Matei Bogdan
Publicat în 22 iunie 2022, 18:35 / 62 elite & idei

Klaus Iohannis, la bilanţul SRI: Sunt convins că SRI va continua să ofere suportul informativ al deciziei strategice cu aceeaşi promptitudine

Klaus Iohannis, la bilanţul SRI: Sunt convins că SRI va continua să ofere suportul informativ al deciziei strategice cu aceeaşi promptitudine

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la bilanţul SRI pe anul 2021, că este convins că SRI va continua să ofere suportul informativ al deciziei strategice cu aceeaşi promptitudine, potrivit news.ro. La rândul lui, premierul Nicolae Ciucă a precizat că, în acest context complicat, SRI a reprezentat un partener de încredere pentru Guvernul României. Presa nu a avut acces la evenimentul organizat de SRI, iar Administraţia Prezidenţială a anunţat prezenţa preşedintelui cu zece minute înainte, în timp ce pe agenda premierului nu s-a aflat această acţiune, mai arată agenția de presă.

Potrivit unul comunicat oficial al SRI, miercuri, 22 iunie 2022, la sediul central al Serviciului Român de Informaţii a avut loc analiza generală a activităţii instituţiei pentru anul 2021.

La eveniment au participat, alături de conducerea SRI, preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi membrii Comisiei de control a activităţii SRI. Directorul SRI a prezentat principalele linii de evoluţie instituţională pentru următoarea perioadă, legate de dinamica ameninţărilor cyber, gestionarea valului de migranţi, riscurile asociate stabilităţii sociale, recurenţa comportamentelor de radicalizare cu perspectivă teroristă şi emergenţa tot mai pregnantă a fenomenului „fake news”.

Referitor la activitatea Serviciului de anul trecut, Eduard Hellvig a amintit şi procesul de predare către CNSAS a întregului volum de documente de arhivă preluate de la fosta Securitate şi care nu mai fac obiectul securităţii naţionale.

„Privind retrospectiv la activitatea din anul precedent, pot afirma că SRI şi-a îndeplinit misiunile în toate zonele de responsabilitate. Datele incluse în Raportul de evaluare, dar, mai ales, faptul că România este un stat sigur – inclusiv unul care poate oferi refugiu şi sprijin celor care fug din calea războiului – sunt grăitoare în acest sens. Fără a intra excesiv în detaliile activităţii, SRI a transmis în 2021 peste 4.700 de informări beneficiarilor din plan central şi aproape 1.900 de informări celor din plan local. Au fost derulate, doar în domeniile antiterorist şi al ameninţărilor transfrontaliere, peste 400 de măsuri de prevenire, iar în domeniul cibernetic, peste 70 de astfel de demersuri. Am obţinut succese operaţionale în domeniul contraspionajului şi al securităţii economice”, a declarat Eduard Hellvig.

Potrivit SRI, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat eforturile pe care SRI le-a depus pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate naţională şi a angajamentelor asumate în format aliat şi european, în contextul unui mediu de securitate cu grad ridicat de impredictibilitate: pandemia de COVID-19 şi războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

„Sunt convins că SRI va continua să ofere suportul informativ al deciziei strategice cu aceeaşi promptitudine şi la aceleaşi standarde de performanţă. Astfel, Serviciul Român de Informaţii va continua să contribuie la creşterea capacităţii de reacţie a statului român la provocări, ameninţări sau crize, indiferent de natura lor. Merită, de asemenea, subliniat modul în care Serviciul a cooperat cu celelalte instituţii din Sistemul naţional de securitate, precum şi cu serviciile aliate şi partenere”, a spus şeful statului.

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că „în acest context complicat, SRI a reprezentat un partener de încredere pentru Guvernul României. Informările transmise de dumneavoastră au adus un plus important de cunoaştere membrilor echipei guvernamentale, oferindu-le suportul atât de necesar pentru fundamentarea unor decizii care adesea nu au fost simple”.

De asemenea, preşedintele Comisiei de control a activităţii SRI, Ioan-Cristian Chirteş, a adus în atenţie importanţa culturii de securitate „la nivel individual, în cadrul companiilor şi a instituţiilor publice, inclusiv în rândul clasei politice. O cultură de securitate puternică, dublată de o mai bună comunicare cu societatea civilă şi creşterea transparenţei la nivelul instituţiilor responsabile cu realizarea securităţii naţionale, sunt premisele găsirii echilibrului necesar realizării apărării statului şi a cetăţenilor, într-o democraţie consolidată”, mai precizează SRI în comunicat.

www.financialintelligence.ro

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe