OraNoua.ro
Publicat în 1 aprilie 2015, 20:31 / 483 elite & idei

Klaus Iohannis: Independenţa energetică-cel mai bun mijloc de apărare. România – un hub al investiţiilor SUA

Klaus Iohannis: Independenţa energetică-cel mai bun mijloc de apărare. România – un hub al investiţiilor SUA

Independenţa energetică e cel mai bun mijloc de apărare şi prevenire a vulnerabilităţilor, în contextul evoluţiilor din vecinătatea estică,a declarat preşedintele Klaus Iohannis,apreciind că stabilitatea României constituie un argument puternic pentru a deveni un hub al investiţiilor SUA în regiune.

„România susţine ferm finalizarea cât mai rapidă a negocierilor şi încheierea acordului privind Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii. Dincolo de beneficiile certe pe care le va aduce în egală măsură pentru Europa şi Statele Unite ale Americii, un puternic parteneriat transatlantic este cu atât mai necesar dacă avem în vedere provocările generate de o piaţă economică globală”, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, la forumul „Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite – România”.

„Eliminarea barierelor comerciale în domeniul energetic este crucială pentru consolidarea domeniului energetic şi securitatea energetică a Europei. În lumina evenimentelor actuale din vecinătatea estică şi ţinând cont de precedente, energia a devenit o armă politică, iar urmărirea independenţei energetice cel mai bun mijloc de apărare şi prevenire a vulnerabilităţilor”, a subliniat Iohannis, adăugând, în acest context, că securitatea energetică trebuie să ocupe în 2015 şi în viitor „un loc esenţial” în dialogul economic dintre România şi Statele Unite ale Americii.

„România poate deveni cea mai importantă destinaţie de investiţii în regiune pentru companiile americane în domeniul energiei, viaţa noastră fiind tot mai deschisă la expertiza şi investiţiile din SUA”, a afirmat şeful statului.

Totodată, Klaus Iohannis a declarat că, pe fundalul „tulburărilor din vecinătate, stabilitatea politică şi macroeconomică a României constituie „argumente puternice pentru a deveni un «hub» al investiţiilor americane în regiune”.

„Dincolo de dimensiunea deloc de neglijat a pieţei româneşti, economia românească are de oferit multe oportunităţi de afaceri; domenii precum energia, infrastructura strategică, IT-ul ar trebui să fie prezente pe o listă scurtă de arii prioritare. Orice avans în acest sens va veni în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor şi va contribui la crearea de noi locuri de muncă şi, evident, la creşterea bunăstării”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe