Matei Bogdan
Publicat în 8 septembrie 2021, 12:14 / 65 elite & idei

Lăcrămioara Diaconu – Pințea: De la cariera în energie la antreprenoriat – Lecție de performanță în business

Lăcrămioara Diaconu – Pințea: De la cariera în energie la antreprenoriat – Lecție de performanță în business

Lăcrămioara Diaconu – Pințea are o experiență de peste 20 ani în sectorul de petrol și energie, acumulată în țară și în străinătate. A lucrat în cadrul OMV Petrom, iar în prezent este membru în Directoratul CE Oltenia, unde este implicată în procesul de restructurare al principalului producător de energie pe bază de cărbune din România.

Pe lângă cariera de succes în energie, aceasta conduce și o afacere împreună de surorile sale, restaurantul de casual fine diningNoeme din capitală. La scurt timp de la lansare Noeme a devenit un restaurant de top din Bucureşti, ocupând poziţia #3 în clasamentul Tripadvisor. De asemenea, Carmen Diaconu, head chef-ul restaurantului a obţinut nominalizarea Woman Chef of the Year în cadrul premiilor Gault et Millau, ediţia 2019.

Fie că este vorba de un job nou în mediul corporatist sau de inițiative de antreprenoriat, Lăcrămioara Diaconu nu ezită niciodată să caute noi provocări, pe care le abordează în mod critic pentru a obține reușite. Un rol important în formarea acestei mentalități l-a avut programul de Executive MBA pe care l-a urmat în București, organizat de WU Executive Academy, parte a celei mai mari universități de business din Europa.

„Cred că a dobândi un set de cunoștințe e un lucru, iar a dezvolta o gândire strategică bazată pe întrebări critice – `asking the right questions` și pe găsirea soluțiilor potrivite – `problem solving`, este cu totul altceva. E un nivel superior care se deschide prin intermediul educației executive și care se dezvoltă ulterior prin consecvență în aplicarea acelor învățăminte în deciziile de business de zi cu zi”, explică Lăcrămioara.

Programul de Executive MBA i-a oferit exact acest tip de experiență. Pornind de la studiile de caz pregătite de Harvard Business School, a găsit soluții la provocările ridicate de autori, trecând prin toate domeniile cheie într-un business (financial management, business, government and macroeconomics, leading people & organizations etc.), dar și prin sectoare diverse de activitate. Toată interacțiunea generată de dezbaterile cu profesorii și colegii i-au dat încrederea că poate replica acest mod de gândire în orice situație viitoare, pentru a lua deciziile potrivite.
Având la bord o astfel de echipare, i-a fost mult mai ușor să exploreze teritorii noi și să aibă curajul să își fixeze obiective: „În dimensiunea corporatistă, au fost două lucruri pe care mi le-am propus. În primul rând, experiența internațională, pe care am avut-o lucrând atât în România, cât și în Austria. În al doilea rând, mi-am dorit să am impact în sectorul energetic românesc astfel că, după privatizarea Petrom și cei trei ani în boardul executiv al companiei, am trecut în alt board care gestionează probabil cea mai mare transformare din energie.”
Tot în timpul EMBA-ului i-a venit pentru prima dată cu ideea de antreprenoriat, fiind inspirată de colegii care erau deja antreprenori sau cochetau cu această provocare. „Mi-am propus să încerc senzația, în primă fază, lucrând la dizertația pentru absolvirea programului – o afacere de la zero în domeniul producerii vinurilor premium. Zece ani mai târziu am revenit la idee, dar cu alte coordonate și cu un scop comun clar – al surorilor Diaconu de această dată – de a dezvolta un business de familie în care creativitatea, dorința de a experimenta și știința lucrului bine făcut să fie la ele acasă. Așa a apărut Noeme, restaurant cu bucătărie rafinată neastâmpărată”, încheie aceasta.
WU Executive Academy a deschis sesiunea de burse de studiu în valoare totală de 200.000 de euro, adresate studenților români. Noua serie a programului WU Executive MBA Bucharest va începe în luna noiembrie, cursurile desfășurându-se în regim part – time pe parcursul a 16 luni.

WU EMBA Bucharest este considerat cel mai important program internațional de Executive MBA din România datorită triplei acreditări (AACSB, AMBA și EQUIS), deținută de mai puțin de 1% din toate școlile de afaceri din lume. Acesta este apreciat pentru latura practică a cursurilor, concentrată pe studii de caz de actualitate, oportunitățile de networking oferite, dar și pentru profesorii care provin de la universități prestigioase din lume. De asemenea, studenții beneficiază de trei module internationale, desfășurate în Austria și SUA.

Înscrierile pentru bursele de studiu se desfășoară până la data de 15 Septembrie. Bursele se acordă în ordinea aplicațiilor și pe baza dosarului de înscriere în program. Informații complete sunt disponibile pe WU Executive Academy.

www.hotnews.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe