Laura Stifter: Ce ar fi dacă, la intrarea în orice spital, ar fi ca la intrarea in avion?
Ce ar fi dacă, la intrarea în orice spital, ar fi ca la intrarea in avion, adică atunci când pășești în clădire, să fie cineva acolo care să-ți zâmbească și să-ți spună: “buna ziua si bine ati venit”?
Cum ar fi???
Răspunsul este simplu: ar fi normal, ar fi etic, ar fi confortabil, ar fi important pentru fiecare pacient!
Si ar fi foarte ușor de implementat: nu trebuie personal angajat special pentru asta, fiindcă orice unitate sanitară are cel puțin un portar la ușă.
Și încă ceva, tot foarte simplu de implementat: ce ar fi dacă, după ce treci de un asemenea portar amabil prin însăși fișa postului, în momentul intrării în cabinetul medical, doctorul sau asistenta te-ar saluta, s-ar ridica în picioare și ți-ar întinde mâna, așa cum se întâmplă la orice altă întâlnire oficială pe care o ai cu cineva, în orice alt context. Oare cadrului medical i-ar scădea rangul? I s-ar diminua autoritatea epistemica? Cred că nu!
Da, mă simt bine, vă dau cuvântul meu că n-am fumat nimic înainte sa-mi imaginez asta! :)) Doar visez la normalitate… Așa, doar un pic. Și doar cred că noi, fiecare în parte, putem forța sistemul medical să ajungă treptat într-un astfel de punct, dacă vom pretinde ferm să fim tratați cu politețe și să ni se respecte drepturile. Avem nevoie să fim curajoși atunci când suntem pacienți, atâta tot!
Imi veți spune: “la spital este altceva, suntem în mâinile lor, trebuie să tacem”.
Dar ce, când ești pasager, în avion, nu este viața ta în mâinile lor, ale echipajului, ale piloților? De ce în avion ești tratat normal și politicos, iar în spital nu?
De ce, până și în Rusia totalitara, Navalnîi a fost salvat, acum 3 ani, de către pilotul rus care a decis să aterizeze de urgență văzându-l că moare, iar apoi medicii ruși nu voiau să-i dea drumul în Germania și spuneau că nu are în sange niciun fel de otravă? De ce aviatorii s-au comportat etic si curajos, iar medicii nu?
Revenind la România, cum îi putem determina pe decidenții din sistemul medical să transforme acest sistem într-unul plin de oameni curajoși și responsabili?
Cred că există câteva soluții, în special pe termen mediu și lung:
1. Predarea intensivă a eticii (cu accent puternic pe deontologia medicală) in facultățile de medicină, precum și în cursuri de formare continuă! Domeniul eticii să fie predat nu de către oricine, la nimereală, așa cum se întâmplă acum, ci de către eticieni, de către filosofi specializați în domeniul academic al eticii!
2. Predarea masivă a psihologiei în facultățile de medicină! De asemenea, cu psihologi și specialiști în comunicare, nu cu orice fel de profesori.
3. Legislație dură, ca în America, care să sancționeze orice abatere nu doar de la corectitudinea practicilor medicale în sine, ci și de la regulile eticii, politeții și comunicării empatice cu pacientul !
4. Selectarea personalului medical nu doar de către medici, ci si de către persoane specializate în domenii diferite, precum etică, psihologie, comunicare, discipline juridice, precum și teologie (de vreme ce medicii interacționează mult inclusiv cu pacienți care trăiesc sub perspectiva morții iminente)!
5. Instituirea reală a dreptului de a alege în sănătate! Este esențial să-ți poți alege furnizorii de servicii, asiguratorii și orice alt element care are legătură cu sănătatea ta!
6. In completarea punctului 3, legislație care să sancționeze drastic orice traumă emoțională pe care un pacient dovedește ca a suferit-o din cauza experienței din spital.
7. , Nu în ultimul rând, așa cum spuneam, avem nevoie de pacienți curajoși, care să nu dea șpagă sub nicio formă, care să-și ceară drepturile și să pretindă politețe din partea personalului medical, indiferent de starea lor de sănătate! Nu te lăsa tratat, in spital, ca un om vulnerabil si incapabil de a se apăra!!! Nu uita: tu ești pacientul, tu ești clientul, tu ai totdeauna dreptate!
Ultima ora:
ObservatorRamona Jurubita: Over the last ten years, CEOs have faced a number of diverse and complex challenges
PoliticCătălin Predoiu, despre Parteneriatul Cadru privind Protecţia Copilului, între Guvernul României şi Guvernul SUA: Este finanţat cu peste 10 milioane de dolari. Vizează formarea a două unităţi de combatere a traficului de copii şi a abuzului online
EconomieRamona Jurubita: Over the last ten years, CEOs have faced a number of diverse and complex challenges
ExternRobert Lupițu: (In)Succesul României în următoarea Comisie Europeană
SocialGrațian Mihăilescu: Caravana prin România, pentru a promova platforma națională M100 HUB
EvenimenteVictor Vevera, premiat la Forumul White Page Leadership Conclave, pentru activitatea din domeniul inovării digitale
EditorialTeodor Baconschi: Viața la țară în secolul 21. Efectul european și glasul valorilor ancestrale într-o alianță de nota 10
CulturaAna-Maria Mihaescu: Salbek Opera Masterclass & Gala, 21-25 August 2024 – film of the event
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe