Matei Bogdan
Publicat în 15 noiembrie 2023, 08:43 / 97 elite & idei

Ligia Deca: Uniunea Europeană şi România au ales să creadă în valoarea educaţiei şi a schimburilor educaţionale

Ligia Deca: Uniunea Europeană şi România au ales să creadă în valoarea educaţiei şi a schimburilor educaţionale

Uniunea Europeană și România au ales să creadă în valoarea educației și mai ales a schimburilor educaționale, a evidențiat ministrul Educației, Ligiei Deca, conform Agerpres.

Aceasta a participat vineri la evenimentul ”Învață și dă mai departe”, organizat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, în contextul Anului European al Competenţelor.

Evenimentul a avut loc în contextul Anului European al Competenţelor pentru a aduce în prim-plan experienţele din proiectele europene finanţate prin Erasmus+, Corpul European de Solidaritate şi Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor, finanţat prin Mecanismul financiar al SEE.

Potrivit ministrului, evenimentul ”Învaţă şi dă mai departe” este şi ”o experienţă a bucuriei” pentru că toţi participanţii ”fac lucruri pentru educaţie în sens larg”.

”Anul trecut a fost Anul European al Tineretului şi am vorbit despre perspective. Anul acesta este Anul European al Competenţelor şi vorbim despre experienţe. Uitându-mă la cele două teme putem vedea evoluţia. Ce era anul trecut o perspectivă anul acesta a devenit experienţă, şi despre asta este, până la urmă, programul Erasmus+, despre asta este corpul european de solidaritate”, a afirmat Ligia Deca.

Oficialul român a menționat că, pe lângă impactul pe care aceste programe le au în domeniul educaţiei şi a profesionalizării, acestea au, de asemenea, şi impact personal.

”Cred că pe lângă impactul vizibil şi măsurabil pe care aceste programe le au în domeniul educaţiei şi a profesionalizării în sens larg, ne raportăm de multe ori şi la impactul personal: prietenii, familii mixte, cunoaştere de culturi care uneori ne împing în a avea un orizont mai larg când vine vorba de dezvoltarea profesională, reţele profesionale, şi toate aceste lucruri se cuantifică mai greu în indicatori dar probabil că reprezintă atuul pe care programul Erasmus+ l-a avut pentru a avea o continuitate în timp, care depăşeşte în timp orice alt program regional de stimulare a activităţilor şi a schimburilor de experienţă, şi de asemenea cred că aceste experienţe personale ajută şi la sprijinul sporit pe care programul îl primeşte într-un context economic şi geopolitic foarte dificil”, a completat Deca.

Prin Anul european al competențelor, în cooperare cu Parlamentul European, statele membre, partenerii sociali, serviciile publice și private de ocupare a forței de muncă, camerele de comerț și industrie, furnizorii de educație și formare, lucrătorii și întreprinderile, Comisia își propune să dea un nou impuls învățării pe tot parcursul vieții prin:

  • Promovarea unor investiții în formare și perfecționare mai consistente, mai eficace și mai favorabile incluziunii pentru a valorifica întregul potențial al forței de muncă europene și pentru a sprijini tranzițiile de la un loc de muncă la altul.
  • Asigurarea caracterului adecvat al competențelor în raport cu nevoile pieței forței de muncă, cooperând totodată cu partenerii sociali și cu întreprinderile.
  • Corelarea aspirațiilor și a seturilor de competențe ale persoanelor cu oportunitățile de pe piața forței de muncă, în special pentru tranziția verde și digitală și pentru redresarea economică. Se va acorda o atenție deosebită activării unui număr mai mare de persoane pe piața forței de muncă, în special a femeilor și a tinerilor, cu precădere a celor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare.
  • Atragerea persoanelor din țări terțe cu competențele de care UE are nevoie, inclusiv prin consolidarea oportunităților de învățare și a mobilității și prin facilitarea recunoașterii calificărilor.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorNicoleta Munteanu: Ne vedem la Centrul Universitar Pitești, la „𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐥𝐛𝐚̆ 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫”

PoliticNicolae Ciucă: Îl felicit pe președintele Donald Trump pentru realegerea sa și îi urez succes lui și Statelor Unite ale Americii

EconomieElena Calistru: It’s the economy, stupid…

ExternRobert Lupițu: Ca țară să luăm cele mai bune decizii pentru noi, pe aceleași coordonate – Occident, Europa, transatlanticism

SocialCiprian Stănescu: 3 noutăți pe care le puteți vedea și la #ProVerde vinerea pe StirileProTV și duminica dimineața de la 09:30 pe ACASĂ TV

EvenimenteNicoleta Munteanu: Ne vedem la Centrul Universitar Pitești, la „𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐥𝐛𝐚̆ 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫”

EditorialRadu Magdin: România, un pilon al securității energetice europene

CulturaFlaviu Predescu: Despre cartea Superpolitik



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe