Matei Bogdan
Publicat în 21 septembrie 2022, 15:12 / 59 elite & idei

Klaus Iohannis reacționează de la ONU: România condamnă cu fermitate anunțul lui Putin de continuare a escaladării războiului împotriva Ucrainei

Klaus Iohannis reacționează de la ONU: România condamnă cu fermitate anunțul lui Putin de continuare a escaladării războiului împotriva Ucrainei

Președintele Klaus Iohannis condamnă cu fermitate anunțul președintelui rus Vladimir Putin de mobilizare parțială a forțelor ruse și a rezerviștilor prin care continuă escaladarea războiului împotriva Ucrainei.

România condamnă cu fermitate anunțul președintelui Putin cu privire la următorii pași ai Rusiei în vederea continuării escaladării războiului său ilegal împotriva Ucrainei. România își reiterează apelul către Rusia de a înceta imediat agresiunea împotriva Ucrainei și de a-și retrage complet toate forțele armate“, a scris Klaus Iohannis, într-un mesaj pe Twitter, în timp ce se află la lucrările Adunării Generale a ONU de la New York.

Și premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la declarațiile președintelui rus, Vladimir Putin, conform cărora armata Federației Ruse va fi mobilizată parțial și vor fi organizate așa-zise referendumuri în regiunile ucrainene, Donbas, Herson şi Zaporojie.

Președintele Klaus Iohannis conduce, în perioada 20-21 septembrie 2022, delegația României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care are loc la New York, Statele Unite ale Americii.

Reprezentând România pentru a șasea oară la lucrările celui mai mare for politic la nivel global, șeful statului a susținut un discurs în plenul Adunării Generale, unde a denunțat războiul ilegal declanșat de Rusia, un membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, împotriva Ucrainei, a salutat “solidaritatea excepțională” a multor țări ale lumii cu acest “membru suveran” al ONU și victimă a agresiunii și a anunțat că România va continua să sprijine Ucraina și pe cetățenii săi care luptă inclusiv pentru valorile și democrația noastre.

Vorbind la New York în cadrul lucrărilor celei de-a 77-a Adunări Generale a Națiunilor Unite care este marcată de o lume asediată de crize precum războiul din Ucraina, catastrofe climatice şi insecuritate alimentară, șeful statului și-a concentrat intervenția națională asupra consecințelor dramatice ale războiului pornit de Federația Rusă, care sunt globale și nu se rezumă doar la perspectiva securității. El a pledat pentru investiții strategice în energie nucleară, surse regenerabile și hidrogen, cu scopul de a combate utilizarea energiei ca șantaj. De asemenea, el a cerut gestionarea “fără întârziere” a conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre pe fondul războiului împotriva Ucrainei.

Astfel, președintele a făcut un apel la unitate și la sprijin pentru pace, afirmând că “răspunsul nostru, în special la acest război, va modela viitorul nostru comun”.

Iohannis a luat parte, la invitația președintelui Consiliului European, a președintelui Senegalului, a premierului Spaniei și a secretarului de stat al SUA, la Summitul global dedicat securității alimentare, unde a denunțat faptul că “Rusia folosește alimentele ca armă” și a evidențiat contribuția țării noastre, în contextul în care “60% din exporturile de cereale ale Ucrainei au tranzitat deja România”.

De asemenea, la inițiativa șefului statului, România a co-prezidat una dintre sesiunile Summit-ului ONU privind transformarea educației, iar președintele va participa și la recepția oficială oferită de președintele SUA Joe Biden în onoarea șefilor de delegații prezenți la Adunarea Generală a ONU.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorAndrei Ilaş: Financing Putin’s war – Fossil fuel exports from Russia in the first six months of the invasion of Ukraine

PoliticRadu Burnete: ”Patriotismul” anti european e lupul paznic la oi și nimic mai mult

EconomieAndrei Ilaş: Financing Putin’s war – Fossil fuel exports from Russia in the first six months of the invasion of Ukraine

ExternOvidiu Nahoi: Pentru ultima oară, Regina i-a ținut la respect pe adversarii democrației și păcii

SocialRadu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

EvenimenteRadu Carp: „Zilele Culturii Armâneşti”, pe 23 şi 24 septembrie 2022, la Constanța

CulturaFlaviu George Predescu: Romanul Paraclis 1980 va apărea cu ocazia Târgului de Carte Gaudeamus, în decembrie

EditorialAlexandru Lăzescu: La moartea RegineiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe