră. Președintele României a mulțumit pentru sprijinul constructiv oferit de SUA României, în baza respectului împărtășit pentru valorile democratice, şi a arătat că va rămâne ferm în apărarea acestor valori şi a statului de drept.

https://www.stiripesurse.ro/klaus-iohannis-i-a-promis-trimisului-lui-donald-trump—romania-este-profund-determinata-_1271795.html

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe