OraNoua.ro
Publicat în 6 noiembrie 2013, 20:13 / 171 elite & idei

Liviu Voinea a anunțat joi lansarea unui site își propune să crească nivelul de transparență cu privire la politica bugetară

Liviu Voinea a anunțat joi lansarea unui site își propune să crească nivelul de transparență cu privire la politica bugetară

Ministerul Finanțelor Publice /MFP/, prin ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a anunțat joi lansarea site-ului www.mbuget.gov.ro (www.mbuget.ro), care își propune să ofere informații în timp real și să crească nivelul de transparență cu privire la politica bugetară și managementul datoriei publice.

Datele sunt prezentate în format accesibil, facilitând accesul publicului la informații, și sunt grupate în patru domenii tematice — buget, trezorerie și datorie publică, rapoarte analiză și comunicate de presă, precizează un comunicat al MFP remis AGERPRES.

Secțiunea buget cuprinde bugetul de stat, influențele rectificărilor bugetare asupra bugetului, evoluția deficitului bugetar, execuția bugetară lunară, evoluția numărului salariaților bugetari în perioada 2008 — 2013, situația la zi a arieratelor bugetului general consolidat și a arieratelor unităților administrativ — teritoriale, evoluția principalilor indicatori economico — financiari realizați de operatorii economici la care statul sau unitățile administrativ — teritoriale sunt acționari unici sau majoritari, precum și clasificațiile bugetare. Execuția principalelor bugete care compun bugetul general consolidat (bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul fondului national unic de asigurări sociale de sănătate și bugetului asigurărilor pentru șomaj) va fi prezentată o dată la zece zile (decadal).

Secțiunea trezorerie și datorie publică prezintă evoluția și structura datoriei guvernamentale conform metodologiei UE pentru perioada 2004 — 2013, evoluția ratingului de țară, calendarul și anunțurile de emisiuni de titluri de stat emise atât pe piața internă cât și pe piața externă, ordinele privind prospectele de emisiuni, curbele de randament ale titlurilor de stat, situația garanțiilor de stat emise între anii 2010 — 2013, lista agenților economici care au încheiat acorduri de finanțare de tip ajutor de stat, precum și stadiul implementării proiectelor aprobate spre finanțare pentru ajutor de stat.

Secțiunea rapoarte analiză conține rapoartele trimestriale privind execuția bugetară, rapoartele semestriale privind situația economică și bugetară, rapoartele anuale cu privire la execuția bugetară, strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2013 — 2015, precum și rapoartele periodice privind datoria publică.

Site-ul conține și o secțiune de comunicate de presă care vor reflecta evenimentele din domeniul politicii bugetare și managementului datoriei publice.

‘Informațiile prezentate pe site-ul www.mbuget.gov.ro nu se substituie ci completează informațiile de pe site-ul www.mfinante.ro. Conținutul site-ului www.mbuget.gov.ro este proprietatea Ministerului Finanțelor Publice. Construcția noului site precum și administrarea sa nu au presupus și nu vor presupune costuri suplimentare, fiind realizate de angajații Ministerului Finanțelor Publice’, se mai spune în comunicat. AGERPRES (AS-autor:Ady Ivașcu, editor: Nicoleta Gherasi)

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe