Ligia Deca, la reuniunea cu omologii din UE: România va implementa programele “A doua șansă” și “Primul student din familie” pentru a sprijini studenții aflați în dificultate
Ministrul educației Ligia Deca a participat luni și marți la cele două sesiuni dedicate miniștrilor din Uniunea Europeană responsabili de educație, în cadrul reuniunii informale a miniștrilor educației și tineretului, în perioada 18-19 septembrie 2023 în Zaragoza, Spania, context în care ministrul liberal a promovat inițiativele României în materie de educație, potrivit unei postări difuzate pe pagina sa de Facebook.
Prima sesiune a fost dedicată sprijinirii tranziției de la învățământul preuniversitar la cel superior, precum și suportului acordat studenților provenind din medii dezavantajate.
“Ministerul Educației va implementa un program național pentru a reduce abandonul universitar. Programul va sprijini cadrele didactice să ofere cursuri remediale studenților care întâmpină dificultăți, fiind dezvoltate politici și practici de reînmatriculare și reintegrare a studenților, de tipul „A doua șansă”. De asemenea, vom sprijini studenții care provin din familii cu un nivel scăzut de educație, prin programe de tipul „Primul student din familie”, a spus ea.
Cea de-a doua sesiune de lucru a fost dedicată promovării cetățeniei democratice și valorilor comune în Uniunea Europeană.
“Am prezentat exemple de bune practici din România, inclusiv disciplina Educație civică, predată încă din ciclul primar, precum și alte discipline, cum ar fi Gândirea critică și drepturile copiilor, Educația interculturală sau Educația pentru cetățenie democratică. Am subliniat implicarea României în propunerea unui set de indicatori privind monitorizarea și evaluarea valorilor fundamentale, ca element central al Spațiului European al Învățământului Superior”, a transmis Ligia Deca.
Ministrul educației a precizat că a avut și o “întâlnire productivă” cu secretarul de stat Natalia Miteva, din partea Ministerului Educației și Științei din Bulgaria, cu care a discutat despre schimbul de bune practici privind dezvoltarea educației în domeniile STIM.
“Îmi reafirm angajamentul de a face totul pentru a oferi studenților un învățământ superior de calitate, accesibil indiferent de condiția socială sau de mediul de proveniență. De asemenea, în calitate de ministru al educației, voi sprijini, prin măsuri educaționale, cetățenia democratică și valorile comune în Uniunea Europeană”, a conchis Deca.
Ultima ora:
ObservatorKaroly Borbely: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”
PoliticNicolae Ciucă: Am decis în coaliţia de guvernare să sprijinim planul liberal “România produce”, de reindustrializare a României
EconomieKaroly Borbely: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”
ExternMarco Badea: Referitor la explozia pagerelor folosite de membrii Hezbollah pentru comunicații între ei
SocialMarian Staș: Manifest puternic din partea unui expert în educație pentru redarea demnității de „meseriaș”, după eroarea școlii românești care a scos generații întregi de „șomeri cu diplomă” – „Toată lumea trebuie să înțeleagă că meseria e brățară de aur”
EvenimenteDiana Stafie: I was invited to attend an HP event – AI & Automation Summit in Bucharest – and share my perspective on the Future of Work in the AI reality
EditorialTeodor Baconschi: Viața la țară în secolul 21. Efectul european și glasul valorilor ancestrale într-o alianță de nota 10
CulturaAna-Maria Mihaescu: Salbek Opera Masterclass & Gala, 21-25 August 2024 – film of the event
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe