Matei Bogdan
Publicat în 12 ianuarie 2022, 10:30 / 157 elite & idei

Lacrămioara Diaconu-Pintea: Prin implementarea Planului de restructurare şi implicit a celui de decarbonare, vom asista probabil la cea mai mare transformare din sectorul energetic din România

Lacrămioara Diaconu-Pintea: Prin implementarea Planului de restructurare şi implicit a celui de decarbonare, vom asista probabil la cea mai mare transformare din sectorul energetic din România

► Cadrul de reglementare la nivel UE şi sprijinul populaţiei europene pentru problematica schimbărilor climatice considerăm că reprezintă factorii cu cel mai mare impact în transformarea societăţii şi economiei. Implementarea mecanismului de tranziţie justă, care să facă suportabilă tranziţia pentru populaţia UE, va crea o bază  puternică pentru  politicile UE în domeniul schimbărilor climatice prevăzute în Pactul Ecologic European şi pachetul legislativ prin care acesta este pus în practică, “Fit for 55”.

► În prezent, Parlamentul European dezbate pachetul de propuneri legislative adoptat de Comisia Europeană în iulie 2020 care pregăteşte politicile UE  în domeniul climei, al energiei, al exploatării terenurilor, al transporturilor şi al impozitării, astfel încât, până în 2030, emisiile nete de gaze cu efect de seră ale Uniunii să scadă cu cel puţin 55%, comparativ cu nivelurile din 1990. Realizarea acestor reduceri ale emisiilor în următorul deceniu este esenţială pentru ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 şi pentru a transpune în realitate angajamentele Pactului verde european şi atingerea obiectivelor convenite în legea europeană a climei.

► Producţia şi utilizarea energiei generează peste 75% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE. Prin urmare, decarbonizarea sistemului energetic al UE este esenţială pentru atingerea  obiectivelor climatice pentru 2030. În acest context, piaţa de energie din România va urma acest trend şi va trebui să se adapteze noilor reglementări.

► Creşterea nivelului de interconectare a sistemului energetic naţional cu reţeaua europeană şi cuplarea pieţei naţionale cu pieţele regionale va avea o influenţă semnificativă în transformarea pieţei de energie. De asemenea, obiectivele naţionale cuprinse în PNIESC, respectiv reducerea emisiilor de carbon, creşterea ponderii energiei din surse regenerabile, utilizararea gazelor naturale ca şi combustibil de tranziţie împreună cu consolidarea capacitaţilor de producţie nucleare vor determina modificarea mixului naţional de producţie de energie electrică.

► Pentru CE Oltenia, preţul certificatelor de carbon este principalul factor care a determinat începerea Procesului de transformare a companiei. Preţul certificatelor CO2 a crescut de la 7 euro în al patrulea trimestru din 2017 la peste 29 de euro în al doilea trimestru al anului 2019 şi chiar 90 de euro în prezent. Ponderea preţului certificatelor de CO2 în costul de producţie al CE Oltenia variază între 40% şi 50%. Această creştere rapidă şi semnalele politice puternice că acest trend va continua fac aproape imposibilă supravieţuirea pe piaţă a unui producător axat numai pe extragerea carbunelui şi producţia de energie electrică pe bază de cărbune.

► CE Oltenia a început deja procesul de transformare şi în prezent există în analiză finală a Comisiei Europene “Planul de Restructurare a Complexului Energetic Oltenia 2021-2026, cu perspectiva 2030”, care include o componentă amplă de decarbonare.

► Obiectivele urmărite sunt:

  • Construcţia a opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 735 MW şi a două centrale pe gaz natural de 475 MW şi respectiv 850 MW, astfel încât începând din 2026 energia produsă de CE Oltenia va fi generată în mare parte de aceste proiecte noi. Ele vor fi dezvoltate împreună cu investitori pe care compania îi va selecta în perioada imediat următoare şi, în plus, vor beneficia de finanţare bancară pentru care deja s-au parcurs câţiva paşi importanţi.
  • Capacitatea totală instalată de producţie energie electrică va ajunge de la 3.570 MW în 2020 la circa 2.200 MW în 2026, ponderea de capacitate din lignit ajungând la circa 44% din total capacitate, aceste valori fiind dependente de cota de participare a investitorilor în noile proiecte menţionate şi de condiţiile de pe piaţa energiei (cu privire la capacităţile pe lignit).
  • Emisia specifică la nivel de companie se va diminua de la 0,82 tCO2/MWh în 2020 la 0,74 tCO2/MWh începând cu anul 2025, atingând 0,51 tCO2/MWh începând cu anul 2026 – reprezentând o reducere de 38% – şi circa 0,33 tCO2/MWh după anul 2030.

► Prin implementarea Planului de restructurare şi implicit a celui de decarbonare, în care sunt implicaţi atât investitori privaţi, cât şi importante instituţii financiare internaţionale şi bănci comerciale, CE Oltenia va deveni o companie viabilă, pregătită pentru tranziţia energetică. Vom asista probabil la cea mai mare transformare din sectorul energetic din România.

www.zf.ro

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe