OraNoua.ro
Publicat în 8 iunie 2016, 19:55 / 240 elite & idei

Klaus Iohannis, la Luxemburg: Există oportunități bune pentru afaceri în România; obiectivul – promovarea la statutul de piață emergentă

Klaus Iohannis, la Luxemburg: Există oportunități bune pentru afaceri în România; obiectivul – promovarea la statutul de piață emergentă

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți că în România există oportunități bune pentru afaceri, el subliniind că obiectivul este promovarea țării noastre la statutul de piață emergentă.

„Prezența companiilor luxemburgheze în România este binevenită, întrucât cooperarea noastră actuală și viitoare va aduce beneficii majore ambelor țări. Există oportunități bune pentru afaceri în România, țara noastră beneficiind de un cadru macroeconomic bun, cu o previziune de creștere economică de peste 4% în 2016, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate rate de creștere economică din Uniunea Europeană, poate cu excepția Marelui Ducat de Luxemburg, care are 5%. Totodată, nivelul datoriei publice este sub 40% din PIB, fiind unul dintre cele mai reduse din UE”, a spus Iohannis, la un eveniment economic organizat la Camera de comerț din Luxemburg.

El a subliniat că, din punct de vedere financiar, piața de capital din România este atractivă și în creștere în ceea ce privește capitalizarea de piață.

„De asemenea, îndeplinește criteriile necesare pentru a fi promovată la statutul de piață emergentă. Acesta este un obiectiv care va fi cu siguranță atins în următorii ani. La acestea se adaugă și o piață a muncii din ce în ce mai flexibilă. În plus, România promovează sugestiile mediului de afaceri pentru crearea unui sistem educațional dual, care să producă mai multe competențe profesionale care să acopere nevoile economiei”, a afirmat șeful statului.

Iohannis a arătat că România se află pe primul loc în UE în ceea ce privește viteza maximă a conexiunii la internet și pe al doilea loc la accesul la internet de bandă largă, adăugând că țara noastră oferă o forță de muncă extrem de competitivă Uniunii Europene.

„Peste 25% dintre studenții absolvenți din România vor avea o specializare în domeniul tehnic și încă un sfert în economie și afaceri. Avem 7.000 de absolvenți IT&C anual, care se adaugă la un total de 90.000, cu previziuni de a se depăși pragul de 100.000 până în 2018. 90% dintre studenții români stăpânesc limba engleză, 26% — franceza, 17% spaniola și doar 8% limba germană. Toate aceste puncte forte, cumulate cu stabilitatea noastră monetară și financiară reprezintă o asigurare pentru investitori că România este o destinație foarte bună pentru investiții pe termen lung. Acest fapt este reliefat de evoluția recentă a investițiilor străine directe, domeniu care a înregistrat în 2015 o creștere semnificativă, de aproximativ 17%. Trebuie menționat și faptul că jumătate din aceste investiții au fost de tip greenfield”, a subliniat șeful statului.

El a indicat că România are calitățile necesare și că este timpul să „facă pasul dincolo de standardele minimale ale unei economii de piață funcționale și să profite de oportunitatea de a crea un nou model economic bazat pe competitivitate, investiții și inovare”.

„Aceasta este singura manieră prin care putem genera o creștere economică sustenabilă și puternică pe termen lung”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului a precizat că România lucrează la eliminarea practicilor nedorite și risipitoare, prin înlăturarea constrângerilor care afectează libertatea economică și prin creșterea încrederii pe care mediul de afaceri trebuie să o aibă în politicile economice ale Guvernului.

El a menționat că executivul român s-a angajat să ofere sprijin din ce în ce mai mare pentru sectorul privat, prin reducerea birocrației, prin punerea în aplicare a politicilor favorabile mediului de afaceri pentru a stimula antreprenoriatul și libertatea economică.

Iohannis a subliniat, de asemenea, că lupta împotriva corupției continuă în România și este importantă. „Instituțiile implicate în combaterea corupției au un palmares impresionant care demonstrează că nimeni nu este mai presus de lege. Popularitatea de care procurorii anticorupție se bucură constituie susținerea necesară din partea opiniei publice față de aceste eforturi. România a făcut pași importanți în această direcție”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că situația schimburilor comerciale dintre România și Luxemburg se va îmbunătăți semnificativ în anii următori, în contextul în care cooperarea bilaterală a înregistrat un declin constant începând cu anul 2013.

„Este convingerea mea că nivelul actual al schimburilor economice nu reflectă adevăratul potențial al economiilor noastre și consider că este necesar să identificăm noi domenii de cooperare. Ne dorim și avem potențialul de a crea cele mai bune condiții pentru promovarea dezvoltării economice prin antreprenoriat și inovație în sectoare precum cel bancar, infrastructură, turism, agricultură, industria high-tech, precum și în alte domenii. Energia reprezintă, de asemenea, o prioritate esențială pentru perspectivele noastre de dezvoltare”, a adăugat Iohannis.

Președintele a spus că trebuie să existe parteneriate puternice pentru a spori competitivitatea economică. „Introducerea inovațiilor în toate industriile mari consumatoare de energie este esențială, precum și utilizarea fondurilor europene disponibile pentru investiții majore, în special în sectorul infrastructurii”, a declarat Iohannis, adăugând că este nevoie de inovare și de investiții în întreaga Uniune Europeană, nu doar în România.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondiale



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe