OraNoua.ro
Publicat în 22 iunie 2016, 20:00 / 189 elite & idei

Klaus Iohannis: România își propune un nou model de dezvoltare economică, axat pe inovație și competitivitate

Klaus Iohannis: România își propune un nou model de dezvoltare economică, axat pe inovație și competitivitate

România își propune un nou model de dezvoltare economică, unul axat pe inovație și competitivitate, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, potrivit căruia economia țării a ajuns „la un nivel de consolidare și performanță care să atragă investiții de anvergură din partea companiilor germane”.

Șeful statului a participat, alături de președintele german, Joachim Gauck, la o întâlnire cu reprezentanți ai unor companii române și germane.

„Prin prezența mea la evenimentul de astăzi, alături de președintele Joachim Gauck, doresc să reiterez angajamentul nostru ferm, pe termen lung, pentru extinderea cooperării economice în numeroase domenii, precum comerțul, industria și educația, programe care să genereze noi oportunități economice pentru România și Germania și, mai ales, noi investiții germane în economia românească”, a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, Germania este „unul dintre cei mai importanți parteneri de dialog strategic, dar și un exemplu de succes în privința modelului de dezvoltare”.

„În ultimii 10 ani, relațiile noastre comerciale s-au dublat. De exemplu, anul 2015 a fost unul de referință, deoarece am înregistrat valori maxime atât în ceea ce privește totalul schimburilor comerciale, care a ajuns la peste 23 de miliarde euro, cât și în privința exporturilor românești pe piața germană, care s-au ridicat la circa 11 miliarde euro”, a spus președintele Iohannis.

Klaus Iohannis a adăugat că, în prezent, investițiile germane în România au depășit 7,5 miliarde euro, „ceea ce plasează Germania pe locul trei în topul investitorilor străini în țara noastră”.

„Suntem convinși că economia României a ajuns la un nivel de consolidare și performanță care să atragă investiții de anvergură din partea companiilor germane”, a adăugat președintele.

Potrivit șefului statului, „România își propune un nou model de dezvoltare economică, unul axat pe inovație și competitivitate, care să performeze prin valoare adăugată ridicată și productivitate, aspecte la care Germania excelează”.

Președintele a spus că, în România, prognoza creșterii economice este „de peste 4%, în condiții de stabilitate financiară și cu perspective foarte favorabile pentru piața de capital”.

„Competitivitatea economică depinde de calitatea mediului de afaceri în care întreprinzătorii își desfășoară activitatea. În acest sens, trebuie să îmbunătățim calitatea instituțională a mediului de afaceri, prin eliminarea practicilor nedorite și inutile, prin creșterea transparenței, dar mai ales prin reducerea corupției, care este cel mai mare inamic al unei dezvoltări economice sănătoase”, a mai spus Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis a arătat că sistemul educațional trebuie adaptat la nevoile reale ale economiei, pentru a crea puntea necesară dintre școală și piața muncii. „Peste 25% din studenții absolvenți din România se orientează către studii tehnice, iar alți 25% către sectorul de afaceri și cel economic. În acest context, salutăm implementarea, la Brașov, prin colaborarea companiilor germane cu autoritățile române, a unui proiect pilot pentru învățământul dual”, a afirmat acesta.

Astfel, a adăugat el, Guvernul a prezentat o propunere legislativă pentru îmbunătățirea cadrului legal aferent învățământului profesional, inclusiv prin preluarea modelului german al „pregătirii duale”.

El a apreciat că recenta criză economică „a lăsat semne nu tocmai ușoare pentru economia europeană, dar, în același timp, a deschis noi oportunități și noi imperative pentru reforme”.

Aceste oportunități au menirea, potrivit președintelui, „să consolideze proiectul european, în cel mai autentic spirit al său, de liberă circulație, competitivitate, domnia legii și respect pentru valorile democratice”.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

PoliticOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAntonia Colibășanu, la lansarea volumului ‘Pandemia si Economia – Ce urmează?’ de acad. D. Daianu

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialRadu Craciun: Teoria absurduluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe