Adriana
Publicat în 30 august 2016, 11:11 / 81 elite & idei

Laurențiu Ștefan: Președintele va fi în căutarea unui prim-ministru, vom vedea dacă va fi politic

Laurențiu Ștefan: Președintele va fi în căutarea unui prim-ministru, vom vedea dacă va fi politic
+ Observator

Fosta coaliție de stânga care a fost la putere în România are o șansă bună în viitoarele alegeri parlamentare, dar este puțin probabil să obțină suficiente voturi pentru a forma un guvern, a declarat Reuters miercuri Laurențiu Ștefan (foto), consilier al președintelui României pe probleme de politica internă.
Potrivit acestuia, președintele Iohannis ia foarte serios în calcul formula ”premier tehnocrat” pentru un guvern viitor.
PNL a anunțat miercuri că exclude o nouă colaborare politică cu PSD.,
Președintele Klaus Iohannis l-a numit în noiembrie 2015 pe Dacian Cioloș, fost comisar european, să formeze un guvern tehnocrat cu un mandat de un an, pentru a-l înlocui pe premierul de stânga Victor Ponta, care a demisionat după un incendiu ucigător într-un club de noapte, scrie Reuters.
Mandatul lui Dacian Cioloș expiră după alegerile de la sfârșitul anului, când trebuie găsit un alt guvern care să accepte provocarea construirii economiei acestui stat membru al Uniunii Europene și să atragă investitorii, împiedicați de un nivel ridicat de corupție, notează Reuters.
Cele două mari partide — social democrații (PSD) și rivalii lor politici, liberalii (PNL) — ar obține fiecare în jur de 32-35% din voturi, mai puțin de 50% pentru a impune un premier, este estimarea lui Laurențiu-Mihai Ștefan, consilierul pe politică internă a președintelui Klaus Iohannis, făcută la Summit-ul pentru Investiții în Europa de Est, organizat de Reuters (Reuters Eastern Europe Investment Summit).
Potrivit lui Ștefan, orice alianță electorală între social democrați și alte două partide mai mici nu va atinge pragul necesar de 50%.
Laurențiu Ștefan, care a lucrat un deceniu la Ambasada SUA din București până în 2015, a declarat că niciun partid politic din România, chiar și în alianță preelectorală cu aliați mai mici, nu ar putea obține majoritatea absolută de locuri în parlament.
Actualul cabinet de tehnocrați al lui Dacian Ciolos, care cuprinde în cea mai mare parte personal al Comisiei Europene, diplomați și lideri ai societății civile, este o premieră în 26 de ani de post-comunism în România, amintește Reuters.
“Cele două mari grupuri încă mai au nevoie de aliați pentru a ajunge la acele numere care să le permită să formeze o majoritate, prin urmare acesta este un joc deschis”, a consideră Laurențiu Ștefan.
Consilierul președintelui, care se așteaptă la o rată scăzută de participare la alegeri, a mai declarat că Iohannis va face presiuni pentru un guvern care să mențină România ca “un actor credibil în Uniunea Europeană” și să contribuie la un mediu de afaceri predictibil și prietenos, mai notează Reuters.
Potrivit lui Ștefan, în condițiile în care niciun partid nu va câștiga majoritatea care să-i permită formarea pe cont propriu a unui guvern, nu este exclusă numirea unui alt tehnocrat ca prim-ministru.
“Evident, președintele va fi în căutarea unui prim-ministru. Vom vedea dacă este un prim-ministru politic sau unul cu o carieră politică mai scurtă, să nu mai vorbim chiar și de un tehnocrat… există încă multe semne de întrebare”, a declarat Ștefan.
Întrebat dacă Dacian Cioloș și-ar putea păstra postul, Ștefan a răspuns: “Este un avantaj pentru politica românească. Vorbind la nivel foarte abstract, eu cred că România și partidele din România ar putea avea o sursă valoroasă dacă el decide să intre în arenă (după alegeri)”, mai notează Reuters.

http://cursdeguvernare.ro/laurentiu-stefan-consilier-la-cotroceni-presedintele-va-fi-in-cautarea-unui-prim-ministru-vom-vedea-daca-va-fi-politic.html

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe