Adriana
Publicat în 29 mai 2012, 15:33 / 223 elite & idei

Eugen Simion a implinit pe 25 mai, 79 de ani

Eugen Simion a implinit pe 25 mai, 79 de ani
+ Cultura • + Observator
Acad. Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, directorul Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” a implinit pe 25 mai, 79 de ani. La mulţi ani! „În luna mai fac ceea ce fac de obicei. Citesc, scriu (numai dimineaţa), mă duc la Institutul , mă cert (în scopuri pedagogice) cu cercetătorii care întârzie sistematic să-şi predea lucrările, discut cu cei care pregătesc ediţia a II-a din  şi, dacă mai am timp, iau masa cu un prieten. De la profesorul meu, Tudor Vianu, am aflat că, dacă ai ceva important de discutat cu cineva, invită-l la masă. Este momentul şi spaţiul cel mai potrivit pentru un dialog cordial… Mă opresc aici. După-amiezile şi serile mele sunt secrete. E timpul lecturii. Primează în ultimii ani lectura clasicilor.Aş vrea să ştie cei care mă citesc şi sunt interesaţi de biografia mea publică şi de biografia mea intimă că viaţa unui critic literar este un lung şir de bucurii mărunte şi de privaţiuni acceptate. Bucuriile mari sunt rare (când îţi apare o carte, când ai o întâlnire mirabilă – vorba lui Blaga, când apare o recunoaştere publică – din ce în ce mai rară în zilele noastre – când, în fine, oboseşte nedreptatea ce te urmăreşte… Ce ar mai fi? Mai sunt şi altele, dar mă opresc. Îmi amintesc de o reflecţie a lui Ernst Jűnger, autorul „Falezelor de marmură”: „când trăieşti ca sfinţii, te însoţeşte eternitatea”. Credeţi că un critic român poate să trăiască, în zilele noastre, „ca sfinţii…”?… că eu nu cred….

 

„Un scriitor nu întâmpină timpul necruţător decât cu opera lui. Spune ceva generaţiilor ce vin? E bine. Dacă nu… Mi-ar plăcea să se vadă că sunt un om pentru care adevărul există… Chiar şi în literatură care este, se ştie, o ficţiune. Cocteau zicea că literatura este o minciună ce spune adevărul..”
Articol publicat pe www.jurnalul.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe