Matei Bogdan
Publicat în 20 decembrie 2023, 16:57 / 137 elite & idei

Ligia Deca: Nu puteţi nega cel mai mare buget pentru învăţământ

Ligia Deca: Nu puteţi nega cel mai mare buget pentru învăţământ

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat luni, la dezbaterea moţiunii simple în Camera Deputaţilor, că bugetul pentru învăţământ este cel mai mare din ultimii 20 de ani, înregistrându-se totodată şi cea mai mare creştere salarială în rândul profesorilor.

Ministrul Ligia Deca a menţionat că a fost extins programul pentru masa caldă de la 300 la 450 de şcoli şi urmează să ajungă la 1.000 de şcoli.

„Nu puteţi nega cea mai mare creştere salarială şi cel mai mare buget pentru învăţământ din ultimii 20 de ani. (…) Îmi spuneţi că trebuie să creştem salariile profesorilor, ceea ce am făcut. În mai puţin de un an creşterea salarială este de peste 50% pe medie. Este cea mai mare creştere într-un interval atât de scurt din istorie. În acelaşi timp, în textul moţiunii afirmaţi: cresc salariile, dar cine vrea să nu se facă de râs la teste merge la meditaţii. Sugeraţi cumva că profesorii nu ar trebui să aibă salarii mai mari? Încheiaţi prin a cere Guvernului să ia act, citez, de incapacitatea ministrei de a implementa reformele în educaţie. Incapacitatea, aşa cum o numesc iniţiatorii acestei moţiuni, s-a concretizat în faptul că în anul 2023 un profesor a luat un salariu mai mare cu 30%, ceea ce a însemnat pentru debutanţi aproximativ 1.000 lei, în faptul că masa caldă a fost extinsă de la 300 la 450 de şcoli şi că urmează să fie extinsă la 1000 de şcoli”, a declarat Ligia Deca.

Ea a menţionat, în privinţa reformelor, că unul din trei elevi primeşte bursă, a crescut numărul consilierilor şcolari, începe reforma curriculară la liceu, subliniind că bugetul educaţiei este unul „istoric”.

” (…) Unul din trei elevi din această ţară ia bursă, care pentru unii înseamnă sprijin ca să vină la şcoală, pentru alţii sprijin să continue performanţa, iar pentru alţii reprezintă motivaţia de a progresa. Mă mir că din această moţiune lipseşte faptul că avem cea mai mare creştere a numărului de consilieri şcolari, cu 1200 de posturi nou alocate. Mă mir că lipsesc începerea reformei curiculare la liceu sau generalizarea evaluării digitalizate sau faptul că, pentru prima oară după Brexit, se reiau cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească în Marea Britanie. În final, ceea ce dvs. numiţi incapacitate se traduce printr-un buget istoric pentru educaţie, 4,3% din PIB şi 56% creşterea bugetului de stat pentru educaţie faţă de anul trecut”, a mai declarat ministrul.

Potrivit acesteia, proiectul „România Educată” a fost transpus în noile legi ale educaţiei şi constituie un plan pentru educaţia din România.

„Apreciez procesul democratic prin care Parlamentul monitorizează activitatea Guvernului şi faptul că este normal să semnaleze dacă ceea ce se întâmplă nu este în concordanţă cu aşteptările românilor. Însă textul acestei moţiuni pare mai degrabă o sinteză a mesajelor de pe reţelele de socializare ale iniţiatorilor, decât o analiză realist onestă, obiectivă a ceea ce s-a întâmplat în educaţie. Încercaţi să acoperiţi progresul cu neadevărul şi pierdeţi din vedere că, de fapt, să salvaţi mai înseamnă şi să construiţi. Opoziţia nu ar trebui să fie bazată doar pe împrăştierea de ştiri false sau de jumătăţi de adevăr. Ştirea adevărată este că, de fapt, prin proiectul România educată, transpus în noile legi ale educaţiei în vigoare, astăzi avem un plan pentru educaţia din România”, a spus Ligia Deca.

Ministrul a menţionat că PNRR a fost construit pe baza raportului „România Educată”.

„Mă bucur şi că sunteţi de acord că trebuie implementate măsurile din PNRR. Vă reamintesc, pachetul legislativ România educată este o măsură din PNRR, alături de toate celelalte reforme. Aş mai adăuga faptul şi că întregul PNRR pe educaţie a fost construit pe baza raportului ‘România Educată’, fiind invocat ca atare şi în discuţiile de creionare a PNRR de la acea vreme”, a subliniat Ligia Deca.

Luni, în plenul Camerei Deputaţilor, se dezbate moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei, Ligia Deca, depusă de deputaţii USR şi cei de la Forţa Dreptei, intitulată „Un ministru care minte nu poate gestiona Educaţia”. Votul pe moţiune se va da marţi.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

PoliticKlaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

EconomieIonut Stanimir: Post inspired by Andreea Voinea who was instrumental in launching #Joblandia.ro

ExternAndrei Vlășceanu: Europa a votat. Cutremur politic în Franța. Republica Moldova, scandal de spionaj

SocialAndreea Paul: Ela și aventurile din Orașul Portofel

EvenimenteAndrei Stoian: Honored to be one of the 4 young innovators awarded at the Young Innovators “4 under 40 Gala”, organized by Rotary Club Bucuresti Nord

EditorialAlexandru Grumaz: Suntem sau nu în al Treilea Război Mondial?

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație o emisiune de mărci poștale înscrisă într-o apreciată tematică de colecție, cea a Faunei, cu titlul BuburuzeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe