Bogdan Daradan
Publicat în 29 ianuarie 2013, 17:15 / 291 elite & idei

Knut Vollebaek, Inaltul Comisar pentru minoritati naţionale ale OSCE, se va întâlni cu românii din Bor

Knut Vollebaek, Inaltul Comisar pentru minoritati naţionale ale OSCE, se va întâlni cu românii din Bor
+ Extern

Inaltul Comisar pentru minoritati nationale al OSCE, Knut Vollebaek, revine in Serbia, iar una dintre intalnirile programate este la Bor cu liderii romani  din zona, se arata intr-un articol publicat pe site-ul Romanian Global News.

Implicat profund in monitorizarea respectarii de catre Serbia a drepturilor elementare ale romanilor/vlahilor din Timoc, Knut Vollebaek, se va intalni si cu reprezentanta Asociatiei „Părinţii care doresc copiii lor să învețe la şcоаlă rоmâneşte – Sandu Timoc „, organizatie care reuneste pe parintii care au semnat pentru invatarea in scoala a limbii romane. Inca de la prima sa vizita in Timoc Knut Vollebaek s-a intalnit la Petrovat, cu parintii copiilor romani/vlahi carora Serbia le-a refuzat dreptul de a studia in limba materna, limba romana, desi au solicitat acest lucru. La acea intalnire Inaltul Comisar al OSCE a sugerat parintilor prezenti constituirea unei asociatii care sa se afle in contact permanent cu OSCE si care sa urmareasca punerea in practica a solicitarii studierii limbii materne in scoala.

Knut Vollebaek si Parintele Boian Alexandrovic la sediul Protopopiatului roman ortodox “Dacia Ripensis” din Negotin
Tot in cadrul acelei vizite Knut Vollebaek s-a vazut cu lideri ai romanilor din Timoc ca presedintele Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia dr. Pedrag Balasevic, Parintele Boian Alexandrovic, Protopop al BOR de Dacia Ripensis, Dusan Parvulovic, Dragan Demic si Zavisa Jurj care au adus la cunostinta inaltului demnitar al OSCE abuzurile autoritatilor sarbe impotriva celor peste 300.000 de romani/vlahi din Timoc.

Reamintim ca romanii/vlahii din Timoc sunt lipsiti de cele mai mai elementare drepturi de pastrare a identitatii nationale fiind supusi de autoritatile sarbe la un agresiv proces de asimilare.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe