Klaus Iohannis: Preluarea de România a președinției IHRA – o recunoaștere oficială a progreselor în asumarea lecției Holocaustului
Președintele Klaus Iohannis consideră că preluarea de către România a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) reprezintă o recunoaștere oficială a progreselor și rezultatelor remarcabile obținute de țara noastră, în ultimul deceniu, în privința cunoașterii, asumării și transmiterii lecției Holocaustului.
„Astăzi este o zi specială pentru statul român și pentru devenirea sa democratică. Preluarea oficială a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului de către România nu este doar un moment extrem de onorant, ci și un bun prilej pentru a demonstra că statul român este pregătit să reitereze angajamentul ferm pe drumul asumării trecutului, comemorării și onorării memoriei victimelor Holocaustului. Acest eveniment de o importanță deosebită pentru parcursul democratic al României este o recunoaște oficială a progreselor și rezultatelor remarcabile obținute de România în ultimul deceniu în privința cunoașterii, asumării și transmiterii lecției Holocaustului”, se arată în mesajul transmis marți de Iohannis, cu prilejul preluării președinției IHRA de către România.
În mesajul care a fost citit la ceremonia desfășurată la sediul Ambasadei României la Berlin de consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan, se precizează că România este membru cu drepturi depline al IHRA începând din 2004 și de atunci a înregistrat reușite concrete, care atestă pe deplin pregătirea țării noastre pentru exercitarea acestui mandat: construirea la București a Memorialului Holocaustului, monument inaugurat în 2009; instituirea, prin lege, începând cu 2004, a unei zile naționale de comemorare a victimelor Holocaustului; introducerea unui curs și a unui manual pentru liceu dedicate Holocaustului; înființarea unei agenții guvernamentale specializate în cercetarea și comemorarea Holocaustului; deschiderea arhivelor Holocaustului pentru ca documentele privind genocidul evreiesc să fie la dispoziția tuturor celor interesați; adoptarea unei legislații speciale privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.
„Toate aceste rezultate nu s-au obținut nici ușor și nici repede. A fost nevoie de un proces complex și dificil, de un efort remarcabil, dar care a dat rezultate foarte bune și care a dovedit că elitele noastre și societatea românească au înțeles în final importanța unui astfel de demers. Astfel, astăzi, în 2016, putem spune că suntem suficient de vigilenți și pregătiți pentru anihilarea oricăror forme incipiente de ură, discriminare și insultare a memoriei victimelor. Din aceste considerente, România este acum un exemplu de bune practici la nivel european și nu numai, un loc în care cultivarea și apărarea memoriei victimelor Holocaustului și combaterea antisemitismului reprezintă un proces continuu și o cale pentru educație în societate”, se mai arată în mesaj.
Șeful statului subliniază că preluarea președinției IHRA de către România are loc „într-un context extrem de complicat și fragil atât la nivel european, cât și internațional, un context care generează incertitudini, divergențe și tensiuni și care pune la încercare capacitatea statelor de a răspunde provocărilor”.
Creșterea alarmantă a antisemitismului, a intensității discursului urii, a manifestărilor de xenofobie și intoleranță, a atentatelor teroriste menite să provoace haos, distrugere și să instaleze nesiguranță în rândul cetățenilor și teama de reacție la nivelul societăților reprezintă situații care necesită un răspuns imediat și pe măsură din partea statelor democratice, spune președintele.
„Actuala criză a migrației arată clar nevoia urgentă de cooperare pentru combaterea tuturor comportamentelor care instigă la xenofobie, la ură, la diviziune pe criterii religioase, etnice sau rasiale. Avem nevoie în continuare de inițiative convergente pentru a putea descuraja aceste comportamente și pentru a avansa programe educaționale, culturale și de cercetare menite a combate aceste forme extremiste, prin crearea unei rețele de legături funcționale. Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului este o structură care poate oferi răspunsuri concludente la aceste provocări”, menționează Iohannis.
Printre prioritățile mandatului României se află: implicarea tuturor segmentelor din societate, în special prin media și social media, în combaterea antisemitismului, rasismului și xenofobiei și deschiderea unui dialog în vederea consolidării educației și promovării cercetării academice în domeniul Holocaustului.
„Totodată, în cadrul celor două sesiuni plenare pe care România le va găzdui, la București și Iași, vrem să impulsionăm colaborarea între instituțiile statului și societatea civilă, precum și cooperarea la nivel internațional în privința politicilor de combatere a manifestărilor antisemite, rasiste și xenofobe. În același timp, dorim să transmitem un mesaj ferm despre importanța educației și cercetării în domeniul Holocaustului, care reprezintă antidotul potrivit pentru a anihila sfidările iminente și pentru a securiza pacea și stabilitatea viitorului țărilor noastre”, a subliniat șeful statului.
Potrivit acestuia, sprijinul celor implicați în susținerea României pentru preluarea președinției IHRA „demonstrează validare și încredere în capacitățile țării noastre de a duce mai departe eforturile comune”.
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe