OraNoua.ro
Publicat în 7 martie 2012, 20:45 / 588 elite & idei

Leonard Orban: Ministrul afacerilor europene a participat la cea de-a VIII-a sesiune a Comisiei guvernamentale mixte România-Bavaria

Leonard Orban: Ministrul afacerilor europene a participat la cea de-a VIII-a sesiune a Comisiei guvernamentale mixte România-Bavaria

Ministrul afacerilor europene Leonard Orban a luat parte la 6 martie 2012, la Regensburg, la cea de-a VII-a sesiune a Comisiei guvernamentale mixte România-Bavaria, care a decis intensificarea cooperării bilaterale în domenii de interes comun, punând un accent deosebit pe implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Reuniunea, coprezidată de ministrul român şi de ministrul de stat pentru afaceri federale şi europene în guvernul landului Bavaria, Emilia Müller, a inclus o trecere în revistă a proiectelor implementate în comun de la precedenta întâlnire a comisiei. La finalul sesiunii, a fost semnat un protocol de colaborare în numeroase domenii precum: economie, transport şi tehnologie, justiţie şi afaceri interne, agricultură şi păduri, ştiinţă şi cultură, protecţia mediului şi sănătate, educaţie, precum şi aspecte cu caracter social.

Printre altele, cele două părţi au convenit să conlucreze pentru realizarea în România a unei reţele de centre logistice şi de reexport pentru Europa Centrală şi de Est, pentru crearea unui centru de competenţă pentru energie regenerabilă la Marea Neagră şi în vederea susţinerii activităţii lectoratului de studii multidisciplinare româneşti ‘Rumaenicum’ de la Universitatea Regensburg, deschis anul trecut.

Totodată, părţile au hotărât să colaboreze în procesul de gestionare a fondurilor comunitare de către România prin schimburi de experţi.

‘De la aderarea noastră la Uniunea Europeană, s-a observat că România şi Germania au puncte de vedere comune referitoare la numeroase aspecte ale agendei europene’, a subliniat ministrul Leonard Orban, exprimându-şi speranţa că actuala reuniune va contribui la întărirea şi diversificarea relaţiilor dintre cele două state.

‘Proiectele asupra cărora ne vom concentra vizează implementarea Strategiei Dunării’, a precizat ministrul landului Bavaria, menţionând că nu a fost o coincidenţă faptul că reuniunea comisiei mixte a avut loc la Regensburg, oraş port la marele fluviu care se afirmă tot mai pregnant drept centru economic, de cultură şi spiritualitate cu reverberaţii în Europa Centrală şi de Est.

Viitoarea sesiune a Comisiei guvernamentale mixte Româno-bavareze va avea loc în toamna anului 2013, în România.

Elemente de context

Comisia mixtă guvernamentală România-Bavaria a fost creată în baza unei declaraţii comune semnate la 28 iulie 1999, la Bucureşti, de către premierul de atunci al României Radu Vasile şi primul ministru al landului german Bavaria Edmund Stoiber.

De-a lungul timpului, această comisie s-a dovedit a fi un instrument extrem de util, generând proiecte de colaborare şi măsuri de sprijinire a cooperării bilaterale în domenii de interes comun. De exemplu, în plan economic, această cooperare s-a materializat în participarea activă a firmelor bavareze la procesul de privatizare şi dezvoltare a infrastructurii din România, cooperare în domeniul energetic, în cercetare – inovare, dezvoltarea turismului şi transfer de tehnologie.

Din delegaţia română la sesiunea comisiei guvernamentale mixte, care este condusă de ministrul afacerilor europene, fac parte reprezentanţi ai numeroase ministere.

Din partea României, secretariatul tehnic al comisiei este asigurat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Lectoratul interdisciplinar de limbă şi cultură română ‘Rumaenicum’ din cadrul Universităţii Regensburg a fost inaugurat la 5 decembrie 2011 şi este finanţat în comun de această instituţie de învăţământ superior germană şi de Ministerul român al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin intermediul Institutului Limbii Române. Lectoratul oferă cursuri de limbă şi cultură română din perspectivă interdisciplinară şi este considerat ‘un exemplu concret de reuşită în Europa Unită de azi’.

Fondată în 1965, Universitatea Regensburg numără în prezent 20.300 studenţi şi 4.200 angajaţi, dintre care 312 de cadre universitare. Recent, universitatea şi-a propus să devină un centru de excelenţă pentru studii sud-est europene în Germania, în contextul în care, în oraşul Regensburg îşi au sediul mai multe instituţii academice specializate pe studiul acestei zone geografice, unele dintre aceştia mutându-şi sediul aici în ultimii ani.

Regensburg este situat pe malul Dunării, are 135.000 de locuitori şi este cel de-al patrulea oraş ca mărime al landului Bavaria, după München, Nürnberg şi Augsburg.

Ultima ora:

ObservatorGruia Stoica: Mă bucur să anunț un nou capitol pentru GRAMPET Group și pentru țara noastră

PoliticCătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

EconomieGruia Stoica: Mă bucur să anunț un nou capitol pentru GRAMPET Group și pentru țara noastră

ExternMihai Covaliu: COSR – Sprijin din partea Comisiei Europene pentru organizarea FOTE Brașov 2027

SocialDaniel David va prezenta în luna mai un „diagnostic” al sistemului de educație, bazat pe datele furnizate de OCDE: „Aderarea la OCDE este un proiect de țară”

EvenimenteOvidiu Raețchi: Am avut marea bucurie de a găzdui la Ambasada României în Japonia  在日ルーマニア大使館 prezentarea pe care ambasadorul Republicii Moldova, E.S. dl. Dumitru Socolan, a sustinut-o în fața ambasadorilor statelor NATO

EditorialAlexandru Grumaz: Tratativele de pace în Ucraina au început la Jeddah! Ce înseamnă noile cerințe puse de Putin pe masa negocierilor

CulturaMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară ‘Carol I’ – simbol al aspirațiilor intelectuale ale României



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe