Klaus Iohannis: Președintele Iohannis a ajuns la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European extraordinar

Președintele Klaus Iohannis a ajuns miercuri la Bruxelles, unde urmează să participe la reuniunea extraordinară a Consiliului European pe tema migrației.
Din delegația care îl însoțește pe președintele Iohannis fac parte consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, Ion Oprișor, Laurențiu Ștefan, Leonard Orban, Lazăr Comănescu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, secretarul de stat în MAE Daniel Ioniță.
Klaus Iohannis a declarat, miercuri, înainte de plecarea la Bruxelles, că va reitera la Consiliul European extraordinar poziția României pentru menținerea „raportului echilibrat între solidaritate și responsabilitate” în privința cotelor voluntare de imigranți.
„Se dorește discutarea modalităților de prevenire, de ajutorare a țărilor de unde vin refugiații sau migranții, (…) ce se poate face pentru a ajuta refugiații din taberele din Orientul Mijlociu pentru a preveni această migrațiune spre UE. Voi reitera cu această ocazie poziția României pentru menținerea unui raport echilibrat între solidaritate și responsabilitate”, a precizat președintele.
În privința deciziei de marți a Consiliului JAI, Iohannis a arătat că România ar urma să primească în jur de 2.400 de refugiați, care se adaugă la persoanele care ar trebui să vină în țara noastră „în urma participării voluntare anunțate în cursul verii”.
„Regretăm că această decizie, în loc să fie luată prin consens, în baza unor negocieri și discuții, s-a luat prin vot majoritar. Nu cred că impunerea cotelor obligatorii, printr-un vot majoritar, rezolvă această problemă. Această împărțire matematică nu ține cont de o serie de factori foarte importanți. După ce s-a cunoscut acest rezultat au început să apară tot felul de opinii”, a afirmat președintele Iohannis.
El a menționat că decizia luată în Consiliul JAI nu va fi rediscutată miercuri în Consiliul European.
„Decizia a fost luată de către Consiliul JAI, care este competent pe această chestiune și nu are nevoie nici de o revotare în Consiliu, nici de o validare. Decizia este bun luată. Înțeleg că sunt țări care doresc să o conteste. Vom aștepta rezultatul acestor contestări. Numărul de refugiați pe care ar urma să-l primească România în realitate nu este mare și nu trebuie să-i primim în următoarele săptămâni. Este vorba de o perioadă de cel puțin un an, mai probabil doi ani, în care eșalonat ar trebui să-i primim pe acești refugiați. Problema poate fi gestionată ușor în România și este bine să ne arătăm solidaritatea cu celelalte state membre”, a explicat Iohannis.
Poziția României rămâne în continuare de participare voluntară la problema migranților, a mai spus acesta.
„Nu e suficient să spunem că suntem solidari, trebuie să ne exprimăm practic această solidaritate, inclusiv primind refugiați. Nu ar ajuta pe nimeni să vină în România un număr de refugiați care nu poate fi gestionat. Nu e nevoie să se construiască foarte multe centre de primire a refugiaților”, a conchis Iohannis.
De la Bruxelles, șeful statului va merge la New York, unde va participa la Adunarea Generală a ONU. De asemenea, el va avea la Washington o întrevedere cu vicepreședintele SUA, Joe Biden.
Ultima ora:

ObservatorOana Șerban: Biopolitica azi – Cum ne controlează statul în numele siguranței?

PoliticVictor Negrescu: UE mai face un pas important – apărarea europeană primește un nou cadru de finanțare

EconomieRadu Hanga: Trebuie să începem să vorbim cât mai simplu despre investiţii şi să avem produse potrivite fiecăruia pentru a creşte lichiditatea

ExternOvidiu Nahoi: Rusia a răpit peste 19.000 de copii ucraineni

SocialAndrei Muraru: Revoluția lui Nawaf. În memoria lui Nawaf Salameh, un vizionar care a pus suflet în promovarea României

EvenimenteHoria Răzvan Botiş a primit premiul „In Memoriam Bogdan Gavrilă”

EditorialGrațian Mihăilescu: Ce-ar fi dacă Bucureștiul s-ar schimba în doar două zile? Soluții concrete, inovatoare și inspiraționale pentru un viitor urban mai verde și sustenabil la festivalul care reinventează relația oamenilor cu mediul urban

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, pr. prof. Ion Buga (sezonul 5, episodul 11)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe